Blog Mazeer

Berita Terkini Hiburan Sensasi

PRODUK TERBAIK SUAMI ISTERI
Latest Post

Putera Almarhum Raja Abdullah penderma RM2.6 bilion - Apandi Ali | Seorang putera kepada Almarhum Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud adalah individu yang menderma RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, demikian menurut Peguam Negara, Tan Sri Mohamad Apandi Ali.

Bagaimanapun, beliau enggan memberikan identiti penderma tersebut. Raja Abdullah yang meninggal dunia Januari tahun lepas, mempunyai sembilan anak lelaki dan 10 anak perempuan lapor Malaysiakini.

Apandi Ali kata penderma RM2.6 bilion adalah Putera Almarhum Raja Abdullah

“Kami tahu nama (penderma itu). Dia bukan Almarhum Raja Saudi tetapi anak raja itu. Dia masih hidup,” AG dipetik oleh Sinchew Dailysebagai berkata dalam satu temubual eksklusif.

Apandi berkata, pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mendapat satu kenyataan daripada penderma tersebut seperti yang diperincikan dalam laporan badan anti-rasuah itu.

Beliau juga menegaskan bahawa motif di sebalik sumbangan itu tidak penting kerana derma seumpama itu tidak salah di bawah undang-undang Malaysia.

“Mengapa orang bertanya tentang sebab derma RM2.6 bilion  itu diberi? Anda perlu bertanya kepada pendermanya. Dia ada berbilion-bilion. (Jika) dia mahu memberikan wang, apa masalahnya?

“Ini adalah wang dia dan urusan peribadinya. Kami tidak mempunyai undang-undang untuk menyatakan bahawa menerima sumbangan politik adalah haram,” kata Apandi.

Nak merasa jadi orang kaya ? Boleh try amalkan tips simple kat bawah ni :

1. Lepas makan kat restoran / gerai makan, tinggalkan shj duit balance yg seringgit dua/sen tu sebagai tips kpd mereka yg serve kita. Tak luak pon duit kat dalam poket. Jutawan pun belum tentu boleh buat.

2. Time isi minyak kereta, lepas attendan pam tlg kita cuci cermin atau isikan minyak, ringankan tangan bagi token. Tak kiralah apa bangsa sekalipun,kita tidak tahu doa yg mana akan makbul. Mereka yg berkereta mewah dan pakai driver, belum tentu ada peluang utk buat camtu.

3. Jika kita singgah solat kat mana2 surau atau masjid,jgn lupa lepas solat seluk poket carik note yang paling BESAR utk disedekahkah ke tabung masjid. Manalah tau, mungkin sumbangan terakhir kita. Hanya orang yg betul-betul kaya mampu berbuat demikian.

4. Cuba ubah tempat kita shopping barang keperluan harian. Selalunya kita ke pasaraya besar spt Tesco/Giant, cuba shopping kat pasar tani pulak kali ni. Sambil tolong penjual/petani. Tak perlu berkira sgt mintak tawar menawar sayur atau lauk mentah tu.

Tips Paling Simple Untuk Menjadi Orang Kaya

5. Time nak belikan mainan anak, bawak je diorang ke pasar malam. Bagi duit RM10, macam2 toys boleh beli kat sana. Sambil boleh bantu peniaga pasar malam. Daripada duk gi Toys r Us, RM10 buat bayar parking je.

6. Bila naik teksi, genapkan ajer tambang tu. Dengan niat utk sedekah. Jika mereka diberi peluang, mungkin mereka tak nak jadi pemandu teksi.Tak semua orang berpeluang naik teksi & jd penumpang.

7. Adakala kita tgh queue di kaunter bayaran mini market, jumpa budak2 merengek nak beli jajan or gula2, apa salahnya tolong amikkan dan bayarkan. Buat diorang tersenyum.

8. Time travel balik kampung, singgah di mana-mana RNR, liarkan pandangan kita. Tengok2 la orang sekeliling. Ada yg singgah dgn family ramai, naik kereta lama siap berhimpit anak ramai. Makan pon mcm kena kongsi. Apa salahnya belikan air atau bayarkan makan walaupun mereka mampu.

9. Masa kita minum di kedai kopi/kedai makan,sekali sekala tu apa kata kita cuba bayarkan makan atau minum utk meja sebelah. Usha dulu la meja, tengok yg mana yg patut dibayar. Tak perlu sebab dan alasan.

10. Jika ada peluang pi melawat org sakit kat wad, time nk belikan buah tangan, apa kata beli extra 1 pack. Pass kat jiran dia katil sebelah. Doakan ksejahteraan mereka.Besar nilainya bg org yg tgh sakit dpt ingatan sebegitu. Orang kenamaan shj biasanya ada peluang buat camtu.

Kita tidak memerlukan masa dan saat yg sesuai utk menjadi orang kaya. Kita juga tak perlu sebab dan alasan tertentu utk menjadi seperti orang kaya. Apa yang penting adalah KEIKHLASAN.

Cubalah, saya yakin insyaAllah anda akan menjadi seperti orang kaya dan usah khuatir kerana anda tidak akan menjadi seorang yang papa kalu buat perkara di atas. Hari ini mungkin tangan kita yg memberi, mana tahu esok lusa kita pula yg akan menerima?

Oleh: Raja Muhammad Mursyid

Ratusan alas kaki mengandungi ayat Al Quran dirampas di Johor Bahru | Persatuan Pemuda Puteri Malaya Bersatu (Perimau) kesal  perbuatan tidak bertanggungjawab sebuah premis perniagaan di Taman Teratai, di sini, yang menjual alas kaki  mengandungi ayat suci al-Quran.

Presidennya, Mohd Ridhwan Othman berkata, pihaknya turut terima aduan ramai mengenai perkara itu.

Menurutnya, setiap peniaga seharusnya lebih berhati-hati dengan produk atau barangan dijual lapor Sinar Harian.

Alas kaki mengandungi ayat Al Quran dirampas di Johor Bahru

“Kami terima maklumat tersebut apabila ia mulai disebarkan dalam aplikasi WhatsApp. Perbuatan pemilik kedai serbaneka ini harus dipandang serius dan dikenakan tindakan sesuai supaya memberi kesedaran kepada peniaga lain.

“Ia langsung tidak menjaga sensitiviti umat Islam. Sebagai masyarakat majmuk, kita sepatutnya  menghormati agama masing-masing,” katanya.

Sementara itu, berikutan perbuatan tidak menghormati sensitiviti agama oleh pemilik sebuah kedai serbaneka dan pemborong yang menjual ratusan alas kaki mengandungi ayat al-Quran, Bahagian Pendidikan Jabatan Agama Johor (JAJ) dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Johor telah melakukan pemantauan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama negeri, Abd Mutalip Abd Rahim berkata, tindakan telah diambil terhadap dua premis perniagaan yang beroperasi di Taman Teratai dan Johor Jaya, di sini,  berdasarkan aduan ramai.

Menurutnya, pihaknya yakin kegiatan menjual alas kaki mengandungi ayat al-Quran itu bermula sejak kebelakangan ini.

“Ia perbuatan menghina dan menjejaskan sensitiviti umat Islam kerana alas kaki untuk dipijak.

“Pihak kami terima aduan melalui WhatsApp pada Selasa lalu dan JAJ terus membuat tinjauan pada sebelah malam untuk mengenal pasti barang tersebut. Satu operasi dilakukan bersama KPDNKK keesokannya,” katanya.

Abd Mutalip berkata, sebanyak 38 alas kaki yang dikenal pasti mengandungi ayat al-Quran dirampas di bawah Seksyen 14 Akta Percetakan Teks al-Quran 1986.

“Berdasarkan maklumat pemilik kedai terbabit, mereka beritahu menerimanya daripada pemborong di Johor Jaya.

“Operasi diteruskan dan kami mendapati terdapat 360 keping alas kaki dikenal pasti mengandungi ayat al-Quran berada di premis perniagaan di Johor Jaya,” katanya.

Menurutnya, berdasarkan maklumat, alas kaki tersebut dihasilkan di sebuah kilang di Melaka sebelum dijual di Johor.

Pekerja yang pilih turun kadar caruman KWSP 8% akan hilang ribuan ringgit – Pakar | Pekerja yang memilih untuk menurunkan kadar caruman Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) daripada 11 peratus kepada lapan peratus akhirnya akan kehilangan ribuan ringgit menjelang tibanya tempoh persaraan.

Walaupun tempoh potongan bulan meliputi tempoh selama 22 bulan, bermula Mac 2016 hingga Disember 2017, kehilangan faedah kompaun ke atas jumlah tersebut akan menjejaskan simpanan KWSP.

Pakar ekonomi bebas, Lee Heng Guei berkata kumpulan berpendapatan rendah antara yang paling terjejas kerana ramai yang belum mencapai tahan simpanan minimum sebanyak RM196,000 yang diperlukan untuk menampung kehidupan mereka sehingga usia 75 tahun lapor Mstar.

Pakar kata pekerja turunkan kadar caruman KWSP 8% akan rugi ribuan ringgit

“Ia mungkin menyediakan wang tambahan tetapi penurunan kadar caruman bermaksud simpan KWSP lebih sedikit sepanjang tempoh 22 bulan.

“Ini bermaksud hilang faedah kompaun untuk jumlah tersebut,” katanya dalam satu temubual.

Beliau berkata jumlah yang terjejas akan bergantung kepada potongan berdasarkan gaji pokok pekerja.

Sebagai contoh, Lee berkata seorang pekerja berusia 30 tahun yang memperolehi pendapatan RM4,000 mungkin mendapat wang tambahan sebanyak RM120 untuk tempoh 22 bulan tetapi akan kehilangan RM10,006 pada usia 55 tahun dengan mengambil kira kadar faedah tahunan ditetapkan pada 5.5 peratus.

Melainkan jika ia diwajibkan, Lee berkata adalah lebih baik untuk membiarkan aliran wang masuk ke dalam simpanan KWSP mereka.

Lee berkata bagi pekerja yang memperolehi pendapatan RM5,000 mereka akan mendapat wang tambahan sebanyak RM3,300 bagi tempoh 22 tahun.

Namun, katanya, mereka akan kerugian RM12,813 menjelang tempoh persaraan nanti manakala kerugian mencecah RM25, 168 kepada mereka yang berpendapatan RM10,000.

Pengarah Urusan Penasihat Bebas Whitman, Yap Ming Hui berkata KWSP berfungsi sebagai dana persaraan dan mereka yang bersetuju dengan penurunan kadar 3 peratus hanya akan menjejaskan momentum simpanan mereka.

Tambahnya, terdapat juga risiko sekiranya pekerja mungkin menggunakan wang lebihan itu untuk melabur atau membuat bayaran pembelian secara ansuran.

“Mereka mungkin bergantung kepada wang tambahan tersebut untuk melabur atau membayar pembelian secara ansuran mereka.

“Namun, wang tunai tambahan itu akan berakhir pada Disember 2017, menyebabkan mereka tidak cukup wang untuk menguruskan perbelanjaan,” katanya.

Seorang penasihat kewangan yang hanya mahu dikenali sebagai Wong berkata, ramai golongan berpendapatan rendah yang akan merasa kesan penurunan kadar caruman ini.

“Mereka akan membayar cukai barangan dan perkhidmatan (GST) apabila membelanjakan wang tambahan dan kurang menyimpan dalam simpan KWSP mereka,” katanya.

Wong menasihati pekerja supaya mengekalkan kadar caruman asal bagi membolehkan simpanan mereka terus bertambah.

Viral di media sosial amukan seorang wanita yang dipercayai isteri yang sah kepada lelaki yang sedang melangsungkan majlis persandingan.

Bagaimana seorang suami sanggup melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan isterinya dan lebih memeritkan lagi, isteri barunya juga dikatakan tidak mengetahui yang lelaki itu sudah memiliki isteri.

Menurut sumber, Ayu dan perakam video tersebut datang ke majlis itu untuk mendapat keadilan dari lelaki yang masih sah sebagai suaminya.

Kisah Sebenar Suami Kantoi Kahwin Lain, Isteri Mengamuk di Majlis Persandingan

Berikut merupakan petikan kata-kata yang dapat didengar menerusi video ini.

“Kami datang ke sini tidak ada niat nak malukan pengantin lelaki, tapi dia ni masih isteri dia lagi, kahwin senyap senyap tiga bulan tinggalkan ayu mana mak dan mertua pengantin. Apa cite ni?”

Bagaimanapun, kisah penuh mengenai video yang tersebar meluas ini masih belum dapat dipastikan dan kami sedang mencari sumber terdekat keluarga itu untuk kesahihan.

Saksikan video isteri menyerang majlis persandingan suami sendiri di bawah.

Baru sehari dilancarkan, lagu Tae Yeon ‘Rain’ monopoli semua carta di Korea Selatan | Baru dilancarkan kepada umum pada Selasa, lagu berjudul Rain nyanyian Tae Yeon sudah berjaya menduduki tangga pertama di semua carta muzik di Korea Selatan.

Single daripada ketua kumpulan Girls’ Generation itu menjuarai beberapa carta utama iaitu Melon, Mnet, Bugs, Olleh, Soribada, Genie, Never dan Monkey3 lapor Mstar.

Tae Yeon juarai semua carta di Korea Selatan dengan lagu Rain

Lagu Rain merupakan projek khas pertama syarikat pengurusan SM Entertaiment untuk melancarkan lagu setiap minggu.

Projek ini dikhabarkan akan diteruskan selama setahun dengan pelbagai artis dibawah naungan syarikat tersebut.

Lagu tersebut turut menampilkan video muzik yang memperlihatkan Tae Yeon berlari lagi dalam hujan sambil menyanyikan lagu tersebut.

Video yang dimuat naik pada 2 Januari lalu itu sudah mencapai hampir 8 juta tontotan.

Tonton muzik video Tae Yeon, berjudul Rain di bawah.

Bapa Hyeri menangis melihat adegan anaknya bercium | Sejak popular menerusi drama Reply 1988 sebagai Sung Deok Sun, Hyeri menjadi perhatian media untuk ditemubual.

Terbaharu, menerusi wawancara Sports Joseon, aktres berusia 21 tahun itu berkata, bapanya antara peminat tegar dan tidak pernah terlepas menonton setiap drama yang dilakonkannya lapor MStar.

Bapa Hyeri 'mengucap' lihat adegan bercium anaknya

Bagaimanapun, bapa Hyeri tersinggung apabila melihat anaknya itu melakonkan adegan cium dengan aktor Park Bo-gum dalam Reply 1988.

“Bapa saya cukup senang dengan lakonan saya dalam Reply 1988 sehinggalah ketika dia menonton babak cium dengan Bo-gum, dia berasa tidak senang lantas menjerit memanggil nama Tuhan.

“Malah dia turut menangis gara-gara babak tersebut. Perkara itu membuatkan saya sangat malu untuk menghubunginya,” katanya.

Selain terlibat dengan lakonan, Hyeri juga merupakan anggota kumpulan Girls Day.

Kes pelajar dibuli jilat jalan dan menyalak seperti anjing, 6 remaja didakwa | Enam remaja lelaki termasuk empat bawah umur didakwa di Mahkamah Majistret di sini Jumaat berhubung kes buli dua pelajar sekolah yang bersujud sambil menjilat jalan raya di sekitar Sea Park, di sini yang menjadi viral di laman sosial, bulan lalu.

Tiga remaja bawah umur berusia 17 tahun mengaku bersalah manakala seorang lagi remaja bawah umur berusia 17 tahun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu.

Dua lagi remaja, Tan Sze Keong, 18, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan Lim Khoo Boo Kean, 19, pelajar kolej juga mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu yang dibacakan di hadapan Majistret Fadzlin Suraya Datuk Mohd Suah.

Mahkamah bagaimanapun belum menjatuhi hukuman ke atas tiga pesalah muda yang mengaku bersalah itu kerana menunggu laporan akhlak mereka dan menetapkan 10 Mac untuk sebutan semula kes lapor Bernama.

Susulan kes pelajar dipaksa jilat jalan dan menyalak seperti anjing

Mengikut pertuduhan, Tan dan Lim bersama-sama empat lagi remaja bawah umur didakwa menyuruh dua pelajar lelaki berusia 15 tahun bersujud sambil menjilat jalan raya dengan tujuan untuk mengaibkan kehormatan di kawasan belakang sebuah sekolah menengah di Sea Park, Kelana Jaya, di sini pukul 1 tengah hari, 29 Jan lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Saphirra Selamat menawarkan wang jaminan RM1,000 bagi empat remaja bawah umur namun tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap Tan dan Lim.

Bagaimanapun, peguam Datuk Suraj Singh yang mewakili Tan dan Lim memohon mahkamah membenarkan jaminan dengan alasan kedua-dua tertuduh masih tinggal bersama keluarga dan ibu bapa mereka bersedia memastikan kehadiran tertuduh ke mahkamah untuk prosiding seterusnya.

Majistret Fadzlin Suraya membenarkan empat pesalah bawah umur masing-masing diikat jamin RM500 dengan seorang penjamin manakala Tan dan Lim dibenarkan diikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin.

Minggu lalu, rakaman perbuatan buli melibatkan dua mangsa lelaki berusia 15 tahun menjadi viral di laman sosial.

Video berdurasi 34 saat yang dimuat naik di laman Facebook Sabtu lalu itu memaparkan mangsa lengkap berpakaian sekolah menjilat jalan raya.

Program realiti dan hiburan tanah air kini menjadi sasaran pengusaha untuk mengiklankan dan melariskan jualan produk mereka.

Terbaharu, Afdlin Shauki meluahkan rasa kecewanya mengenai isu ini. Walaupun tidak dinyatakan kepada siapa luahan ini ditujukan, rata-rata peminat sudah dapat meneka.

Ikuti luahan Afdlin Shauki mengenai isu ini.

Afdlin Shauki Kecewa Industri Hiburan Dibuli Jutawan

Juallah maruah kamu Malaysia... Tak payahlah belajar susah-susah lagi. Cikgu di university di sekolah semua buang masa saja pasal pada akhirnya kita semua akan dengar cakap org yg berduit. Tak payahlah nak belajar teruk teruk sangat lah macam ni.

Korang cakap kita patut sokong melayu! Aku kata kita sokong semua org tak kira bangsa. Apa? kalau melayu nak menjahanamkan melayu kita kena sokong jugak ke?.... Industri seni ni industri kesayangan aku dan ramai lagi pengusahanya dan kita berusaha dan belajar bertahun tahun nak buat sesuatu yg baik dan membanggakan.

Contohnya, Kalau kamu doktor dan ada syarikat pharma nak sponsor ubatan yg kamu rasa macam tak sesuai tapi kerana dia bagi kamu duit, adakah kamu sanggup bagi kepada pesakit kamu? Walaupun ubat tu tak sesuai...

Kadang kadang tak guna bercakap dgn org yg tak faham pasal mereka tak peduli tentang industri kamu.

Lagi satu, apasal pulak timbul isu dengki, aku nak dengki apa? Aku dah cukup rezeki yg di beri Allah SWT... Tapi apa nak jadi dgn industri aku kalau integriti kerja kita terganggu. Mungkin aku bodoh, tapi aku dari dulu tak bekerja kerana duit.

Sebab tu aku pernah kensel menerbitkan satu program besar pasal aku memboikot kompeni yg ingin menaja program aku kerana kompeni itu menyokong zionis israel. Pada ketika tu kompeni aku tak bekerja selama 6 bulan, tapi rezeki di tangan Allah SWT, Alhamdulillah Allah mempermudahkan urusan kami.

Integriti penting dalam kerja kita. Aku bersuara pasal aku tak mahu tengok Industri aku menjadi hamba kepada duit. Kita boleh bekerjasama dengan duit. Dengan menimbulkan situasi win win. Dua-dua pihak boleh benefit from a good working relationship.

Tapi ramai yg tak kisah pasal dan tak menghormati industri kami. Aku faham pasal ianya industri hiburan. Lagho lah ... Org tak berpelajaran pun boleh berjaya. Tapi bila terasa sunyi dan sedih... Hiburan juga di cari.

Hiburan boleh juga boleh mempunyai pelajaran dan ilmu tapi mungkin itu bukan yg di mahukan daripada syarikat yg hanya mahu hardsell produk mereka. Hardsell bermaksud menjual nama produk tak henti henti sampai org rasa terganggu dari tujuan asal menonton rancangan tersebut.

Soft selling pula akan memberi impak jangkamasa panjang untuk sesuatu syarikat tu pasal produk itu akan nampak lebih tinggi statusnya. Contohnya iklan Petronas yg sentiasa memberi impak tinggi kepada rakyat malaysia setiap tahun sewaktu musim perayaan dan hari kebangsaan. Sekali pun diorang tak sebut petronas dlm iklan tu. Tapi impaknya berpanjangan. Ini di panggil psychology pemasaran.

Aku berbangga dgn org melayu yg berjaya, aku bangga dgn org cina yg berjaya, aku bangga dgn semua rakyat malaysia yg berjaya dan ini bukan isu dia. Isu dia adalah korang penonton aku org industri. Yg aku risaukan adalah masa depan industri ini...

Aku tak peduli dgn pendapat org yg tak berpelajaran yg tak berbincang dgn menggunakan akal. Tapi kalau bincang kau kena paham subjek bukan main hentam aje baru boleh bincang tapi kepada mereka yg saja nak cari pasal panggil aku gemok la apa la... Golongan melayu terpelajar ni tak payahla nak masuk buat hal kat sini pasal aku akan delete aje dan block korang aje. Pasal ni space aku.

Assalammualaikum.

Untuk anda yang telah menyaksikan filem Bajrangi Bhaijaan lakonan Salman Khan, pasti hati nurani anda akan tersentuh dengan plot ceritanya yang sangat menarik.

Ayuh kita baca reviu dari Afdlin Shauki, orang kuat industri seni tanah air mengenai filem ini.

Bagaimana Filem Bajrangi Bhaijaan Mampu Mengalirkan Air Mata Penonton

Minggu lepas saya menonton sebuah filem yg meninggalkan impak yg sangat mendalam dalam diri saya kerana ceritanya sangat bermakna. Nama cerita ni adalah Bajrangi Bhaijaan.

Jgn gelak, pasal sememangnya saya bukan peminat filem hindustan, pasal saya rasa they take too long to make a point. Lagi satu saya tak meminati Lakonan Salman Khan seorang berbadan sado, handsome tapi nak berlakon jadi org biasa-viasa rasanya macam tak berapa sesuai.

Saya lebih meminati Aamir Khan kerana telinga dia besar. Saya suka tengok hero yg muka atau badannya tak siap. Pasal dlm realiti hidup, hero-hero kita datang dalam pelbagai bentuk dan rupa dan tak ramai dari mereka handsome dan sado.

Dah lama saya tak menonton filem pasal banyak filem yg ada takde memberi pengalaman hidup baru kepada saya.

Bila saya menonton , saya nak belajar sesuatu yg baru, saya nak membuka minda kepada kemungkinan yg paradigma saya tak boleh rangkumi sebelum ni.

Bila saya duduk utk menonton Bajrangi Bhaijaan saya rasa ada banyak perasaan negatif mula melanda diri saya, terutama sekali di sebabkan oleh kehadiran pelakon yg sangat saya tak minat Ie Salman Khan.

Filem ini bermula dgn shot pemandangan pergunungan pakistan yg penuh salju, ternganga saya betapa indahnya shot itu... Tetapi saya tetap berkeras

... Mesti cerita ni tak best... Pasal ada salman khan... Hahaha... Saya taknak reveal apa apa lagi untuk yg belum menonton ... Tetapi ternyata saya terpaku menonton filem ini dari mula sampai habis kerana subjeknya sangat hebat.

Dia menyentuh perhubungan india dan pakistan dan penganut agama islam dan hindu... Dan selain dari salman khan, semua pelakon pelakonnya hebat hebat belaka.. Sampai salman khan pun nampak ok... Hehehe.

Lama dah tak keluar airmata bila tengok filem... Dilwale pun tak memanggil kepada saya. Tapi oleh kerana berberapa kawan jantan saya yg suruh saya tgk jugak Bajrangi ni, aku tengok jugak... Dan terimakasih ia membuat aku percaya yg pada asasnya semua manusia adalah baik dan hanya cuba buat terbaik dlm hidup mereka...

Tapi ada di antara kita sanggup melakukan sesuatu luarbiasa utk membantu sesama insan dan ini membuat beliau luarbiasa di mata semua...

Tu Jo Mila... Nama lagu utama filem

Duit Syiling Malaysia 50 Sen Dijual Pada Harga RM81, 846 | Tiada siapa menyangka bahawa yang duit syiling Malaysia sebenarnya mahal. Sering kali kita dengar dari kecil hingga besar pasal kehebatan duit 10 sen keluaran 1971 di mana harganya boleh mencecah hingga ribuan ringgit.

Tetapi tahukah anda bahawa sebenarnya ada lagi duit syiling yang paling mahal di Malaysia yang telah terjual. Bayangkan duit 50 sen dijual dengan harga puluhan ribu ringgit. Mungkin duit tersebuat anda pernah guna dan tidak sedar akan nilainya.

Kebanyakan duit syiling yang akan disiarkan nanti telah dilelong oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura atau sebelum ini dikenali sebagai Numismatic Society Asia (NSA).

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Berikut adalah nilai syiling termahal di Malaysia.

5. 50 sen 1967 Milled Edge NGC MS65 dilelong RM7600

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, Duit syiling 50 sen 1967 tanpa sisi sekuriti (Milled Edge) yang telah digred MS65 oleh Syarikat Pengredan dari Amerika Syarikat, Numismatic Guaranty Corporation (NGC) telah dilelong RM7,600 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan numismatik oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura.

Duit syiling itu adalah yang kedua terbaik didalam grednya untuk syiling 50 sen 1967 Milled Edge. Syiling gred terbaik untuk 50 sen 1967 Milled Edge adalah pada Gred NGC MS66 yang dimiliki oleh Trigometric Sdn Bhd.

4. 50 sen 1969 Milled Edge NGC AU55 dilelong RM10,253

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 19 Oktober 2013, sekeping Syiling 50 sen 1969 Milled edge telah terjual dengan harga RM10,253 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan yang diadakan oleh Numismatic Society Asia (NSA) di Hotel Landmark Village, Singapura. Syiling itu digred oleh Numismatic Guaranty Corporation (NGC) sebagai Au- 55.

Khabar angin mengatakan, syiling itu telah dibeli oleh orang yang turut memenangi Syiling 50 sen 1969 security edge ketika lelongan Malaysia Numismatic Society (MNS) No.157 pada 29 September 2013 di Jabatan Muzium, Muzium Negara, Kuala Lumpur.

3. 50 sen 1968 Milled Edge NGC MS66 dilelong RM19,942

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 19 April 2014, didalam acara lelongan oleh Collectibles Auction Asia (CAA)di Hotel Landmark Village, Singapura, sekeping syiling 50 sen 1968 Milled Edge (sisi bergerigi) telah dilelong pada harga RM19,942 (termasuk premium pembeli).

Duit Syiling 50 sen 1968 Milled Edge yang dilelong pada harga SGD6500 (tanpa premium pembeli) tersebut adalah gred yang terbaik untuk syiling 50 sen 1968 Milled Edge didalam rekod Numismatic Guaranty Corporation (NGC) pada gred MS66. Duit syiling itu juga adalah koleksi Master Sifu Wong Hon Sum.

2. 1 sen 1970 Copper Clad Steel NGC MS63 RB dilelong RM46,769

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, syiling 1 sen 1970 Copper Clad Steel NGC MS63 RB yang dilelong didalam acara lelongan Collectibles Auction Asia (CAA) yang sama seperti di atas turut mendapat harga penutup yang tinggi pada harga RM46,769 termasuk premium pembeli.

Pada masa ini, hanya ada 4 keping syiling 1 sen 1970 Copper Clad steel yang telah direkodkan. Syiling 1 sen 1970 yang normal adalah diperbuat daripada copper berbanding dengan syiling ini daripada copper clad steel yang melekat pada magnet.

1. 50 sen 1969 Milled Edge NGC MS65 dilelong RM81,846

Duit Syiling 50 Sen Malaysia Termahal

Pada 4 Oktober 2014, Duit syiling 50 sen 1969 tanpa sisi sekuriti (Milled Edge) yang telah digred MS65 oleh Syarikat Pengredan dari Amerika Syarikat, Numismatic Guaranty Corporation (NGC) telah dilelong RM81,846 (termasuk premium pembeli) didalam satu acara lelongan numismatik oleh Collectibles Auction Asia (CAA) di Singapura. Gred MS65 adalah gred yang terbaik setakat ini untuk duit syiling 50 sen Milled Edge 1969.

Selain syiling ini, ada sekeping sahaja syiling 50 sen 1969 Milled Edge yang mendapat gred MS62, syiling kedua terbaik untuk kategori syiling ini. Pembeli duit syiling itu adalah seorang collector dari Singapura.

Anda ada memiliki duit syiling sedemikian rupa? Sila nyatakan di ruang komen di bawah agar mudah untuk pembeli dan peminat syling ini menghubungi anda kelak.

Punca lelaki gantung diri di Jalan Raja Laut | Akibat kecewa ditipu oleh dua rakannya, seorang lelaki nekad menggantung diri di bilik sewanya di Jalan Raja Laut, di sini, malam tadi.

Warganegara India berusia 30-an itu ditemui mati tergantung di siling dalam keadaan memegang sekeping nota pada 10.30 malam.

Antara kandungan nota itu adalah, mangsa tertekan kerana wangnya lesap dilarikan dua rakannya lapor Harian Metro.

Kisah sebenar lelaki gantung diri di Jalan Raja Laut terbongkar
Mayat warganegara India yang membunuh diri diusung untuk dibawa ke hospital. FOTO Nabihah Kamal

‘Saya mahu keluar dari Malaysia dan meminta dua rakan menyimpan wang sebanyak RM39,000 untuk tambang saya berhijrah ke Perancis.

‘Bagaimanapun, mereka melarikan wang saya dan mengugut saya kerana saya tidak boleh melakukan apa-apa berikutan tidak memilik pasport’.

Jurucakap bomba ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima panggilan pada 11.36 malam dan empat anggota bomba dan penyelamat Balai Bomba Titiwangsa ke tempat kejadian.

“Setiba di lokasi mendapati seorang lelaki warga asing mati dalam keadaan tergantung.

“Mayat mangsa diserahkan kepada polis sebelum dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah siasat,” katanya.

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget