Blog Mazeer

Berita Terkini Hiburan Sensasi

PRODUK TERBAIK SUAMI ISTERI
Latest Post

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung | Di bawah jalan yang sibuk di Bucharest, ibu kota Romania, ada sebuah masyarakat bawah tanah penuh dengan orang buangan dan penagih. 

Mereka mula mencari perlindungan di dalam pembetung hampir dua dekad yang lalu, selepas kejatuhan komunis. 

Manusia yang Hidup Dalam Pembentung

Sekarang, masyarakat aneh dan benar-benar bawah tanah ini telah terikat bersama untuk menjadi sebuah keluarga. Mereka dipimpin oleh seorang lelaki, yang penuhi tatu dan bekas luka, yang di gelar "Bruce Luce."

Dia ditinggalkan ketika beliau masih berumur tiga tahun, tapi sekarang dia adalah pemimpin dari komuniti underground ini, penuh dengan penagih dadah termengah digelar Aurolac.

Ratusan masyarakat tebuang hidup di rangkaian yang luas dalam saluran pembentungngan.

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Masyarakat Terbuang yang Hidup Dalam Pembentung

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja | Pada hari pertama kerja, seorang pekerja patut memberi persepsi yang baik mengenai dirinya kepada majikan dan juga rakan-rakan sekerja.

Namun, malang buat lelaki muda ini apabila dia ditangkap tertidur semasa memulakan latihannya dengan syarikat teknologi.

Padah Tertidur Pada Hari Pertama Kerja

Apa yang lebih memedihkan adalah bagaimana gambarnya sedang tidur lena di atas kerusi kerja itu dimanipulasi menjadi sesuatu yang sangat kelakar.

Inilah alasan kenapa anda tidak patut tidur pada hari pertama kerja.

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Balasan Kerana Tertidur di Hari Pertama Kerja

Putera Katak Selatan Ugut Bunuh Diri Kerana Putus Cinta | Kerana putus cinta, seorang lelaki mengugut untuk membunuh diri. Apa yang menggelikan hati adalah gambar selfie saat dirinya menangis yang dirakamkan olehnya sendiri dan status-status yang menagih simpati kekasih hatinya itu.

Lelaki itu yang dikenali sebagai Putera Katak Selatan merayu kepada kekasih hatinya yang bernama Syafiqah untuk menerima dirinya semula.

Syafiqah, yang mengatakan dirinya sudah bertunang menghancurkan hati Putera Katak Selatan.

Kisah Cinta Putera Katak Selatan yang Tidak Kesampaian

Pelbagai reaksi yang dilontarkan netizen mengenai kisah cinta Putera Katak Selatan dan Syafiqah ini. Ada yang sedih dan ada yang menganggap kisah cintanya itu bahan lawak.

Antara komen-komen yang diterima adalah:

"Hidup mesti diteruskan brader .. Terime lah takdir dgn rela hati .. Aku tak phm apa masalah mamat ni .. Teruk sgt perangai ishhhh" - Muhammad Helmy Zakaria

"tu mmg darah, campur skali air liur, mngkin gg buruk tu.. sos apa ada buih.." - Pensil Pembaris

"Kesian putera katak selatan kena tipu dgn puteri berudu tenggara" - Azz Sb

"Haih katak la katak. Hati kau keras katak..." - Muhammad Qawiem Azhari 

Jom kita baca status-status Putera Katak Selatan yang dianggap kelakar oleh sesetengah netizen di bawah ini.

Facebook Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Facebook Putera Katak Selatan dan Syafiqah


Facebook Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Facebook Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Facebook Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Cinta Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Kisah Putera Katak Selatan dan Syafiqah

Ini merupakan wajah Putera Katak Selatan yang diperoleh menerusi Facebook miliknya.

Putera Katak Selatan Ugut Bunuh Diri Kerana Putus Cinta


Dan inilah wajah sebenar Syafiqah, kekasih Putera Katak Selatan. Bekas kekasih.

Putera Katak Selatan Ugut Bunuh Diri Kerana Putus Cinta

Motivasi Terbaik Dari Seorang Pelajar Genius - Kenapa saya suka bandingkan diri saya dengan orang lain? | Apa yang cuba disampaikan oleh pelajar genius ini adalah suatu bentuk motivasi yang mungkin memberi manfaat kepada anda sekiranya anda hayati dengan sebaiknya.

Nukilan ini dipetik menerusi Facebook Luqmaan Hakiem Sulaiman. Semoga anda beroleh manfaat dari apa yang cuba disampaikan olehnya.

Kisah Pelajar Genius yang Akan "Blow Your Mind"

SEBENARNYA SAYA MASIH SANGAT BERTENAGA

Ini kisah saya.

Orang selalu tanya Luqmaan kenapa kurus? Diet ke? Kenapa makan banyak tapi maintain je kurus bahkan lagi kurus? Saya tak pernah diet or what so ever you call it.

Never.

Actually, parody je tu. Hihi.

Saya suka compare life saya dengan orang lain. Saya suka compare life saya dengan orang yang lagi cemerlang akademik, lagi hebat soft skill, lagi gempak bersukan, lagi sado body, lagi banyak hafal Al Quran, lagi mendalam ilmu agama, lagi berjaya dalam bisnes dan macam-macam lagi.

"Tapi kenapa?? Tak ke buat macamtu akan menjadikan awak insecure?? Jadi penat?? Jadi tak yakin dengan diri sendiri??? Jadi jiwa tak tenteram?????"

Not necessarily. Wanna know why? Meh sini nak story.

Saya dapat straight 9A dalam SPM 5 tahun lalu. Seronok juga la bila tahu saya termasuk antara 4 orang kot kat sekolah saya yang dapat straight A batch tu. Tapi 2-3 saat kemudian, keterujaan saya kembali menuju neutral secara mendadak. Maybe because I'm the type yang selalu watlek, ekspresi perasaan tak berwarna-warni sangat and don't show much damn about things hahah. Syukur memang syukur.

Rakan-rakan jauh dan dekat pula, guru-guru, ibu bapa, adik beradik, saudara mara semua menzahirkan kegembiraan yang turut ditumpang bersama yang menjangkaui beberapa hari.

Like,

"Luqmaan OMG OMG OMG, you did it...!!!"
"Woaaahh, I'm so proud of you...!!!"

Tapi selurus-lurus A saya dapat pun, saya selalu rasa belum cukup berjaya antaranya sebab ada 2 orang kawan saya yang dapat A lagi lurus. 10 subjek pulak tu mereka ambil (campur pendidikan seni). Saya ada A dan A- kot. Huh. Bukan dengki dengan mereka of course -__-, cuma it's like I know I could and should have done better. I want to be the best.

Sepanjang saya di Tingkatan 4 dan 5, saya sering terlibat secara aktif dalam aktiviti kokurikulum seperti unit uniform, kawad, persembahan lagu, teater, tarian dan pelbagai lagi. Akibatnya, saya mulai peka dengan 'dunia' kokurikulum ni, beserta hikmah yang tersirat di dalamnya.

Sifat kepimpinan, berani ke hadapan, keluar dari zon selesa, mencabar keupayaan diri, bercakap di khalayak ramai, berani kerana benar, kemahiran mempengaruhi orang lain, keyakinan diri yang tinggi dan lain-lain adalah antara elemen yang SANGAT PENTING dalam menentukan hakikat seseorang itu berjaya atau tidak dalam kehidupannya.

Bukan nak kata akademik tak penting. Tapi ada elemen yang asas lagi terpendam dalam diri manusia, yang juga sangat penting; deep, various, soft skills. Zaman itu, cikgu kata pelajar pandai skor A dah belambak. Tapi yang turut ada kualiti soft skill tu rare. Begitulah yang diajarkan kepada kami.

So saya pun bandingkan diri saya dengan tokoh-tokoh kokurikulum/kepimpinan yang lain. Ada pelajar yang lagi menyerlah sifat kepimpinan, yang join pertandingan koko peringkat sekolah, negeri, daerah, ada hotstuff yang lagi popular buat persembahan kat sekolah.. Fuhhh. They're just soo... awesome man.. I want to be like them!

Kisah Luqmaan Hakiem Sulaiman

Setelah habis sekolah menengah dan mendapat keputusan SPM 9A, ibu bapa saya 'paksa' tanpa kekasaran untuk masuk sekolah tahfiz sementara menunggu kemasukan ke universiti. Huhu.

Kat sinilah saya masuk ke dimensi baru. Jumpa budak-budak yang hafal 5 juzu, 10 juzu, berbelas-belas juzu. Budak kecik, pakcik tua pergi solat subuh berjemaah kat masjid. Discover makhluk yang bersungguh-sungguh bangun pagi-pagi buta jaga solat tahajjud.

Woah! Inilah erti kehidupan yang sebenar, untuk menjadi hamba Allah yang diredhaiNya. Tak guna akademik power, soft skill perform, tapi akhirnya agama tak jaga.

Saya jelas. Saya perlu melengkapkan diri dengan elemen-elemen agama juga. Sasaran nak hafal Quran (10 Juzu pun dah gempak ler!), faham Quran, tahu hukum-hakam, biasakan diri dengar hadith dan faham, jaga solat subuh kat masjid, solat sunat, tahajjud.

THE ESSENTIAL TRIO: Akademik + Soft Skill + Agama.

Fuh win. Mesti bangga parents dapat tahu perkembangan pemahaman ketika itu. Hehe. Parents mana tak teringin dapat anak yang berjaya 3 dalam 1 (akademik, soft skill dan juga agama)? Of course saya belum la lagi berjaya dalam the essential trio ketika itu, tapi at least kesedaran untuk ke arah itu sudah ada.

Saya pun compare diri dengan cerita-cerita orang power2 yang hafal Quran jadi engineer, alim ilmu agama jadi doktor.. Professional + Ulama dalam satu jasad. Woaahh.. Saya pun teringin jadi seperti mereka!

Masuk ke alam universiti!

Pada zaman inilah berlaku klimaks perubahan setakat ni.

Saya mulai terdedah kepada jenis pemikiran yang jauh lebih pelbagai, di alam realiti mahupun internet. Otak saya mulai peka terhadap perbezaan corak-corak pemikiran, perspektif manusia serta aspek-aspek kejayaan dalam hidup.

Tengok orang yang power lantang bersuara dalam isu-isu semasa, sentiasa up to date, boleh bincang isu-isu berat dengan mendalam lagi meluas serta berdalil dan berfalsafah.. Wahhh. I wanna be like that too!

Tengok orang yang popular gila, ramai yang mengenali dan ramai yang dikenali, networking luas sejauh pemandangan mata, friendly dengan orang, mudah berkawan.. Wahhh. I wanna be like that too!

Tengok orang yang body sado sampai lengan baju nak terkoyak dan sekali sekala kena inject something kat perut dia.. Erk. Nevermind!

Tengok orang yang power-power dalam KARiSMA (Karnival Sukan Mahasiswa, pertandingan sukan paling berprestij di peringkat UiTM) dalam Taekwondo.. Wahhh. I wanna beat those guys!

Tengok orang yang gempak dalam dakwah dan tarbiah, mad'u ramai komited, bawak usrah menyentuh jiwa menginsafkan diri, buat program bersungguh-sungguh.. Wahhh. I wanna be like that too!

Tengok orang yang buat bisnes progress baik, income berkembang, marketing meletop, pengurusan organisasi yang berkesan, pemurah berkongsi ilmu lagi tu.. Wahhh. I wanna be like that too!

Tengok member jadi imam solat sunat terawih, baca sedap baq hang, makmum feel, ramai puji, ramai peminat.. Wahhh. I wanna be like that too!

Dapat tahu ada pelajar universiti sama dapat band 6 MUET.. Wahhh. Tak puas hati band 5!

Dapat tahu ada pelajar course lain CGPA lagi tinggi.. Wuahhhhhh!!! T__T

Belum cerita pendedahan melalui FB ni ha. Follow tulisan2 dan belajar daripada Tarbiah Sentap, Aku Bukan Suparmen, Aiman Banna, Azizan Osman, Ust. Zaharuddin Abd Rahman, Dr Khalif Muammar, Sheikh Yasir Qadhi, Encik Sederhana, Elon Musk, Mark Zuckerberg, FOCUS, Hilal Asyraf, Angel Pakai Gucci, Saiful Nang, Syed Azmi, Dr Zakir Naik, Ust. Nouman Ali Khan, Dr Bilal Philips, Ustazah Fatimah Syarha, Mufti Ismail Menk, Yasmin Mogahed, Jackie Chan, Bear Grylls, pergi program macam YouthACE, TEDx dan macam-macam lagi..

*Btw OBVIOUSLY yang buruk jadikanlah sempadan, dan yang baik jadikanlah teladan k.*

Tapi yang paling banyak beri kesan dalam alam realiti, bila banyak terdedah kepada program-program tarbiah under organisasi macam PEMBINA (pewit tahniah atas 10 tahun penubuhan btw, hihi #‎SedekadPenuhTekad), ISMA, HALUAN, dikelilingi penggerak-penggerak tabligh (a.k.a usaha atas iman dan amal) dan lain-lain. Huh tak muat nak list semua yang menyumbang la ek, saya ada point lain yang nak diutarakan kat sini -__-

Secara keseluruhan outcome segala pendedahan ni, saya semakin melihat alam dengan paradigma Islam cara hidup yang syumul. Basically, the ESSENTIAL TRIO bukan sahaja telah bercambah semakin luas, tetapi turut BERPAKSI. Islam bukan lagi salah satu dalam pecahan kejayaan, tetapi Islam adalah paksi segala kejayaan. Segala kejayaan yang dikejar sebenarnya akan berbalik balik kepada definisi menjadi hamba Allah dan khalifah di muka bumi ini.

Mungkin realitinya saya takkan dapat mencapai kesempurnaan dalam semua aspek kehidupan, tetapi saya cuba sedaya upaya untuk appreciate semua aspek dan menjadi hamba Allah yang essentially, balanced.

Congratulations, right? Inilah definisi kejayaan yang paling sempurna, right?

Well. Not exactly..

Selaras dengan proses kematangan diri dalam fikrah Islam sedikit demi sedikit, menghadam buku-buku bersifat 'dalaman' seperti Reclaim Your Heart (Yasmin Mogahed), buku yang 'inside-out' seperti 7 Habits of Highly Effective People (Stephen R. Covey), mendalami tulisan-tulisan ust. Hasrizal Abdul Jamil dan lain-lain, saya membuat redefinition terhadap segalanya. Selama ini saya terlalu menilai kejayaan secara materialistik. Even kalau saya claim, akhirnya semua saya buat ni adalah demi Islam, demi dakwah, demi Allah sekalipun, dengan pandangan sebegini maka usaha mengejar segala kejayaan itu masih lagi bersifat materialistik.

*Please note that the following idea is not necessarily directly derived and/or exactly from the above sources.*

Wanna know why?

Let's say luaran saya pelajar cemerlang, berjaya dapat sentiasa skor straight A 4 flat carrymark full mark test quiz perform.. Belum tentu hakikat dalaman saya seorang yang berjiwa pelajar cemerlang. Adakah saya memiliki JIWA yang sebenarnya mencintai ilmu, sentiasa curious, berjiwa explorer, selalu fikir ke hadapan, bersemangat mengubah dunia?

Let's say luaran saya fighter sejati, lawan Taekwondo dapat Gold sparring poomsae kaki boleh hold 180 darjah flexible stamina anjing strength kuda.. Belum tentu hakikat dalaman saya seorang yang berjiwa fighter sejati. Adakah saya memiliki JIWA yang berani menghadapi cabaran, cekal training untuk jadi lebih power, jiwa kental tidak mudah mengalah, berkeyakinan tinggi?

Let's say luaran saya pemimpin sejati, soft skill mahir pandai pengaruhi orang sentiasa beraura positif selalu menjadi contoh tauladan jadi imam.. Belum tentu hakikat dalaman saya seorang yang berjiwa pemimpin sejati. Adakah saya memiliki JIWA yang meyakini keupayaan orang lain, semangat berpasukan yang tinggi, sentiasa berfikir ke hadapan dan mengambil berat tentang rakan seperjuangan?

And most importantly...!

Let's say luaran saya telah menjadi hamba Allah yang syumul, mencapai SEGALA kejayaan di dunia ini, khalifah di muka bumi, alim agama, akademik, softskill, dakwah tarbiah, berjasa kepada ibu bapa..

But.. Deep inside.. Is that really me?

Adakah saya memiliki jiwa yang tunduk kepada Allah, selalu beristighfar kepadaNya, sentiasa rindu dan cinta kepadaNya??

An excellent servant and Khalifah on the outside, is not necessarily so on the inside.

Bila orang tengok saya banyak dapat straight A dan 4 Flat, mereka nak tahu 'rahsia kejayaan', 'cara study' dan sebagainya. Saya tahu apa jawapan yang mereka nak dengar, kebanyakannya bersifat luaran. Saya juga tahu apa jawapan yang mereka sebenarnya PERLU dengar, kebanyakannya bersifat dalaman. Jawapan dalaman ni lebih rumit, lebih berfalsafah, memerlukan komitmen yang banyak dan lebih ramai yang memandang enteng.

Kalau nasihat sekadar datang kelas awal, tak faham kena bertanya, buat prevision, focus dan revision, buat jadual belajar, jangan study last minute, gunakan pensil stabilo (tetibaa), untuk budak sekolah rendah mungkin memadai la kot. Tapi kalau kita dah dewasa, nasihat sebegitu saja tak cukup. Perlu lebih lagi. Perlu lebih mendalam. Saya siap ada tulis satu buku yang belum pernah diterbitkan lagi, khusus untuk tackle aspek ni. Tapi tak cerita semua kat sini la. Hmm.. Agak-agak kalau saya nak minta, let's say, Tarbiah Sentap terbitkan, korang berminat kew? Tee hee.

Pembaca yang saya kasihi sekalian,

Comparing yourself to others ONLY on the outside, AND striving to succeed ONLY on the outside, is what tires the soul. You're trying so hard to be something on the outside, what you're not on the inside. Even if you succeed externally, you will eventually fail in the BIG PICTURE and be DESTROYED from the inside-out, because it is in essence based on hypocrisy.

So that's why. That's why I said earlier, my paradigm on success was very materialistic. I was only concerned about shaping who I wanted to be on the outside, and not about shaping WHO I REALLY AM on the inside.

Kan dah evolve jadi speaking omputeh je pulak kat sini.

And interestingly, walaupun sesuatu itu nampak 'beragama' sekalipun, belum tentu tidak berpaksi kepada materialisme tau.

MATERIALISME Dalam Beragama

MATERIALISME Dalam Beragama Olej Luqmaan Hakiem Sulaiman


Cuba recall insiden cerita Dragon Ball Z. Tatkala Kapten Ginyu dapat switch body dengan Goku time lawan kat Planet Namek, ingat tak dia susah nak adjust dan tak dapat gunakan full potential keupayaan badan Goku? Kenapa? Because he may be Goku on the outside, but he's still Ginyu on the inside.

[HD 1080] Dragon Ball Z - Ginyu Powers up in Goku's Body


Pastu pastu pastu, dalam cerita Naruto Shippuden. Ingat lagi tazkirah yang Itachi bagi kat Kabuto time lawan dalam gua sekali dengan Sasuke? Mafhumnya;

"That (imitating someone you respect) is something you do in order to grow. You can't use it as a disguise to pretend to be someone you are not."

Itachi Sasuke VS Kabuto English Sub


Memang la Orochimaru berada 'inside' Kabuto dari segi DNA ke apa entah, tapi bukan itu inside yang saya maksudkan. Inside yang saya maksudkan adalah pada level identiti diri, jati diri.

Kalau tak tengok dan tak minat dan tak dapat relate dengan Anime, takpa! Ingat tak apa Hasan al Hudaybi cakap?

"Tegakkan negara Islam itu dalam diri kamu, nescaya ia tertegak di tanah air kamu”.

When you're not what you want to be on the inside, you'll never truly be what you want on the outside. So if you truly want to be something on the outside, start changing from the inside. Inside outside inside outside~ (*__*)

*(Tarik nafas dalam-dalam)

"Okeeyyy... So apa cita yang duk kalut suka compare diri dengan orang lain tadi tu??"

Meskipun dengan kesedaran betapa pentingnya dimensi 'dalaman' jiwa manusia ini, saya tetap tidak berhenti membandingkan diri saya dengan orang lain.

"Tapi kenapa?? Tak ke buat macamtu akan menjadikan awak insecure?? Jadi penat?? Jadi tak yakin dengan diri sendiri??? Jadi jiwa tak tenteram?????"

Not necessarily. It actually depends greatly on our inner selves.

I compare myself with better people, but I acknowledge my limits and imperfections.
I compare superficial successes, but I recognise the deep and profound values in the core.
I compare on the outside, but I realise that change starts from the inside.
I compare all dimensions, but I know my ambition and my priority and what matters most.
I compare my life with others, but I am aware that my own destiny awaits.

Compare-mengompare ni sebenarnya ada baik buruknya, bergantung kepada jati diri masing-masing.

Read carefully.

Bila compare diri dengan orang yang di 'atas' saya, maka saya belajar untuk meningkatkan diri. I learn to grow. I learn to be better. Ada role model dalam aspek tertentu. Boleh juga discover sama ada saya actually perlu berjaya macam dia ke tak pun in the first place. At the same time, saya belajar untuk merendah diri. Saya tak rasa hebat, tak rasa sempurna sebab tahu ada orang lagi hebat.

Manakala bila compare diri dengan orang yang di 'bawah' saya pula, saya belajar untuk bersyukur dengan rezeki kurniaan Allah. Saya belajar untuk simpati dan empati terhadap situasi orang yang kurang berjaya. Saya sedar kepentingan untuk membantu orang lain.

Banyak benda baik boleh belajar dengan memerhati orang lain. Cuma, masalah yang kronik akan timbul bila kita TERLALU compare.

Bila saya TERLALU compare diri dengan orang yang di 'atas' saya, maka memang saya akan mudah rasa insecure, penat, tak yakin dengan diri dan jiwa gelisah. Boleh juga jadi desperate, sampai buat benda bukan-bukan untuk menjadi lebih baik daripada orang lain.

Manakala bila saya TERLALU compare diri dengan orang yang di 'bawah' saya pula, maka memang akan mudah untuk berasa bongkak, syok sendiri, rasa macam hebat semacam, ujub dan seumpamanya.

All in all, if you are unable to navigate yourself in the deep realms of your soul, only then comparing yourself to others become poisonous. The line that separates constructive and destructive comparisons is *how deeply we know ourselves, and how thoroughly we understand the reality of this life*. This is the determining factor.

Kerana itulah, saya compare life saya dengan orang lain, tapi tidak berasa insecure, tidak berasa gelisah jiwa, tidak desperate nak jadi orang lain, tidak penat, malah masih kekal bertenaga. In fact bertambah-tambah tenaga, in shaa Allah.

So pada tahap ni mungkin ada yang tertanya,

"Therefore bagaimana nak bina diri dari inside-out yang saya cakap dari tadi? What's next????"

Kamu semua sanggup teruskan baca untuk 2 jam lagi? Sanggup?? OK kalau sanggup bagus, kamu duduk lah sini lagi 2 jam, saya balik dulu. Wkwkwkwkw #‎LawakCeramahMotivasi

Lepas ni pergi baca buku yang bagus-bagus ya, contohnya yang saya sebut tadi. And keep in touch with people with great minds + souls.

Bersempena adik-adik yang bakal mengambil keputusan SPM tak lama lagi ni, ingat! Kejayaan di dalam jiwa itulah yang paling bermakna, yang akan terus membantu kita menongkah dan menelusuri segala arus cabaran yang bakal mendatang dalam kehidupan yang multi-dimensional ini.

Saya akhiri dengan sebuah quote yang diucapkan oleh Squidward Tentacles dalam Spongebob The Movie (2004):

"..after going on your life-changing journey, you now realize you don't want what you thought you wanted. What you really wanted WAS INSIDE YOU ALL ALONG.."

#‎SUPERDEEP

And that's where all changes begin.

Sorry for the long post. There's a potato.

The power within!

Ni kesimpulan dalam bentuk grafik, khusus dalam bab akademik. Untuk huraian yang lebih mendalam boleh baca post kat link di atas.

Motivasi Terbaik Dari Seorang Pelajar Genius - Kenapa saya suka bandingkan diri saya dengan orang lain?

Seorang wanita meluahkan pendapatnya mengenai tanggungjawab seorang isteri dalam menguruskan hal rumahtangga yang tidak perlu dipersoalkan.

Apa yang menjadi persoalan adalah tindakan wanita ini yang dilihat sangat memanjakan suaminya sehingga tidak sanggup melihat suaminya melakukan kerja-kerja rumah.

“Adik ni baru kahwin. Masih honeymoon.”

Berikut merupakan kenyataan Cik Ateen Azlan.

"Kalau kita isteri yang baik, tengok suami pegang penyapu pun dah rasa bersalah"

Kenyataannya itu mengundang pelbagai reaksi netizen. Ada yang bersetuju ada juga yang tidak.

Terbaharu, seorang pengguna Facebook, D Nurul Laila Hany meluahkan jawapan balasnya terhadap kenyataan wanita itu.

Jom baca jawapan balas buat Cik Ateen Azlan.

Adik ni baru kawen. Masih mood honeymoon. Belum ada anak lagi.. and duduk rumah jer tak kerja. Kalau tak silap saya lah. Sebab tu yg dia tulis dekat status dia yg baru pasal rumah tu..

kita dulu mula2 kawen pon mcm adik ni.. rasanya semua wanita sama mcm adik ni. mmg seronok buat keje semua sorang2... Kesian dekat suami kalau balik keje nak kena pegang penyapu. Asben tak tolong pon takpe.

Tapi kan dik, akak ni, bila masuk jer anak 2, huru hara dikkkk... serius... nak makan pon tak sempat. Nak terlelap sekejap pon susah... nak berak pon anak dah meraung2 kat luar toilet... adik lom rasa lagi kan?.

Akak doakan adik ni cecepat dikurniakan anak inshaAllah. Izin Allah.

Masa tu lah, tanggungjawab suami ni penting. Sgt2 penting toleransi dalam rumahtangga... kalau suami dah biasa terMANJA dgn isteri, dia akan buat taktau jer keje rumahtangga.. sungguh. Tak tipu.
Ramai yg berlaku depan mata.. tapi kalau sama2 buat, isteri tak penat, isteri tak masam muka, nak layan suami pon happy je memanjang.. sebab tu Allah letak tanggungjawab rumahtangga pada suami dik. Sebab WANITA DIKUASAI EMOSI & MUDAH KELETIHAN.. tu Nabi dah kata. Allah dah jadikan SUAMI ISTERI tu memerlukan antara 1 sama lain.. manjakan suami ada caranya... penting sgt2 toleransi...

Kalau dari cara adik ni tulis, SUAMI BERHAK UNTUK MEMILIH ISTERI YANG RAJIN, sesungguh ketahui lah, RAJIN TU PERLU SAMA2. Bukan SALAH SORANG dik... Isteri tak boleh malas. Suami pon tak boleh Malas... Statement adik terlalu berat sebelah untuk kami isteri2 dan ibu2 .
Apatah lagi isteri2 yg sama2 bekerja mencari nafkah dalam rumahtangga. Allahurabbi... asal tak masak, asal baju cuci seminggu sekali, asal rumah bersepah dah COP ISTERI PEMALAS. Dah nak cari perempuan lain. Agak2 lah... Masing2 ada pro & cons. Menerima dan memberi... kena anak 4,5 org semua kecik2, baru kemas, berkembur balik.. haishh.

Xyah cakap banyak2 la.. doa adik ni tabah lalui hari2 mendatang dgn cabaran yg lebih hebat... semoga Allah kurniakan zuriat buat adik Atenn.. aminnn mudah2an...

Persoalannya, anda di pihak yang mana?

Jawapan untuk luahan Azira Hafiza Ahmad, Anak Datuk Ahmad Bashah | Kerana dicerca dan dihina akibat mengambil alih jawatan Menteri Besar Kedah, Azira Hafiza Ahmad, anak bongsu Datuk Ahmad Bashah tampil meluahkan rasa hatinya untuk tatapan umum.


Terbaharu, menerusi page Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohamad, kami kongsikan jawapan balas buat si anak bongsu.

Jawapan balas buat anak bongsu Ahmad Bashah

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum
Apa habaq? Apa ceghita ni?

Kepada anak bongsu yang tercinta lagi dikasihi. Hang dengaq baik-baik naa..

1. Kalau bapak hang dipilih melalui jalan yang betul menggantikan dengan sebab musabab yang jelas, rakyat di bawah boleh terima elok-elok. Sebab siapa pun yang jadi Menteri Besar kita tetap hidup macam biasa, rutin kita tidak bertukar bila MB diganti. Lain lah kalau MB tukaq, esok hidup kita teruihh senang lenang goyang kaki.

2. Rakyat marah bukan sebab taraf pendidikan rendah. Kemarahan rakyat melangkaui dari sebab-sebab itu. Rakyat sekarang melihat bukan berapa banyak pengalaman dalam politik. Bila anak Datuk Bashah dok luah perasaan yang ayah dia tak mengaji tinggi sebab kena bela adik-beradik, rakyat bukan nak simpati. Itu perjalanan hidup dia. Bapak aku pun susah lagu tu jugak dulu. Semua orang pun mesti ada cerita susah disebalik kesenangan sekarang.

3. Menjadi seorang pemimpin pada masa kini bukan setakat memerlukan pengalaman. Tetapi perlu dilihat BERSIH dan AMANAH. Itu indikator asas utk memilih pemimpin. Baru sehari bapak hang jadi MB meroyan seolah bapak hang maksum dan semua yang 'fitnah' nak kena pi merangkak mencari di Padang Mahsyar. Hang pasti ka bapak hang tak payah merangkak cari rakyat di Padang Mahsyar nanti?

4. DS Mukhriz disenangi rakyat Kedah bukan sebab dia banyak pengalaman. Tetapi dia dilihat sebagai seorang pemimpin muda yang kelihatan bersih dan amanah. Itu yang rakyat kita mahu. Rakyat sekarang pentingkan semua tu. Bapak hang pengalaman banyak. Tapi tang bersih dan amanah ramai yang meragui. Hari ini orang melihat DS Najib yang terpalit dengan pelbagai kontroversi dan skandal siap macam-macam bukti, masih dipertahan untuk terus kekal. Yang berprinsip mempertahankan hak rakyat tanpa bukti dan alasan yg jelas kesalahannya, dicantas hidup-hidup suruh letak jawatan. Hang tak heran ka pasaipa jadi lagu tu?

5. Apabila DS Mukhriz dijatuhkan dengan cara ini, rakyat tidak akan sokong. Rakyat tidak akan diam kerana ORANG MUDA SEKARANG BUKAN JENIS SETIA MEMBUTA TULI. Depa ada akai boleh pikiaq. Dalam rakyat dibebani dengan masalah kos hidup itu dan ini, bapak hang bekompromi dengan KING OF CASH. Jatuhkan DS Mukhriz dengan CARA PALING JIJIK.

6. Terlalu awal sangat anak MB Kedah darul lena ni nak meroyan. DS Mukhriz yang bapak dia 22 tahun jadi Perdana Menteri tidak pernah meroyan cakap itu dan ini. Nak ulang sekali lagi, 22 tahun kalau hang nak tau. Sedangkan apa jenis hinaan yang orang tak kata pada Tun M? Malah lebih dari itu pernah digelar. Ada ka depa meroyan? Kalau ada habaq mai tang mana?

7. Rakyat tak akan pertikai kelulusan seorang MB kalau caranya betul sebab zaman DS Syed Razak jadi MB Kedah, dia juga pemimpin yang tidak mempunyai kelulusan tinggi. Tapi rakyat Kedah dapat terima dia sebagai MB. Tapi tidak untuk yang ini kerana caranya sangat jijik dan tidak gentleman. Elok la dia jadi MB utk ahli UMNO dan penyokong dia saja. Tapi TIDAK pada rakyat Kedah.

Akhir kata, jamu la geng-geng UMNO dengan dedak yang terbaik di pasaran. PRU nanti kita akan lihat kesan yang maha dahsyat hasil kerja bodoh pihak yang baling batu sembunyi tangan ini. Kerana anak muda Kedah pasti BANGKIT!

Yang tulus ikhlas,
Rakyat Kedah

Credit: dari likers MMFC Official, Rosman

Mintak maap banyak2 la naaa kalau teghasa

"Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata."

Shahrizat geleng kepala tengok Rafidah gadai prinsip taat patuh kepada presiden parti | Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bagaikan menempelak bekas pemimpinnya, Tan Sri Rafidah Aziz yang didakwa menyimpang daripada nasihat yang selalu diberikan suatu ketika dulu.

Shahrizat yang menulis di Facebook berkata, kenyataan Rafidah itu tidak mengikut nasihat yang selalu diberikan sebelum ini, iaitu sentiasa taat dan patuh kepada pemimpin lapor Malaysiakini.

Shahrizat persoal prinsip taat patuh Rafidah terhadap presiden parti

“Saya amat hairan dan geleng kepala melihat membaca posting beliau. Selama 22 tahun Tan Sri Rafidah memimpin Wanita, kami sering diingatkan supaya sentiasa disiplin dan taat patuh kepada kepimpinan parti terutama kepada presiden.

“Prinsip ini seolah-olah telah digadai (apabila) kini beliau pula secara terang menyangkal kepimpinan Presiden Umno dan membuat pelbagai persepsi dan andaian terhadap isu yang berlaku di dalam parti dan kepimpinan negara,” kata Shahrizat.

Kenyataan penasihat khas kepada perdana menteri itu dibuat bagi mengulas kenyataan Rafidah semalam.

Rafidah yang juga bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri berpendapat kemelut politik di Kedah ekoran penyingkiran Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai menteri besar menggambarkan ketamakan sesetengah pihak terhadap jawatan dan kuasa.

Wanita tak mudah goyah

Malah Rafidah yang pernah berkhidmat sebagai Ketua Wanita Umno itu berkata sesebuah parti politik boleh hancur disebabkan sikap mengejar pangkat dan kuasa.

Rafidah sudah beberapa kali tampil membuat teguran terbuka mengenai corak kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Langkah itu dilihat seolah-olah menunjukkan beliau berpihak kepada bapa Mukhriz, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jelas Shahrizat, Rafidah yang dikenalinya kini seakan-akan terjebak dengan permainan pembangkang bagi melemahkan parti Melayu itu.

“Sayang seribu kali sayang, Tan Sri Rafidah yang dulu kebal dengan prinsip, kini seakan terjebak dengan permainan pembangkang untuk melemahkan parti,” katanya.

Kata Shahrizat, Wanita Umno akan terus istiqamah memegang prinsip kesetiaan dan menyokong kepimpinan Najib sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri Malaysia.

Langkah itu, katanya, dibuat kerana Najib amat mengambil berat tentang perjuangan parti dan menjaga rakyat dengan baik “di kala seluruh dunia menghadapi cabaran”.

“Kesetiaan Wanita Umno kepada presiden dan parti tidak mudah digoyah,” katanya.

Aksi Menarik Bunga Citra Lestari selfie satu dewan | Jika minggu lalu Shaheizy Sam teruja dan sanggup berlari-lari melayan karenah peminat di program Maharaja Lawak Mega 2016, kini giliran Bunga Citra Lestari pula.

Sedia maklum, BCL tidak akan muncul di minggu ketiga MLM 2016 kerana terikat dengan kerja yang lebih penting di Indonesia.

Kemunculan BCL selaku salah seorang juri di MLM 2016 dianggap penyeri kepada suasana di dalam Auditorium Dewan Teater Selangor, Shah Alam lapor Astro Gempak.

Bunga Citra Lestari ' tunjuk perasaan' selfie satu dewan

Setiap kali BCL muncul sebelum bermulanya pentas MLM, para peminat yang berada di dalam auditorium akan memberi tepukan yang gemuruh diselangi suara-suara ‘nakal’ yang mahu mengajak BCL berselfie.

Istimewanya, BCL turut mengakui kepada pihak media dia cukup teruja setiap kali berada di kerusi juri MLM 2016 kerana kemeriahan dan ‘vibe’ positif yang datangnya dari peminat yang cukup bertenaga.

Sama seperti Sam pada minggu lalu, BCL dengan begitu sporting berselfie bersama peminat di dalam auditorium sewaktu tiba waktu iklan.

Di sini kami kongsikan beberapa foto selfie BCL bersama peminat di sepanjang MLM 2016 minggu kedua.

Aksi Menarik Bunga Citra Lestari selfie satu dewan

Aksi Menarik Bunga Citra Lestari selfie satu dewan

Aksi Menarik Bunga Citra Lestari selfie satu dewan

Aksi Menarik Bunga Citra Lestari selfie satu dewan

“Abah, abah, itu apa tu?” - Kisah seorang budak yang meruntun jiwa | Disaat anda menikmati kesenangan, jangan lupa ada orang yang susah dan disaat anda mengeluh dengan dugaan, pasti ada mereka yang sedang mengalami dugaan lebih rumit dari anda.

Kisah ini dipetik menerusi Facebook Ammar Muhamad. Semoga anda mendapat sedikit sebanyak pengajaran melalui kisah yang dikongsikan ini.

“Tuan, ini kali pertama ke dia naik kereta api?”

[ Salah Sangka ]

Tren ke Butterworth bergerak perlahan masuk ke platform dan berhenti di hujung landasan. Beg ditarik laju mencari koc yang tertera di atas tiket.

Sudah lama tidak menaiki tren. Kali terakhir semasa ke Langkawi tahun 1997 dengan menaiki tren yang berhenti di stesen Arau. Dari Arau menaiki teksi ke Kuala Perlis mengambil feri ke Langkawi.

Sedang berjalan perlahan di laluan tengah sambil meninjau nombor tempat duduk, seorang budak lelaki sekitar 7 tahun berlari melanggar peha dan mencelah lolos ke hadapan. Ah budak ni, nak cepat ke mana agaknya.

“Maafkan anak saya encik, dia seronok dapat naik tren,” bapanya yang menurut dari belakang mengangkat tangan dan tersenyum sumbing.

“Takpelah, budak memang macamtu,” melegakan hati bapa yang dilanda rasa bersalah.

‘Haa, itu dia,’ terus menyelit duduk berhampiran tingkap dan beg sandang diletakkan di celah kaki.

Pooooonnnn! Tren mula bergerak perlahan menuju utara. Masing-masing melayan perasaan di tempat duduk.

Ada yang termenung memandang luar tingkap. Ada yang membaca novel. Ada yang bersembang dengan jiran sebelah tempat duduk. Sesekali kedengaran rengekan bayi menangis. Lapar susu barangkali. Tak lama kemudian senyap.

Leka melihat pemandangan di luar tingkap yang berlalu pantas.

[Serius sedih!] Kebisingan dan pertanyaan 'bodoh' budak ni buat penumpang tren rasa jengkel, tapi sebenarnya rupa-rupanya...
[Serius sedih!] Kebisingan dan pertanyaan ‘bodoh’ budak ni buat penumpang tren rasa jengkel, tapi sebenarnya rupa-rupanya…
Menyelusuri landasan ini, rencam aktiviti dan kehidupan masyarakat dapat dilihat. Dalam negara yang dikatakan maju, masih lagi ada keluarga yang hidup daif di atas tanah setinggan. Malah, di sesetengah tempat, rumah buruk dibina atas rezab landasan. Anak kecil yang belum bersekolah melambai-lambai tren yang lalu sehingga hilang dari pandangan.

Melihat satu demi satu bangunan melepasi pandangan, mata mula mengantuk. Ketika hampir terlelap, terkejut mendengar nyaring suara kanak-kanak kerusi depan bersoal jawab dengan bapanya. Oh, anak yang berlari tadi dan bapanya duduk selang satu baris.

Bermula dari satu soalan, soalannya semakin bertambah. Jika bercakap perlahan tidak mengapa, masalahnya kenyaringan suara jelas mengganggu penumpang lain yang mahu tidur. Jiran sebelah menyebelah mula mendengus masam mencuka.

Hilang terus mengantuk. Mula memasang telinga, apa sebenarnya yang dikecohkan budak ni.

“Abah, abah, itu apa?” sambil menunjuk ke langit.

“Itu awan.”

Budak itu leka mendongak melihat awan.

“Abah, abah, itu apa tu?” menunjuk ke arah banjaran beralun sebelah landasan.

“Itu gunung.”

Dia mengangguk-angguk. Hanya dia yang tahu mengapa.

“Abah, abah, itu apa tu?” menunjuk ke arah deretan pokok yang tumbuh di tepi landasan.

“Itu pokok.”

Penumpang berdekatan ada yang mula kegelisahan tidak dapat tidur diganggu suara pertanyaan yang kuat. Ada yang berbisik, ‘takkan itu pun tak tahu.’

“Abah, abah, tengok tu, tengok tu,” makin kuat suara budak itu.

“Apa dia?”

“Pokok-pokok tu lari pergi belakang kereta api.”

Bapanya hanya memeluk, “Abah sayang Iman.”

Selang 5 minit, budak itu menjerit lagi,

“Abah, abah, tengok tu, kereta api ni kejar awan tu.”

“Abah sayang Iman,” ayahnya memeluk lagi.

Lelaki duduk bersebelahan mereka mengangkat jari telunjuk ke bibir, diajukan kepada anak itu.

Ayahnya mengangguk-angguk faham.

“Abah, abah, dari tadi kereta api jalan, gunung besar tu tak pergi pun. Ada je ikut kita.”

Budak itu berteriak lagi. Nampaknya, budak tetap budak. Dia belum cukup matang untuk memahami.

Bapanya memeluk lebih erat sambil meletakkan jari telunjuk pada bibir anaknya. Bimbang dimarahi penumpang lain yang sudah mula tak senang duduk.

“Abah sayang Iman, abah sayang Iman.”
________________

Selepas menunaikan hajat, terhoyong hayang berjalan kembali ke tempat duduk mengikut ritma goncangan tren.

Dari jauh, anak tadi sudah lena di pangkuan bapanya.

Senyum pada bapanya, “Tuan, ini kali pertama ke dia naik kereta api?” menunjuk pada anaknya yang lena tidur.

“Dia kali pertama melihat semua ni.” Bapanya tersenyum nipis.

“Maksud tuan?”

“Anak saya ni buta sejak lahir encik. Baru 2 minggu lepas kami ke Kuala Lumpur untuk pembedahan mata. Alhamdulillah, pembedahan berjaya. Hari ini, hari pertama dia melihat semuanya selain dari apa yang ada di hospital.”

Duduk di tempat. Hujan mula turun di luar. Dalam hati juga.

#‎drMAK
#‎BudakKripton

Apa yang diceritakan oleh seorang ibu yang kehilangan anak ini wajar anda jadikan pengajaran kerana mungkin juga suatu hari nanti anda bakal menghadapi situasi sedemikian rupa.

Kisah ini dipetik menerusi Facebook Siti Naqiah Fami di mana anak kesayangannya meninggal dunia setelah dijangkiti virus Adeno di mana disyaki berjangkit daripada orang yang datang melawatnya ketika di dalam pantang.

Kenapa tidak boleh ziarah bayi ketika anda sedang sakit?

Virus Adeno punca Rayyan pergi.

Coretan kisahku dan suami,

23 November 2015 (Isnin)

“shah ar rayyan” inilah nama anak kami.. bayi yg comel seberat 2.65kg hasil perkongsian hidup aku dan suamiku.. x dapat aku bayangkan betapa gembira nya hatiku di saat melihat kehadiran bayi sulung ini di dalam diriku selama sembilan bulan.Mana taknya stiap kali scan, muka die sentiasa berpaling atau tutup muka.Betul la orang cakap kalo tengok muka baby,hilang sakit beranak.camtula perasaan aku ,rasa teruja melihat rayyan di sisiku.Bermulalah sesi berpantang di rumah mak ayahku di seremban.Mak dan ayah antara orang yg paling hepi melihat cucu mereka.Stiap kali mak balik keja,ade je barang dibelikan utk rayyan.Rayyan jarang menangis,stiap kali nak susu die akan memuncungkan mulutnya. Tidoku pun cukup sebab die jarang meragam.Baik anak mama.

4 Desember (Jumaat)

Malam tu Rayyan batuk2 kerap dan nafas die laju.Aku x sedap hati lalu pergi ke KPJ. Sampai KPJ,doc ckp oksigen Rayyan lemah dan disebabkan KPJ tiada NiCU untuk kanak2,Rayyan terus dihantar ke hospital Tuanku Jaafar dengan ambulans.Pertama kali aku naik ambulans sambil memeluk rayyan.Luluh hati bila lihat rayyan bernafas dengan bantuan oksigen.Terasa dunia gelap gelita.

5 Desember (Sabtu)

-Rayyan dimasukkan NiCU untuk kanak2.Pagi2 lagi Aku dan suami pergi melihat rayyan di dalam incubator. Doktor benarkan kami memegang rayyan.Aku peluk,usap rambut dia,pegang tangan dan kaki dia. Menurut doktor anakku kena radang paru2.Setelah puas melihat dia dan memberikan dia susu,aku balik rumah sekejap untuk berehat.petang tu juga doktor call suamiku memberitahu rayyan dimasukkan ICU kerana kekurangan oksigen yg truk.Allah je yang tahu betapa sedihnya aku dan suamiku.

6-7 Desember

-Doc memberitahu Rayyan semakin kritikal.Air tulang belakang rayyan diambil dan dihantar ke Sungai Buloh. X sanggup aku lihat tangan rayyan lebam2 kena cucuk.stiap kali aku panggel namanya,matanya memberi respon.”Rayyan,mama ngan papa dtg ne sayang”.air mata rayyan keluar bila melihat aku dan suami”.

8 Desember (Selasa)

-Doc bertanya kepadaku sepanjang aku berpantang ada tak orang yg datang melawat demam,batuk2.Aku sendiri tidak pasti sebab ramai yang datang lihat rayyan. Doc cakap kemungkinan rayyan kena virus dari orang yg sakit melawat dia.Imun rayyan tidak kuat,dan dia semakin tenat sebab kurang oksigen.

Kami redha dan pasrah.Malam tu aku dan suami berpeluang melihat dan bercakap dgn rayyan. Sambil usap kepalanya aku cakap “Rayyan sayang pergi ok.Allah da tunggu.Tunggu mama dan papa kat syurga tau.Mama x sanggup tgk rayyan camne lagi.mama tau rayyan kuat.cukupla sayang.Mama halalkan air susu mama”.Rayyan seakan mengerti memandang aku dan suami sambil menangis.die cuba mengeluarkan suara walaupun tesekat2.Aku cakap kat doktor “doc,thanks jaga rayyan,saya ade request,lepas ni kalo call suami saya,tolong jangan cakap datang segera lagi,just bagitau je Rayyan dah tak de.Kami ok.thanks suma jaga Rayyan dgn baik”.

Tak sampai 30 minit kat rumah,suamiku dpt call dari hospital mengatakan Rayyan dah kembali kepada Allah.Maafkan mama kerana selalu menangis sepanjang Rayyan kat hospital.

Pergila sayang,tunggu mama dan papa.Rayyan slamat di kebumikan esoknya.Alhamdulillah rumah Rayyan dekat sangat dengan rumah atuk. Senang mama nak tengok Rayyan.Abah simpan semua barang Rayyan sebab taknak aku still teringat.

Pertama kali dalam hidupku melihat abahku menangis semasa Rayyan pergi.Abah cakap dekat kawanku “Rumah ne baru nak ceria tapi sunyi balik. Takpela pakcik redha.Allah sayang dia”.Malam tu aku tido bertemankan baju rayyan.Setiap pukul 2 pagi aku slalu terbangun sebab tu time Rayyan nak susu. Abah selalu nasihatku supaya kuat dan sabar.Masa mula2 Rayyan pergi,hidupku terasa kosong dan slalu termenung.Sedihnya berpantang tanpa Rayyan walaupun aku tau Rayyan dah hepi sekarang ne. Berkat sokongan dr mak,abah,family,kazen dan yg paling penting suamiku sendri,alhamdulillah aku pulih semangat selepas sebulan.

5 Februari 2016 (Jumaat)

-Hari yang paling kutunggu iaitu appointment dgn Dr Juliana,pakar kanak–kanak. Menurutnya,Rayyan meninggal sebab virus adeno.Salah satu cara Virus Adeno terjadi daripada orang luar yang sakit2 semasa melawat dia.

Sebab tu kita tak digalakkan melawat baby bila tidak sihat (demam,selsema).Imun baby tidak sama macam orang dewasa. so,lepas ne kalo siapa2 sakit,tunggu sihat dulu baru pergi melawat. Tak pun tunggu abes pantang baru pegi melawat. Menurut doc lagi, elakkan dari kerap mencium baby sebab kita tak tau diri kita ade virus ke tak.

Kami redha dengan ketentuan Allah.Ajal dan maut di tangan-Nya.Rayyan insan terpilih..Sakit ne hanya penyebab saja sebab da tiba masa anak mama dan papa ne pergi.Pergilah sayang.Mama halalkan susu mama.Terima kasih Allah pinjamkan Rayyan slama 15 hari.Rumah Rayyan dekat je dengan rumah atuk tau.Senang mama dan papa nak tengok.Ketahuila sayang,stiap saat mama dan papa bernafas,mama x kan lupakan Rayyan yg pena hadir dalam perut mama dan juga dunia.

-Shah Ar Rayyan Bin Shah Affandi-

Jangan lawat bayi ketika anda sakit dan jangan lawat bayi ketika bayi tidak sihat

Ikuti komen dari seorang doktor yang bernama Uma Devi mengenai kisah ini.

It is a very painful moment for parents to lose a child no matter how old they were when they passed on. A mother carries a baby with so much care and caution for the whole 9 months just to lose that child due to negligence. Me being a doctor I always advice my patients.

Restrict the number of people who come and visit your new born.Ask them to wash their hands before the touch your baby and strictly no kissing your baby. They can be the most healthiest person living on earth but when it come to your baby , YOU set the rules. Its okay if you are called rude or arrogant or petty, at the end of the day its your child.whatever happens to the baby the PAIN and LOSS is yours.

No need to show off our baby to anyone.If sick people cannot quarantine themselves and stay at home then you quarantine your baby.

Also STOP taking your baby to malls for shopping, crowded restaurants. I have seen parents carrying their baby in one hand and trying to eat with the other. I have seen parents making the baby sit on the grocery cart.Do u have any idea how dirty the cart is.The common excuse is cant leave the baby at home because no one to take care. Simple don't eat in restaurants buy back food.ask your husband to get the groceries.if the mommies feel there is a need to go somewhere then get the husband to take care for a while.

I am a mother too and thats what i did.I am a first time parent who cared for my daughter till she was 6 months alone with my husband.and yes we took turn going out but we never took her out.and the results was my daughter never had any fever , runny nose or cough. The only place you should take your baby is to a park.If a baby fell ill the wrong is with the parents and not anyone else because YOU SET THE RULES when it comes to your babies health. For all the parents who had to let go of your babies too soon , look at the skies and stars and give a big smile because yiur little angel is there watching you. Be strong.

Walau asyik kantoi dadah, Mek Wook tetap tunggu suami keluar dari penjara | Dua kali ditangkap melakukan kesalahan sama tidak sedikit pun melunturkan kasih sayang Mek Wook Kundoor kepada suaminya yang kini masih menjalani hukuman di penjara.

Mek Wook, 113, masih setia menunggu kepulangan suaminya, Mohd Noor Musa, 47, yang kini dipenjarakan atas kesalahan mengambil dadah.


“Setiap hari saya rindukan suami dan terus setia menunggunya pulang ke rumah untuk menjalani kehidupan seperti pasangan suami isteri lain.

“Ikutkan hati, saya mahu melihat suami setiap hari namun apakan daya kami tidak mempunyai wang cukup untuk menyewa kereta.

“Saya juga dibawa berjumpa suami oleh adik-beradik ipar kerana tidak mahu melihat saya bersedih rindukan suami,” katanya seperti dilaporkan akhbar Harian Metro.

Mek Wook tetap setia walau suami penagih dadah

Mek Wook kini akan berusaha sebulan sekali untuk melawat suaminya yang berada di Penjara Pengkalan Chepa bersama kakak iparnya selepas mendapat wang bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat RM300 sebulan.

Warga emas itu berkahwin bersama Mohd Noor pada 1 Mei 2006 yang sebelum itu pernah mendirikan rumah tangga sebanyak 20 kali namun tidak dikurniakan cahaya mata.

Menjadi harapan Mek Wook suaminya mendapat pengajaran atas hukuman penjara yang dilaluinya kini.

“Saya mahu suami menjalani kehidupan seperti biasa dan menjauhkan diri daripada najis dadah.

“Sudah dua kali dia ditahan dan dipenjarakan. Sebelum ini saya membayar wang jaminan untuk melepaskannya namun kali ini saya mahu dia belajar dan insaf.

“Sebagai isteri saya akan memberi sokongan kepadanya untuk berubah demi masa depan kami,” dia dilaporkan berkata. 

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget