Blog Mazeer

Berita Terkini Hiburan Sensasi

PRODUK TERBAIK SUAMI ISTERI
Latest Post

Baru sehari dilancarkan, lagu Tae Yeon ‘Rain’ monopoli semua carta di Korea Selatan | Baru dilancarkan kepada umum pada Selasa, lagu berjudul Rain nyanyian Tae Yeon sudah berjaya menduduki tangga pertama di semua carta muzik di Korea Selatan.

Single daripada ketua kumpulan Girls’ Generation itu menjuarai beberapa carta utama iaitu Melon, Mnet, Bugs, Olleh, Soribada, Genie, Never dan Monkey3 lapor Mstar.

Tae Yeon juarai semua carta di Korea Selatan dengan lagu Rain

Lagu Rain merupakan projek khas pertama syarikat pengurusan SM Entertaiment untuk melancarkan lagu setiap minggu.

Projek ini dikhabarkan akan diteruskan selama setahun dengan pelbagai artis dibawah naungan syarikat tersebut.

Lagu tersebut turut menampilkan video muzik yang memperlihatkan Tae Yeon berlari lagi dalam hujan sambil menyanyikan lagu tersebut.

Video yang dimuat naik pada 2 Januari lalu itu sudah mencapai hampir 8 juta tontotan.

Tonton muzik video Tae Yeon, berjudul Rain di bawah.

Bapa Hyeri menangis melihat adegan anaknya bercium | Sejak popular menerusi drama Reply 1988 sebagai Sung Deok Sun, Hyeri menjadi perhatian media untuk ditemubual.

Terbaharu, menerusi wawancara Sports Joseon, aktres berusia 21 tahun itu berkata, bapanya antara peminat tegar dan tidak pernah terlepas menonton setiap drama yang dilakonkannya lapor MStar.

Bapa Hyeri 'mengucap' lihat adegan bercium anaknya

Bagaimanapun, bapa Hyeri tersinggung apabila melihat anaknya itu melakonkan adegan cium dengan aktor Park Bo-gum dalam Reply 1988.

“Bapa saya cukup senang dengan lakonan saya dalam Reply 1988 sehinggalah ketika dia menonton babak cium dengan Bo-gum, dia berasa tidak senang lantas menjerit memanggil nama Tuhan.

“Malah dia turut menangis gara-gara babak tersebut. Perkara itu membuatkan saya sangat malu untuk menghubunginya,” katanya.

Selain terlibat dengan lakonan, Hyeri juga merupakan anggota kumpulan Girls Day.

Kes pelajar dibuli jilat jalan dan menyalak seperti anjing, 6 remaja didakwa | Enam remaja lelaki termasuk empat bawah umur didakwa di Mahkamah Majistret di sini Jumaat berhubung kes buli dua pelajar sekolah yang bersujud sambil menjilat jalan raya di sekitar Sea Park, di sini yang menjadi viral di laman sosial, bulan lalu.

Tiga remaja bawah umur berusia 17 tahun mengaku bersalah manakala seorang lagi remaja bawah umur berusia 17 tahun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu.

Dua lagi remaja, Tan Sze Keong, 18, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan Lim Khoo Boo Kean, 19, pelajar kolej juga mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu yang dibacakan di hadapan Majistret Fadzlin Suraya Datuk Mohd Suah.

Mahkamah bagaimanapun belum menjatuhi hukuman ke atas tiga pesalah muda yang mengaku bersalah itu kerana menunggu laporan akhlak mereka dan menetapkan 10 Mac untuk sebutan semula kes lapor Bernama.

Susulan kes pelajar dipaksa jilat jalan dan menyalak seperti anjing

Mengikut pertuduhan, Tan dan Lim bersama-sama empat lagi remaja bawah umur didakwa menyuruh dua pelajar lelaki berusia 15 tahun bersujud sambil menjilat jalan raya dengan tujuan untuk mengaibkan kehormatan di kawasan belakang sebuah sekolah menengah di Sea Park, Kelana Jaya, di sini pukul 1 tengah hari, 29 Jan lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Saphirra Selamat menawarkan wang jaminan RM1,000 bagi empat remaja bawah umur namun tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap Tan dan Lim.

Bagaimanapun, peguam Datuk Suraj Singh yang mewakili Tan dan Lim memohon mahkamah membenarkan jaminan dengan alasan kedua-dua tertuduh masih tinggal bersama keluarga dan ibu bapa mereka bersedia memastikan kehadiran tertuduh ke mahkamah untuk prosiding seterusnya.

Majistret Fadzlin Suraya membenarkan empat pesalah bawah umur masing-masing diikat jamin RM500 dengan seorang penjamin manakala Tan dan Lim dibenarkan diikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin.

Minggu lalu, rakaman perbuatan buli melibatkan dua mangsa lelaki berusia 15 tahun menjadi viral di laman sosial.

Video berdurasi 34 saat yang dimuat naik di laman Facebook Sabtu lalu itu memaparkan mangsa lengkap berpakaian sekolah menjilat jalan raya.

Program realiti dan hiburan tanah air kini menjadi sasaran pengusaha untuk mengiklankan dan melariskan jualan produk mereka.

Terbaharu, Afdlin Shauki meluahkan rasa kecewanya mengenai isu ini. Walaupun tidak dinyatakan kepada siapa luahan ini ditujukan, rata-rata peminat sudah dapat meneka.

Ikuti luahan Afdlin Shauki mengenai isu ini.

Afdlin Shauki Kecewa Industri Hiburan Dibuli Jutawan

Juallah maruah kamu Malaysia... Tak payahlah belajar susah-susah lagi. Cikgu di university di sekolah semua buang masa saja pasal pada akhirnya kita semua akan dengar cakap org yg berduit. Tak payahlah nak belajar teruk teruk sangat lah macam ni.

Korang cakap kita patut sokong melayu! Aku kata kita sokong semua org tak kira bangsa. Apa? kalau melayu nak menjahanamkan melayu kita kena sokong jugak ke?.... Industri seni ni industri kesayangan aku dan ramai lagi pengusahanya dan kita berusaha dan belajar bertahun tahun nak buat sesuatu yg baik dan membanggakan.

Contohnya, Kalau kamu doktor dan ada syarikat pharma nak sponsor ubatan yg kamu rasa macam tak sesuai tapi kerana dia bagi kamu duit, adakah kamu sanggup bagi kepada pesakit kamu? Walaupun ubat tu tak sesuai...

Kadang kadang tak guna bercakap dgn org yg tak faham pasal mereka tak peduli tentang industri kamu.

Lagi satu, apasal pulak timbul isu dengki, aku nak dengki apa? Aku dah cukup rezeki yg di beri Allah SWT... Tapi apa nak jadi dgn industri aku kalau integriti kerja kita terganggu. Mungkin aku bodoh, tapi aku dari dulu tak bekerja kerana duit.

Sebab tu aku pernah kensel menerbitkan satu program besar pasal aku memboikot kompeni yg ingin menaja program aku kerana kompeni itu menyokong zionis israel. Pada ketika tu kompeni aku tak bekerja selama 6 bulan, tapi rezeki di tangan Allah SWT, Alhamdulillah Allah mempermudahkan urusan kami.

Integriti penting dalam kerja kita. Aku bersuara pasal aku tak mahu tengok Industri aku menjadi hamba kepada duit. Kita boleh bekerjasama dengan duit. Dengan menimbulkan situasi win win. Dua-dua pihak boleh benefit from a good working relationship.

Tapi ramai yg tak kisah pasal dan tak menghormati industri kami. Aku faham pasal ianya industri hiburan. Lagho lah ... Org tak berpelajaran pun boleh berjaya. Tapi bila terasa sunyi dan sedih... Hiburan juga di cari.

Hiburan boleh juga boleh mempunyai pelajaran dan ilmu tapi mungkin itu bukan yg di mahukan daripada syarikat yg hanya mahu hardsell produk mereka. Hardsell bermaksud menjual nama produk tak henti henti sampai org rasa terganggu dari tujuan asal menonton rancangan tersebut.

Soft selling pula akan memberi impak jangkamasa panjang untuk sesuatu syarikat tu pasal produk itu akan nampak lebih tinggi statusnya. Contohnya iklan Petronas yg sentiasa memberi impak tinggi kepada rakyat malaysia setiap tahun sewaktu musim perayaan dan hari kebangsaan. Sekali pun diorang tak sebut petronas dlm iklan tu. Tapi impaknya berpanjangan. Ini di panggil psychology pemasaran.

Aku berbangga dgn org melayu yg berjaya, aku bangga dgn org cina yg berjaya, aku bangga dgn semua rakyat malaysia yg berjaya dan ini bukan isu dia. Isu dia adalah korang penonton aku org industri. Yg aku risaukan adalah masa depan industri ini...

Aku tak peduli dgn pendapat org yg tak berpelajaran yg tak berbincang dgn menggunakan akal. Tapi kalau bincang kau kena paham subjek bukan main hentam aje baru boleh bincang tapi kepada mereka yg saja nak cari pasal panggil aku gemok la apa la... Golongan melayu terpelajar ni tak payahla nak masuk buat hal kat sini pasal aku akan delete aje dan block korang aje. Pasal ni space aku.

Assalammualaikum.

Untuk anda yang telah menyaksikan filem Bajrangi Bhaijaan lakonan Salman Khan, pasti hati nurani anda akan tersentuh dengan plot ceritanya yang sangat menarik.

Ayuh kita baca reviu dari Afdlin Shauki, orang kuat industri seni tanah air mengenai filem ini.

Bagaimana Filem Bajrangi Bhaijaan Mampu Mengalirkan Air Mata Penonton

Minggu lepas saya menonton sebuah filem yg meninggalkan impak yg sangat mendalam dalam diri saya kerana ceritanya sangat bermakna. Nama cerita ni adalah Bajrangi Bhaijaan.

Jgn gelak, pasal sememangnya saya bukan peminat filem hindustan, pasal saya rasa they take too long to make a point. Lagi satu saya tak meminati Lakonan Salman Khan seorang berbadan sado, handsome tapi nak berlakon jadi org biasa-viasa rasanya macam tak berapa sesuai.

Saya lebih meminati Aamir Khan kerana telinga dia besar. Saya suka tengok hero yg muka atau badannya tak siap. Pasal dlm realiti hidup, hero-hero kita datang dalam pelbagai bentuk dan rupa dan tak ramai dari mereka handsome dan sado.

Dah lama saya tak menonton filem pasal banyak filem yg ada takde memberi pengalaman hidup baru kepada saya.

Bila saya menonton , saya nak belajar sesuatu yg baru, saya nak membuka minda kepada kemungkinan yg paradigma saya tak boleh rangkumi sebelum ni.

Bila saya duduk utk menonton Bajrangi Bhaijaan saya rasa ada banyak perasaan negatif mula melanda diri saya, terutama sekali di sebabkan oleh kehadiran pelakon yg sangat saya tak minat Ie Salman Khan.

Filem ini bermula dgn shot pemandangan pergunungan pakistan yg penuh salju, ternganga saya betapa indahnya shot itu... Tetapi saya tetap berkeras

... Mesti cerita ni tak best... Pasal ada salman khan... Hahaha... Saya taknak reveal apa apa lagi untuk yg belum menonton ... Tetapi ternyata saya terpaku menonton filem ini dari mula sampai habis kerana subjeknya sangat hebat.

Dia menyentuh perhubungan india dan pakistan dan penganut agama islam dan hindu... Dan selain dari salman khan, semua pelakon pelakonnya hebat hebat belaka.. Sampai salman khan pun nampak ok... Hehehe.

Lama dah tak keluar airmata bila tengok filem... Dilwale pun tak memanggil kepada saya. Tapi oleh kerana berberapa kawan jantan saya yg suruh saya tgk jugak Bajrangi ni, aku tengok jugak... Dan terimakasih ia membuat aku percaya yg pada asasnya semua manusia adalah baik dan hanya cuba buat terbaik dlm hidup mereka...

Tapi ada di antara kita sanggup melakukan sesuatu luarbiasa utk membantu sesama insan dan ini membuat beliau luarbiasa di mata semua...

Tu Jo Mila... Nama lagu utama filem

Duit Syiling Malaysia 50 Sen Dijual Pada Harga RM81, 846 | Tiada siapa menyangka bahawa yang duit syiling Malaysia sebenarnya mahal. Sering kali kita dengar dari kecil hingga besar pasal kehebatan duit 10 sen keluaran 1971 di mana harganya boleh mencecah hingga ribuan ringgit.

Tetapi tahukah anda bahawa sebenarnya ada lagi duit syiling yang paling mahal di Malaysia yang telah terjual. Bayangkan duit 50 sen dijual dengan harga puluhan ribu ringgit. Mungkin duit tersebuat anda pernah guna dan tidak sedar akan nilainya.

Kebanyakan duit syiling yang akan disiarkan nanti telah dilelong oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura atau sebelum ini dikenali sebagai Numismatic Society Asia (NSA).

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Berikut adalah nilai syiling termahal di Malaysia.

5. 50 sen 1967 Milled Edge NGC MS65 dilelong RM7600

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, Duit syiling 50 sen 1967 tanpa sisi sekuriti (Milled Edge) yang telah digred MS65 oleh Syarikat Pengredan dari Amerika Syarikat, Numismatic Guaranty Corporation (NGC) telah dilelong RM7,600 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan numismatik oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura.

Duit syiling itu adalah yang kedua terbaik didalam grednya untuk syiling 50 sen 1967 Milled Edge. Syiling gred terbaik untuk 50 sen 1967 Milled Edge adalah pada Gred NGC MS66 yang dimiliki oleh Trigometric Sdn Bhd.

4. 50 sen 1969 Milled Edge NGC AU55 dilelong RM10,253

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 19 Oktober 2013, sekeping Syiling 50 sen 1969 Milled edge telah terjual dengan harga RM10,253 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan yang diadakan oleh Numismatic Society Asia (NSA) di Hotel Landmark Village, Singapura. Syiling itu digred oleh Numismatic Guaranty Corporation (NGC) sebagai Au- 55.

Khabar angin mengatakan, syiling itu telah dibeli oleh orang yang turut memenangi Syiling 50 sen 1969 security edge ketika lelongan Malaysia Numismatic Society (MNS) No.157 pada 29 September 2013 di Jabatan Muzium, Muzium Negara, Kuala Lumpur.

3. 50 sen 1968 Milled Edge NGC MS66 dilelong RM19,942

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 19 April 2014, didalam acara lelongan oleh Collectibles Auction Asia (CAA)di Hotel Landmark Village, Singapura, sekeping syiling 50 sen 1968 Milled Edge (sisi bergerigi) telah dilelong pada harga RM19,942 (termasuk premium pembeli).

Duit Syiling 50 sen 1968 Milled Edge yang dilelong pada harga SGD6500 (tanpa premium pembeli) tersebut adalah gred yang terbaik untuk syiling 50 sen 1968 Milled Edge didalam rekod Numismatic Guaranty Corporation (NGC) pada gred MS66. Duit syiling itu juga adalah koleksi Master Sifu Wong Hon Sum.

2. 1 sen 1970 Copper Clad Steel NGC MS63 RB dilelong RM46,769

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, syiling 1 sen 1970 Copper Clad Steel NGC MS63 RB yang dilelong didalam acara lelongan Collectibles Auction Asia (CAA) yang sama seperti di atas turut mendapat harga penutup yang tinggi pada harga RM46,769 termasuk premium pembeli.

Pada masa ini, hanya ada 4 keping syiling 1 sen 1970 Copper Clad steel yang telah direkodkan. Syiling 1 sen 1970 yang normal adalah diperbuat daripada copper berbanding dengan syiling ini daripada copper clad steel yang melekat pada magnet.

1. 50 sen 1969 Milled Edge NGC MS65 dilelong RM81,846

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, Duit syiling 50 sen 1969 tanpa sisi sekuriti (Milled Edge) yang telah digred MS65 oleh Syarikat Pengredan dari Amerika Syarikat, Numismatic Guaranty Corporation (NGC) telah dilelong RM81,846 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan numismatik oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura. Gred MS65 adalah gred yang terbaik setakat ini untuk duit syiling 50 sen Milled Edge 1969.

Selain syiling ini, ada sekeping sahaja syiling 50 sen 1969 Milled Edge yang mendapat gred MS62, syiling kedua terbaik untuk kategori syiling ini. Pembeli duit syiling itu adalah seorang collector dari Singapura.

Anda ada memiliki duit syiling sedemikian rupa? Sila nyatakan di ruang komen di bawah agar mudah untuk pembeli dan peminat syling ini menghubungi anda kelak.

Punca lelaki gantung diri di Jalan Raja Laut | Akibat kecewa ditipu oleh dua rakannya, seorang lelaki nekad menggantung diri di bilik sewanya di Jalan Raja Laut, di sini, malam tadi.

Warganegara India berusia 30-an itu ditemui mati tergantung di siling dalam keadaan memegang sekeping nota pada 10.30 malam.

Antara kandungan nota itu adalah, mangsa tertekan kerana wangnya lesap dilarikan dua rakannya lapor Harian Metro.

Kisah sebenar lelaki gantung diri di Jalan Raja Laut terbongkar
Mayat warganegara India yang membunuh diri diusung untuk dibawa ke hospital. FOTO Nabihah Kamal

‘Saya mahu keluar dari Malaysia dan meminta dua rakan menyimpan wang sebanyak RM39,000 untuk tambang saya berhijrah ke Perancis.

‘Bagaimanapun, mereka melarikan wang saya dan mengugut saya kerana saya tidak boleh melakukan apa-apa berikutan tidak memilik pasport’.

Jurucakap bomba ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima panggilan pada 11.36 malam dan empat anggota bomba dan penyelamat Balai Bomba Titiwangsa ke tempat kejadian.

“Setiba di lokasi mendapati seorang lelaki warga asing mati dalam keadaan tergantung.

“Mayat mangsa diserahkan kepada polis sebelum dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah siasat,” katanya.

Isu sesat: Mufti Perlis sedia sahut cabaran debat | Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin sedia, menyahut cabaran Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Waljamaah Malaysia (Aswaja), Zamihan Mat Zin untuk berdebat dalam isu ekstremisme agama di negara ini.

Memetik posting terbaharu Dr Mohd Asri yang juga dikenali sebagai Dr Maza itu, beliau telahpun menempah tiket pesawat pada tarikh debat tersebut diadakan.

Debat dirancang berlangsung pada Rabu depan di Auditorium ICU, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya yang akan menampilkan Pengarang Astro Awani, Nazri Kahar sebagai moderator.

Dalam surat jemputan daripada setiausaha Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, objektif penganjurannya dikatakan bertujuan menolak budaya label melabel dan menggalakkan perbincangan ilmiah lapor Sinar Harian.

 Dr Asri sedia berdebat untuk buktikan dirinya benar

Selain itu, ia bertujuan membersihkan salah faham termasuk menerangkan perkara sebenar agar tindakan selepas ini bukan berdasarkan sangkaan buruk.

Undangan itu dibuat setelah Zamihan, yang juga seorang pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Facebook sebelum ini menyatakan kesediaannya berdebat dengan Asri.

Dr Maza dalam petikan Facebooknya yang sama mengakui telah menunda program-program lain pada tarikh tersebut.

“Kedudukan saya sebagai mufti lebih terikat dan ketat dari segi jadual, tapi saya cuba sebaiknya untuk membolehkan saya hadir pada tarikh berkenaan. Bukan untuk siapa menang dan kalah, tapi untuk memberikan penjelasan kepada umat,” katanya.

Jelas Dr Maza lagi, beliau sedia berdebat secara terbuka dengan ustaz kontroversi itu dan berharap ia disiarkan langsung di TV dan Internet.

“Alhamdulillah saya sudah menerima jemputan dan beliau juga sudah menerima. Saya harap disiarkan secara langsung oleh stesen TV ataupun Internet.

“Dirakam agar semua pihak dapat menontonnya. InsyaALLAH moga ada kebaikan,” katanya.

Ramai tak tahu Israel ada 20% penduduk beragama Islam | Pelakon Neelofa tidak pernah sama sekali menyokong sebarang tindakan kejam rejim Israel terhadap penindasan kepada warga Palestin, meskipun beliau ada menjalankan urus niaga tudung Naelofar Hijab dengan banyak individu di negara berkenaan.

Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd. Noor, 27, memberitahu, dia sekadar memenuhi kehendak pelanggan Islam dari Israel, yang ingin membeli produknya melalui pesanan di dalam talian lapor Utusan Online.

Ramai tak tahu di Israel wujud penganut agama Islam
Hanya Jual Tudung Bukan Sokong Israel - Neelofa

“Saya tahu isu ini agak sensitif tapi niat saya hanya mahu memenuhi kehendak penduduk beragama Islam di sana yang ingin membeli tudung kami. Urusan jual beli itu berlaku antara individu berkenaan dengan pihak saya, secara peribadi.

“Penting untuk saya beritahu bahawa urus niaga itu tidak melibatkan kerajaan mereka pun, apatah lagi Naelofar Hijab memang menyediakan penghantaran pengeposan ke seluruh dunia. Seharus­nya orang kita berbangga apabila ada produk tempatan mendapat permintaan sehingga ke peringkat antarabangsa,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Hari ini, Neelofa dikecam hebat oleh sebahagian pengikut di laman sosialnya gara-gara memuat naik sekeping foto yang tertera alamat penghantaran tudung jenama berkenaan ke Israel.

Ramai tak tahu Israel ada 20% penduduk beragama Islam

Kebanyakannya melahirkan rasa tidak berpuas hati kerana pelakon dan pengacara itu berurus niaga dengan penduduk negara yang menindas umat Islam Palestin.

Seorang yang menggelarkan dirinya @khanhach menulis di instargram Neelofa dengan kata-kata:

“Israel ni semua kafir, bukan muslim. Mana ada tempat nama Israel, sepatutnya Palestin. Ini sah-sahlah sokong laknatullah!”

Sementara @lazimzana pula memberi komen serupa dengan menulis ayat: Kenapa berurusan dengan negara itu? Di tanah Israel itu tiada langsung orang Islam.

Bagaimanapun, kata Neelofa, meski pun dikecam hebat, dia tidak berhasrat memadamkan foto itu memandangkan dia tidak melakukan sebarang kesalahan dari segi etika perniagaan.

“Kenapa saya perlu memadamkan gambar itu? Saya tidak akan merahsiakan urus niaga kami kerana banyak sebab, dan secara tak langsung orang boleh dapat informasi daripada sekeping foto berkenaan.

“Barangkali ramai yang tak sedar mengenai hal ini. Individu itu juga bukanlah pelanggan pertama kami, tetapi sudah ramai yang membeli tudung Naelofar Hijab datangnya dari negara berkenaan.

“Sekurang-kurangnya mereka yang salah anggap itu dapat membuang tafsiran negatif dan sama-sama dapat maklumat. Di sana ada lebih daripada 20 peratus penduduk Islam,” ujarnya yang menganggap keputusan berurus niaga dengan penduduk Islam di Israel bukan satu kesalahan.

Kerja sambilan yang popular tahun 2016 yang anda patut ceburi | Kerja sambilan apa yang popular di kalangan rakyat Malaysia pada tahun 2016? 

Menerusi Sinar Harian, kami senaraikan lapan kerja di bawah ini yang mungkin boleh memberi anda serba sedikit idea:

8 Kerja Part Time Paling Popular Tahun 2016

1. PEGAWAI PROMOSI

Kerja seorang pegawai promosi ini adalah mempromosikan barang jualan dan juga menerangkan mengenai produk yang dijual. Gaji seorang promoter biasanya diberi dalam lingkungan RM400-500 sehari tetapi komisen dikira per jam atau bilangan produk terjual. Jika bernasib baik pelbagai elaun akan diberikan.

Pegawai promosi biasanya mendapat gaji asas yang agak tinggi – RM1,400-RM1,800 sebulan.

2. PEMBANTU JUALAN DI KIOSK @ PASARAYA

Di kebanyakan pusat membeli belah, biasanya terdapat booth-booth kecil atau kiosk yang menjual barang-barang seperti kerongsang, ubat-ubatan tradisional, tudung, baju ataupun makanan ringan. Booth seperti ini memang sering menggunakan pekerja sambilan, sama ada syif siang atau malam. Gajinya pula dalam lingkungan RM900-1,300 sebulan.

3. RESTORAN MAKANAN SEGERA

Restoran makanan segera sudah lama menjadi lokasi kerja sambilan yang paling popular. Mana tidaknya, hampir setiap masa kerja kosong diiklankan di sana sini. Banyak bahagian di restoran makanan segera yang memerlukan pekerja sambilan seperti delivery, juruwang dan juga pelayan.

4. BLOGGER

Semakin ramai pelajar serta suri rumah tangga yang menjadikan blogger sebagai kerja sambilan yang bukan sahaja menyeronokkan malah, mampu memberikan pulangan yang lumayan. Silap hari bulan boleh menjadi sepopular seperti artis mahupun ahli politik.

Penulisan lebih kepada review produk atau sesuatu servis. Pihak pengiklan biasanya sanggup membayar dalam lingkungan RM500-1,000 untuk sesuatu review, bergantung kepada populariti sesebuah blog.

5. PENSYARAH SAMBILAN / GURU TUISYEN

Pensyarah sambilan memerlukan kelayakan khusus paling tinggi berbanding kerja-kerja sambilan yang lain. Kebiasaannya institut pengajian tinggi akan membuka penawaran jawatan kosong untuk tenaga pengajar sambilan.

6. DESPATCH / RUNNER

Bagi yang ingin menambahkan pendapatan, menjadi seorang despatch atau runner memang sangat berbaloi lebih-lebih lagi bisnes online sedang meletup. Banyak peniaga-peniaga online di luar sana memerlukan khidmat despacth atau runner.

Mudah sahaja jika anda berminat, buat sahaja satu akaun Facebook page bagi perkhidmatan ini, pasti ramai akan mencari anda. Jika berminat memohon jawatan despatch secara sambilan, boleh layari di sesawang terutama sekali laman web jawatan kosong.

7. EJEN JUALAN

Pekerjaan sambilan sebagai ejen jualan sangat terkenal dalam kalangan pelajar-pelajar universiti. Biasanya mereka menjadi agen jualan untuk produk-produk kesihatan dan sebagainya. Dalam masa sebulan, bergantung kepada berapa ramai pelanggan tetap mereka, pendapatan seorang agen jualan boleh mencecah RM1,000 atau lebih.

8. PERUNDING KEWANGAN

Perunding atau konsultan sambilan mempunyai waktu kerja flexible. Syarikat-syarikat insurans biasanya menawarkan jawatan kosong perunding sambilan dengan kelayakan diploma atau ijazah yang mana pendapatan bulanan boleh mencecah RM2,000-3,000. Apa yang lebih menarik, latihan juga akan diberikan.

Misteri poster GPS ditampal sekitar Shah Alam terbongkar | Sinar Harian dihujani panggil telefon yang tidak putus-putus sejak beberapa hari lalu setelah wujudnya poster GPS yang ditampal sekitar Shah Alam.

Pelbagai spekulasi timbul yang mengaitkan poster itu dengan sebuah parti baharu yang memulakan kempen awal untuk pilihan raya akan datang.

Malah ada juga mengaitkan poster itu dengan konflik politik di Kedah.

Namun sebenarnya poster berkenaan tidak ada kaitan langsung dengan mana-mana parti politik ataupun calon pilihan raya.

GPS adalah singkatan kepada guru, pelajar dan sekolah merujuk kepada GPSBestari.com sebuah portal pendidikan baharu.

Editornya, Wan Normi Hasan berkata, portal ini memaparkan pelbagai berita mengenai sekolah, tokoh guru dan pelajar, personaliti dan berita aktiviti alumni serta PIBG lapor Sinar Harian.

Kisah disebalik poster GPS ditampal di Shah Alam

“Selain ruangan berita dan aktiviti, portal ini turut menyediakan soalan SPM tahun lepas dan UPSR format baharu bagi membantu pelajar melakukan ulang kaji.

“Ruangan direktori juga dipaparkan dengan maklumat lengkap mengenai sekolah dan guru-guru,” katanya.

Menurutnya, bagi guru yang berhasrat untuk berpindah ke tempat lain bolehlah berkunjung ke ruangan Saya Mahu Pindah.

Kata beliau, portal pendidikan ini boleh disifatkan sebagai hadiah kepada komuniti sekolah yang sebelum ini hanya diberi ruang yang terhad di media untuk memaparkan aktiviti mereka.

“Kepada guru, pelajar, alumni dan PIBG, hubungi  kami di facebook GPSBestari atau hubungi 0192802080 untuk kami barakan aktiviti anda,” katanya.

Tak sampai 24 jam dibebaskan, 2 beranak suspek pembunuhan kejam tapah ditahan semula | Dua beranak yang disyaki terlibat dalam pembunuhan kejam di Tapah pada tahun lalu ditahan semula selama dua tahun di bawah Akta Pencegahan Jenayah (PCA) 1959 tidak sampai 24 jam selepas mereka dibebaskan pada petang Jumaat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Goh Kok Liang berkata perintah tahanan selama dua tahun itu dikeluarkan Lembaga Pencegahan Jenayah pada pukul 9 malam.

Menurut beliau, seorang mekanik berusia 58 tahun itu akan ditahan di pusat pemulihan khas Simpang Renggam manakala anak lelakinya akan ditempatkan di pusat pemulihan khas Kluang.

Terdahulu, Hakim Mahkamah Sesyen, Murtazadi Amran membebaskan dua beranak itu selepas menerima permohonan yang dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong.

Namun, kedua-duanya perlu memakai Peranti Pengawasan Elektronik (PPE) selama 59 hari lapor MStar.

Suspek Kes Bunuh Tapah Ditahan Semula

“Oleh kerana siasatan belum selesai dalam tempoh masa yang diberikan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (PCA), mereka akan dilepaskan.

“Namun mereka masih disiasat dibawah PCA.

“Mereka akan memakai peranti tersebut selama 59 hari sementara menunggu arahan selanjutnya,” kata Harris Ong kepada pemberita selepas prosiding di sini Jumaat.

Sebelum ini, dua beranak berkenaan bersama dua lagi ahli keluarga mereka, ditahan pada 26 Oktober lalu di bengkel kenderaan berat yang juga kediaman mereka kerana dipercayai ada kaitan dengan kehilangan sekurang-kurangnya empat individu.

Bagaimanapun, dua daripada empat suspek kes itu iaitu isteri dan anak suspek utama yang juga orang kurang upaya (OKU) dibebaskan tanpa syarat kerana dipercayai tidak mempunyai kaitan dengan kes bunuh mangsa berdasarkan hasil siasatan sebelum ini.

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget