Blog Mazeer

Berita Terkini Hiburan Sensasi

PRODUK TERBAIK SUAMI ISTERI
Latest Post

DJ Leng Yein kecewa staf MAS biadap | DJ dari Malaysia, DJ Leng Yein hari ini meluahkan pengalaman buruknya dengan seorang staf MAS ketika dia mendarat di KLIA baru-baru ini.

Luahan tidak puas hati itu dikongsi oleh Yein menerusi satu posting di Facebook Page rasmi miliknya.

“Perkara pertama apabila saya tiba di Malaysia, lelaki ini (staf MAS) muncul dan menunjukkan bagaimana sifat buruk orang Malaysia”, kata Yein memulakan posting FB tersebut.

Menurut Yein, dia mula terkejut apabila seorang staf MAS memberhentikan lelaki dihadapannya dengan cara yang kasar lapor Siakap Keli.

Pendedahan DJ Leng Yein mengenai pekerja MAS yang Kurang ajar

“Lelaki ini (staf MAS) telah memberhentikan penumpang itu menggunakan tangan dengan kasar dan muka menjengkelkan (seperti dia mengalami hari yang buruk)

“Kemudian staf itu berkata ‘Mana Tiket Kamu’. Kemudian penumpang yang kecewa dengan kelakuan staf tersebut berlalu pergi.

“Saya yang berada di belakang penumpang itu kemudian menunjukkan tiket dan dia berkata ‘Kurang Ajar!’ di depan muka saya”, tulis Yein.

Tambah Yein lagi, dia turut menegur perbuatan staf tersebut namun mendapat jawapan yang tidak memuaskan.

“Saya beritahu dia ‘Kenapa khidmat pelanggan di barisan hadapan sangat kurang ajar?’. Dia kemudian menjawab : ‘Kamu tak suka, kamu komplen lah'”.

DJ Leng Yein juga turut menzahirkan rasa kecewanya dengan apa yang berlaku dan turut berkata dia telah membuat laporan kepada MAS berhubung kejadian.

Posting oleh Yein itu telah mendapat lebih dari 2,000 perkongsian dan lebih dari 700 komen.

DJ Leng Yein kecewa staf MAS biadap

Warga Myanmar bertindak kelar leher sendiri di Mutiara Damansara | Seorang lelaki warga Myanmar nekad menggelar lehernya dengan serpihan kaca selepas dipercayai kecewa apabila majikannya enggan membayar gajinya, malam tadi.

Dia ditemui terbaring oleh orang ramai berhampiran sebuah pusat beli belah di Mutiara Damansara di sini dalam keadaan berlumuran darah kira-kira jam 7.30 malam.

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Zani Che Din, mangsa yang bekerja di sebuah restoran makanan laut di Petaling Jaya, dipercayai cuba membunuh diri selepas tidak dibayar gaji lapor BH Online.

Kisah sebenar warga asing kelar leher sendiri di Mutiara Damansara
SEORANG lelaki warga Myanmar nekad menggelar lehernya dengan serpihan kaca selepas kecewa tidak mendapat gaji. – Foto Ihsan PDRM

“Bagaimanapun, mangsa berusia 28 tahun itu berjaya diselamatkan dengan bantuan awal seorang doktor wanita yang kebetulan berada di situ.

“Mangsa kemudian dikejarkan dengan ambulans ke sebuah hospital berhampiran dan keadaannya dilaporkan stabil,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, polis sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung kejadian itu dan mengalu-alukan maklumat dari orang ramai.

Lelaki kecewa anak bongsu adalah anak dari benih kecurangan isterinya dengan lelaki lain | Ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Itulah nasib seorang bapa yang terkilan, malah tidak menyangka anak bongsu yang dijaga dengan penuh kasih sayang selama ini, rupanya bukan dari darah daging sendiri.

Lebih menghancurkan hatinya, perkara itu disembunyikan sendiri isterinya selama empat tahun, hasil hubung sulit dengan lelaki lain.

Amirul (bukan nama sebenar), 35, memberitahu, selama ini anak ketiganya yang berusia empat tahun itu dijaga seperti dua anak yang lain, hinggalah status sebenar hubungannya dengan kanak-kanak itu terbongkar.

Menurutnya, semuanya terbongkar apabila ujian DNA yang dilakukan menunjukkan 99.9 peratus sama dengan kekasih gelap isterinya itu.

Ikuti catatan wartawan SARINAH MAT KA SIM yang menemu bual Amirul di Seremban yang dipetik menerusi Sinar.


Mengimbau kembali kejadian yang menimpanya, Amirul berkata, semuanya bermula pada 2010 apabila dia sering mendengar orang bercerita mengenai isterinya (yang kini bekas isteri) dikenali sebagai Rafidah (nama samaran) mempunyai hubungan sulit dengan rakan sepejabat berstatus suami orang.

Bagaimanapun, katanya, pada mulanya dia menganggap ia hanya ‘cakap-cakap orang’ dan tidak mempedulikannya.

Sehinggalah pada suatu hari, isteri kepada kekasih gelap Rafidah datang ke rumahnya di Seremban memberitahu mengenai hubungan sulit kedua-duanya.

“Saya terkejut mendengar berita itu, apatah lagi isteri lelaki itu yang datang sendiri berjumpa saya.

“Bagi mendapatkan penjelasan, saya bertanyakan sendiri kepada isteri. Akhirnya dia mengaku memang ada skandal dengan lelaki itu,” katanya.

Menurutnya, disebabkan tidak sanggup menerima berita berkenaan, dia akhirnya menceraikan Rafidah dengan talak satu di hadapan ibu dan mentuanya pada Julai 2010.

“Saya buat begitu sebab sikapnya yang tidak pernah berubah walau pun sudah diberi peluang,” katanya.

Menurutnya, dalam tempoh penceraian itu, Amirul turut memberi peluang kepada bekas isterinya untuk berubah dan menginsafi diri demi masa depan anak.

Atas kesepakatan itu, katanya, mereka merujuk kembali pada November 2010 dan hidup bahagia memandangkan pada waktu itu isterinya hamil tiga bulan.

Lelaki kecewa anak bongsu adalah anak dari benih kecurangan isterinya dengan lelaki lain

Cerai kali kedua

Bagaimanapun, kebahagiaan itu tidak lama, selepas rujuk kembali, isterinya berubah hanya seketika.

Menurutnya, pada November 2013, melalui rakan-rakan pejabatnya, Amirul dimaklumkan isterinya mula menjalin hubungan semula dengan kekasih lamanya sejak mereka dipindahkan ke pejabat sama di Rembau.

“Mereka yang merupakan penjawat awam di pejabat yang sama, tidak segan silu berkongsi kemesraan melalui laman sosial bersama teman-teman lain. Bahkan bersikap berani sehingga ke bilik tidur, walau pun kedua-duanya telah berkeluarga.

“Saya ambil keputusan menceraikannya buat kali kedua, sebelum mengetahui dia pernah ditangkap khalwat oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) pada Ogos tahun lalu di sebuah hotel di Jempol,” katanya.

Setelah berpisah, katanya, bekas isterinya bersetuju memberi dua orang anak dan hak penjagaan kepada Amirul, kecuali anak bongsu.

Menurutnya, dia kemudian mengesyaki ada tidak kena apabila abangnya menegur rupa paras anak bongsunya dengan adik beradik lain nampak tidak sama, malah jauh berbeza dari segi kulit dan gaya rambut.

Amirul berkata, setelah diteliti, paras rupa anak bongsunya mirip dengan anak keluarga lelaki kekasih gelap isterinya itu sehinggalah keputusan DNA keluar, barulah Amirul tahu anak itu sebenarnya bukan anaknya.

“Setelah empat tahun saya menjaganya, memberi kasih sayang dan menjaga sepanjang tempoh berpantang, ini balasan diterima.

“Saya tak pernah menyangka, hubungan mereka terlalu jauh sehingga melibatkan anak. Kini saya telah failkan ke mahkamah syariah bagi menentukan nasib anak itu yang selama ini ber’bin’kan nama saya,” katanya.

Amirul berkata, dia menceritakan kisah ini bagi memberi teladan kepada orang ramai agar sentiasa berwaspada dan menjaga tingkah laku pasangan masing-masing.

Suami pukul isteri selepas gambar bayi mereka ditag dengan nama lelaki lain | Seorang wanita Malaysia mendakwa dirinya dipukul oleh suaminya sendiri hanya kerana gambar bayi mereka ditag dengan nama seorang lelaki yang tidak dikenali.

Di dalam posting Facebook bertarikh 30 Januari, Stella Ooi (gambar) dari Penang, menulis bahawa gambar anaknya ditag dengan nama “SH Dato Lee”, tapi dia tidak mengenali individu terbabit.

“Sesiapa sahaja boleh tag gambar di Facebook!”, katanya dengan menambah : “Kerana ini saya dipukul oleh suami saya”.

Ooi juga menambah, suaminya mendakwa dia mempunyai hubungan dengan SH Dato Lee lapor Siakap Keli.

Kerana gambar bayi ditag dengan nama lelaki lain, wanita dibelasah suami

Ooi juga berkata terdapat dua kesan retakan di kepalanya dan pekak telinga kanan akibat dipukul.

Gambar di Facebook memaparkan kesan lebam di beberapa bahagian badannya.

Dalam posting selepas itu, Ooi turret breakout dia telah membuat laporan polis mengenai kejadian dan dia tidak bersama suaminya lagi.

Pada 4 Februari, dia Ooi menulis bahawa lukanya telah banyak sembuh dan dia akhirnya dilepaskan dari hospital.

Suami pukul isteri selepas gambar bayi mereka ditag dengan nama lelaki lain

Suami pukul isteri selepas gambar bayi mereka ditag dengan nama lelaki lain

Suami pukul isteri selepas gambar bayi mereka ditag dengan nama lelaki lain

Suami pukul isteri selepas gambar bayi mereka ditag dengan nama lelaki lain

Wartawan diraba, dicium ketika buat liputan langsung | Seorang wartawan wanita yang sedang membuat liputan langsung perayaan Carnival di sini telah diraba dan dicium oleh tiga orang lelaki, lapor CNN.

Ketika wartawan itu, Esmeralda Labye, membuat liputan bagi saluran berita Belgium, RTBF, seorang lelaki dilihat muncul di belakangnya sambil membuat isyarat lucah manakala seorang lelaki lagi didakwa mencium lehernya.

Oleh kerana kehadiran polis yang ramai untuk mengawal perayaan yang dihadiri puluhan ribu pengunjung, Labye pada mulanya tidak menjangkakan keadaan akan berada di luar kawalan lapor Astro Awani.

Wartawan malang dicabul ketika liputan langsung

Namun jangkaannya meleset.

“Sebaik sahaja saya ingin menamatkan liputan, salah seorang daripada tiga lelaki itu menyentuh payudara saya.

“Ketika itu saya mula hilang sabar. Saya berpusing menghadap mereka dan memberitahu dalam bahasa Inggeris: Saya takkan benarkan perkara ini berlaku sekali lagi! Jangan sentuh saya. Jangan sentuh saya!”

Menurut kenyataan rasmi RTBF, pejabat datuk bandar Cologne telah mengeluarkan permohonan maaf kepada stesen berkenaan di samping memberi sokongan kepada wartawan berkenaan dan menawarkan polis pengiring sekiranya diperlukan selepas ini.

Pihak polis turut mengesahkan tiga suspek berkenaan sedang diburu.

Tutorial Cara Tukar Nama dan Kata Laluan Unifi | Bagaimana nak tukar password unifi? Antara perkara yang bakal bermain di minda anda selepas berjaya memasang Unifi.

Khas buat pengguna TM Unifi, kami kongsikan kepada anda tutorial untuk menukar nama dan password Unifi.

Rasanya majoriti pengguna Unifi tidak tahu cara untuk menukar nama dan password Unifi. Jadi, dengan tutorial ini anda pasti dapat tahu cara menukar nama dan password unifi sendiri tanpa bantuan dari staff TM.

Tutorial Tukar ID dan Password Unifi

Kenapa perlu tukar password?

Kemungkinan wifi anda diceroboh oleh orang lain adalah tinggi jika melihat dengan perkembangan teknologi terkini. Alat “pencuri wifi” sudahpun dijual di internet, jadi tidak hairanlah wifi anda mungkin dicuri oleh orang yang tidak dikenali atau penggodam.

Satu tips untuk semua, pastikan password unifi anda rumit dan dimasukkan gabungan huruf, nombor dan simbol bagi mengelakkan Unifi anda dicuri oleh orang lain.

Sambungan Unifi anda juga akan perlahan jika Unifi anda dicuri oleh orang asing. Jadi, tunggu apa lagi jom tukar nama dan password Unifi anda sekarang.

Ikuti 5 langkah mudah untuk menukar ID dan Password Unifi di rumah kediaman anda.

1. Buka browser anda dan taip http://192.168.0.1 dan paparan seperti dibawah akan muncul. Masukkan username dengan perkataan “admin” dan password dibiarkan kosong dan klik login.unifi.png

Tutorial Cara Tukar Nama dan Password Unifi

2. Selepas “login” akan muncul seperti di bawah ini:

Tutorial Cara Tukar Nama dan Password Unifi

3. Klik “Wireless” dan kelihatan seperti di bawah.

Cara Tukar Password Unifi

4. Langkah seterusnya adalah anda perlu klik pada “SSID”. Klik “edit” pada SSID nombor 1 iaitu sambungan unifi anda.

Cara Tukar Kata Laluan Unifi

5. Selepas tekan “edit” tadi, paparan di bawah ini akan kelihatan. SSID adalah nama untuk unifi anda dan edit di bahagian itu jika mahukan nama baru dan pastikan ada @unifi dibelakang nama baru yang diedit. Pada bahagian “Preshared Key” masukkan password baru anda. Tekan butang “Submit”. Dalam tidak sedar, Signal Connection unifi anda akan hilang secara automatik. “Connect” seperti biasa unifi anda menggunakan password baru yang ditukar tadi.

Cara Tukar Nama dan Kata Laluan Unifi

Selamat berjaya!

3 Lelaki Mengaku Rogol Dibebaskan Lepas Bagi Rasuah | TIGA lelaki Australia dilaporkan bebas daripada hukuman penjara walaupun ketiga-tiganya mengaku bersalah merogol seorang remaja perempuan berusia 17 tahun ketika bercuti di Croatia, baru-baru ini.

Difahamkan, ketiga-tiga pesalah itu, Dylan Djohan, 23, Ashwin Kumar, 23, dan Waleed Latif, 21, memberikan suapan dalam bentuk rasuah wang berjumlah RM131,285 (US$31,594) kepada pendakwaraya yang mengendalikan kes mereka di Croatia lapor Mynewshub.

Tiga Perogol Dibebaskan Lepas Bagi Rasuah

Mereka sepatutnya menjalani hukuman penjara selama setahun berhubung kesalahan jenayah itu, namun telah dibebaskan dan kini ketiga-tiganya sudah pun kembali ke kediaman mereka di Victoria, Australia.

Ramai netizen mengecam tindakan pihak berkuasa yang sewenang-wenangnya melepaskan penjenayah yang memberikan sogokan kepada pihak yang sepatutnya menegakkan keadilan dan kebenaran.

3 Lelaki Mengaku Rogol Dibebaskan Lepas Bagi Rasuah

3 Lelaki Mengaku Rogol Dibebaskan Lepas Bagi Rasuah

3 Lelaki Mengaku Rogol Dibebaskan Lepas Bagi Rasuah

Pesanan 'Sentap' Untuk Putera Katak Selatan | Gagal dalam perhubungan membuatkan seseorang bertindak di luar kawalan. Itulah yang terjadi kepada seorang lelaki yang dikenali Putera Katak Selatan yang meluahkan kekecewaan dan niat untuk membunuh diri kerana ditinggalkan kekasih.

Terbaharu, kami terpanggil untuk berkongsi pesanan yang kami sifatkan terbaik bukan hanya kepada Putera Katak Selatan, juga kepada seluruh jiwa yang gagal dalam percintaan. Ikuti nukilan nasihat yang dipetik dari Penulis Misteri ini.

Nasihat 'Sentap' Buat Putera Katak Selatan

Dik,

Abang pernah melalui detik-detik sakit perpisahan dan ditinggalkan dulu-dulu. Abang mengerti kebodohan dan royanan ketika patah hati, awek merajuk acah nak clash.

Tak kira waktu masih berhingus atau dah dewasa, luka patah hati tetap terasa sakitnya.

Hatta abang dah tua bangka sekarang pun, kalau putus cinta, abang pun akan menangis keluar air mata merah hijau tema tembikai.

Abang tengok komen-komen di page yang menviralkan kesengsaraan adik, memang dahsyat. Ramai mengutuk mengeji adik yang sedang kesedihan sampai nak bunuh diri.

Tapi, percayalah, mereka tu kalau patah hati kena tinggal, meroyan gak. Mungkin lebih dari yang adik alami.

Adik kena tahu suatu rahsia penting para penulis:

— Waktu patah hati adalah waktu paling afdal menulis. Kerana penulisan waktu itu tulus dari hati. Mencurah-curah idea tu.

Dik,

Awek adik cantik, tapi isteri adik kelak lagi menawan. Percayalah.

Tinggalkan yang tidak solehah seperti itu. Carilah yang menawan pekertinya yang tidak akan tinggalkan adik lagi hingga akhir hayat. Kerana setianya seorang wanita atau lelaki menjadi salah satu tanda kekuatan imannya. Setia juga cabang iman.

Manusia yang setia dengan Tuhannya, Allah s.w.t. adalah manusia yang kuat imannya. Mereka yang setia pada Allah jua, pasti akan setiakan hati pada suami atau isterinya kerana itu adalah kurniaan lagi amanah dari-Nya.

Cuba adik pandang cermin. Letakkan cap di tepi, ambil kopiah pakai. Siapa yang ada dalam cermin? Adik dalam imej seorang lelaki yang bakal soleh.

Gilakan wanita atau lelaki termasuk dalam helaian muka surat pencinta dunia. Gilakan dunia terlebih-lebih.

Abang ada terbaca, Al-Hasan Al-Bashri berkata,

المؤْمِنُ فِي الدُّنْيَا كَالغَرِيْبِ لاَ يَجْزَع مِنْ ذُلِّهَا ، وَلاَ يُنَافِسُ فِي عِزِّهَا ، لَهُ شَأْنٌ ، وَلِلنَّاسِ شَأْنٌ

“Seorang mukmin di dunia seperti orang asing. Tidak pernah gelisah terhadap orang yang mendapatkan dunia, tidak pernah saling berlumba dengan penggila dunia.

Penggila dunia memiliki urusan sendiri, orang asing yang ingin kembali ke kampung akhirat punya urusan sendiri.” 
(Jami’ Al-‘Ulum wa Al-Hikam, 2: 379)

Kamu kini, atau abang yang dahulu pernah putus kasih, adalah termasuk penggila dunia.

Gilakan seseorang hinggakan sanggup menangis, lukakan diri kerananya, tidak berbaloi sebenarnya. Muntah darah pun belum tentu dapat orang yang kita nak.

Tapi, bila kita gilakan akhirat, nyawa kita ni korban untuk Allah dan Rasulullah s.a.w., sedikit pun tak sia-sia. Luka calar pun dapat Syurga. Hatta kita berniat untuk ke masjid suatu hari, namun takdir Allah keluar saja dari rumah terus kemalangan, sudah pun tersenarai kita sebagai ahli Syurga.

Abang baca lagi, telah berkata Yahya bin Mu’adz Ar-Razi,

الدُّنْيَا خَمْرُ الشَّيْطَان ، مَنْ سَكِرَ مِنْهَا لَمْ يُفِقْ إِلاَّ فِي عَسْكَرِ الموْتَى نَادِماً مَعَ الخَاسِرِيْنَ

“Dunia adalah khamarnya setan. Siapa yang mabuk, barulah tersedarkan diri ketika kematian (yang gelap) itu datang.

Nantinya ia akan menyesal bersama dengan orang-orang yang merugi.” (Jami’ Al-‘Ulum wa Al-Hikam, 2: 381) - kredit tausiyah Muhammad Abduh Tuasikal

Jangan kita mati kerana seseorang demi buat orang itu menyesal kehilangan kita. Menyesal tidak menghargai kita.

Kerana sesungguhnya bila kita mati, kitalah yang paling menyesal.

Kerana kita tidak mati atas nama Allah. Kita mati kerana makhluk. Kita mati dengan amal yang kecil. Kita mati dalam keadaan kita tidak bersedia. Kita mati dalam keadaan putus asa. Kita mati dalam keadaan terlampau sedih.

Patut mati kerana terlalu takut berbuat dosa, hingga mengalir air mata darah untuk Dia.

Dik,

Bertenanglah.

Ingat pesan abang ni.

"Wasbir 'ala ma asoo bak."
Ertinya: Bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu.

Itu yang Luqmanul Hakim pesan pada anaknya dalam Surah Luqman ayat 17.

Dan abang pesankan pula adik.

Bi seterung. Yu qen du it.

Demi Allah Aku Tidak Kuat, Kerana Allah Aku Harus Kuat

— Abg Bikai the spoileretoszmembebelius

(gambar adik kacak, don't worry viral pun, mana tahu ada awek tangkap cintan. seluruh dunia yg dah viralkan adik, ketawakan adik, kena ingat, inilah wajah bakal pemuda soleh.)

Sekain.

Weekly World News telah mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai satu kaum primitif yang di panggil "Mole People" hidup 20 batu di bawah tanah, menggunakan terowong rahsia untuk memasuki United States.

Penemuan ini telah dibuat bukan oleh ahli kaji purba, tetapi oleh saintis NASA yang menggali jauh ke dalam bumi dan mereka cuba menyembunyikan kewujudan kaum ini dari pengetahuan awam.

Seorang pekerja NASA yang tidak mahu dikenali telah mendedahkan gambar-gambar eksklusif and informasi mengenai kaum ‘orang gua’ ini.

“Cerita ini harus diberitahu,” kata sumber itu. “Ia terlalu besar untuk disorok”.

Nasa Temui Kaum Primitif yang Dipercayai Yakjuj dan Makjuj

Sumber itu telah mendedahkan beberapa rahsia besar mengenai Mole People. “Nampaknya mereka seperti kaum yang peramah”, beliau berkata, “Tetapi mereka amat primitif. Kami cuba berkomunikasi dengan mereka, tetapi ia satu kerja yang susah memandangkan mereka tidak tahu bahasa English”.

“Mole People, sebagaimana yang kami panggil, mempunyai laluan senang untuk ke muka Bumi (surface world)”, kata sumber itu. “Dengan demikian, President Bush mengendalikan situasi ini dengan penuh berhati-hati. “Tersilap langkah boleh mengakibatkan makhluk ini mengisytiharkan perang dengan manusia di atas. Kami tidak pasti berapa jumlah mereka ini. Kami baru melihat satu bandar setakat ini, dengan anggaran 2000 orang Mole tinggai di situ.

“Tetapi ada pihak yang menyatakan bahawa mungkin berjuta-juta orang Mole tinggal merata-rata di dalam bandar-bandar bawah tanah, berselerak di bawah muka Bumi”.

Makhluk itu mempunyai beberapa persamaan dengan manusia – dan juga sedikit perbezaan. “Seperti kita, mereka berjalan dengan dua kaki, tetapi mereka jauh lebih tinggi dari manusia biasa – setinggi 8 ke 10 kaki tinggi. Jari-jari mereka seperti kuku binatang. Dan tangan mereka juga seperti kaki itik (webbed), direka untuk menggali, bukan seperti kuku mole” “Kulit mereka sangat kuat. Ia adalah untuk menahan panas yang melampau dan juga keadaan yang teruk di bawah Bumi”.

“Didapati bahawa terdapat perhubungan dan interaksi di antara manusia dengan makhluk ini suatu ketika dahulu – mereka bercakap di dalam bahasa yang hampir sama dengan dialek Navajo Lama.

Sumber itu juga menyatakan bahawa kaum Mole ini mempunyai sistem otot-otot yang sangat besar, membuatkan mereka mampu bertindak ganas. “Apabila salah seorang ahli ekspedisi itu menyalakan rokok, kaum Mole menganggap itu sebagai satu ancaman dan terus menyerang belia u”. “Mereka mencakar dan menyerang beliau seperti kucing hutan, hampir menjatuhkan beliau bersama rokoknya. Beliau amat bertuah selamat dan hidup dari insiden itu”.

Nasa Temui Yakjuj dan Makjuj di Dalam Perut Bumi?

Kaum Mole amat berminat dengan dunia atas muka Bumi – pakaian, alat-alatan dan makanan terutamanya. Mereka amat meminati buah-buahan segar. “Saya belikan mereka sedikit anggur, dan mereka terus berpestadan bersukaria”, mengikut kata sumber.

“Amat jelas mereka tidak boleh menanam buah-buahan mereka sendiri memandangkan mereka tinggal 20 batu di bawah muka Bumi”. NASA amat berminat untuk mengkaji kaum Mole. “Kami mahu tahu segala-galanya mengenai mereka – apa yang mereka makan,bagaimana mereka tinggal dan yang paling mustahak, apakah perhubungan mereka dengan kaum manusia”.

“Kami tertanya-tanya jikalau mereka itu ada kaitan dengan manusia di dalam aspek-aspek yang tertentu. Adakah mereka adalah nenek moyang manusia moden hari ini secara genetiknya ?” Pakar berkata terdapat spekulasi yang pelbagai mengenai kaum Mole.

“Mereka boleh jadi apa saja, dari Yetis (BigFoot), makhluk asing dari angkasa atau saki baki orang yang terselamat dari bandar Atlantis Yang Hilang. Adakah makhluk itu musuh dan suka berperang ataupun peramah dan sanggup bekerjasaman? Dan bagaimana dengan minyak dan simpanan mineral di bawah Bumi? Siapa yang memiliki mereka: kaum Mole atau kita?

Kisah Nasa Temui Kaum Mole di Dalam Perut Bumi

Bagaimanakah dengan NASA dimana misi asalnya adalah untuk meneroka ruang angkasa – telah menjumpai kaum yang hidup di bawah muka Bumi? Jurucakap NASA tidak menafikan mahupun mengiyakan laporan itu. Setelah menerima tekanan hebat dari warta wan , jurucakap White House menjanjikan informasi yang dibenarkan oleh White House untuk disebarkan. Tetapi beliau telah memberi amaran “mungkin tidak untuk jangkamasa yang terdekat”.

Menurut sumber itu, NASA menjumpai kaum bawah tanah itu dalam bulan Ogos ketika sedang menjalankan projek rahsia yang di beri nama Operation Mole Hole – satu inisiatif dimana warta wan sekarang percaya ia mungkin untuk mengintip China, menggunakan “teknologi bawah tanah”.

Setakat ini NASA telah menjumpai pintu laluan rahsia ke dunia bawah tanah di kawasan sekitar Washington State’s Mount Shasta, gua Mammoth di Kentucky dan juga gua-gua yang berselerak sekitar barat daya U.S mengikut kata sumber. Berkurun lamanya manusia telah bercerita tentang kewujudan makhluk di bawah muka Bumi.

Sekarang, buat pertama kalinya, spekulasi itu telah dibuktikan kesahihannya. Tetapi samada makhluk-makhluk ini kawan ataupun lawan masih tidak diketahui.

Kisah Nasa Temui Kaum Primitif Mole di Dalam Perut Bumi

Rambut putih atau uban menjadi perkara yang mencemaskan seseorang. Bukan hanya orang tua sahaja yang mengalami masalah uban sekarang ini, tetapi juga dihadapi oleh anak muda. 

Yang pastinya, seseorang yang beruban akan hilang keyakinan diri. Di mana mereka bakal berasa kurang selesa dengan kewujudan rambut beruban di kepala mereka hingga terpaksa menutupinya dengan topi atau mewarnakan rambut mereka, supaya uban tersebut tidak kelihatan lagi.

Untuk anda yang memiliki rambut putih atau beruban janganlah cemas, kerana dipercayai, daun rambutan boleh dijadikan ramuan yang sangat berkesan dalam menyingkirkan rambut yang beruban secara kekal dan semulajadi. Masalah rambut beruban dapat ditangani dengan segera cara pantas, semulajadi dan tanpa kesan sampingan dengan daun rambutan.

Cara Hilangkan Uban Dengan Daun Rambutan

Pada dasarnya, masalah rambut beruban kini bukan hanya dialami oleh mereka yang sudah berusia, ia juga boleh dialami oleh remaja malah kanak-kanak. Terlebih dahulu, ada baiknya anda mengetahui sebab-sebab masalah rambut beruban.

Rambut beruban di kepala mungkin terjadi kerana beberapa faktor yang perlu anda teliti. Di antaranya adalah kerana kekurangan gizi, sering bertukar-tukar minyak rambut, faktor genetik, serta stress dan tekanan yang melampau. Oleh kerana faktor yang disebutkan itu, susunan rambut menjadi tidak sihat, tidak sempurna dan mempengaruhi pembentukan melanin atau pigmen rambut dan muncul lah uban pada rambut dan bertukarlah warna rambut dari hitam ke warna putih.

Khasiat daun rambutan dalam menghilangkan rambut beruban

Daun rambutan sangat mudah didapati terutama di kawasan yang mengalami iklim tropika khususnya Malaysia. Daun rambutan memiliki bahan kimia seperti tannin, saponin, polifenol, dan beberapa jenis hormon yang sangat penting untuk pertumbuhan rambut. Bahan kimia yang terdapat dalam rambutan dipercayai dapat menghidupkan atau mendorong pembentukan melanin dan pigmen rambut. Selain itu, ia juga dipercayai dapat mengembalikan warna rambut, membuat rambut tumbuh dengan subur serta mengurangkan masalah keguguran rambut.

Cara menyediakan daun rambutan untuk menghilangkan uban

Cara menyediakan daun rambutan untuk dijadikan ramuan mengatasi masalah uban ialah dengan mengambil beberapa helai daun rambutan (mengikut sukatan yang anda kehendaki) dan bersihkan dengan menggunakan air sehingga bersih.

Anda juga boleh menumbuk halus daun rambutan atau menggunakan pengisar dengan menambahkan sedikit air. Setelah itu, saringlah daun rambutan yang telah halus, dan dicampurkan dengan air tadi sehingga anda mendapatkan air perasan darinya.

Setelah mendapat air perasan tadi, usaplah pada rambut dari hujung ke akar dan biarkan selama 30 minit atau lebih. Selepas itu, cucilah rambut sehingga bersih.

Dalam menangani rambut beruban, jadikan kaedah daun rambutan ini sebagai rutin harian dan berterusan mengikut masalah uban yang anda hadapi. Dengan itu, rambut beruban akan kelihatan menghitam tanpa penggunaan pewarna rambut sehingga anda dapat mengatasinya secara kekal dan mengembalikan keyakinan diri.

Adakah kaedah daun rambutan untuk mengatasi masalah rambut beruban adalah mitos semata-mata? Anda cuba sendiri dan lihat hasilnya.

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah | Ramai peminat terkejut besar ketika menonton video pelakon Shaheizy Sam pengsan selepas sah bergelar suami kepada Syatilla Melvin malam tadi.

Rupa-rupanya juri Maharaja Lawak Mega 2016 (MLM 2016) ini pura-pura pengsan untuk 'prank' isterinya!

Difahamkan, lakonan tersebut telah dirancang Sam untuk memberi kejutan sempena ulangtahun kelahiran isteri yang dikasihi, Syatilla lapor Astro Gempak.

(Baca: Shaheizy Sam dan Syatilla Melvin sah suami isteri)

Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Kasihan Syatilla yang tidak tahu apa-apa mengenai ‘rancangan jahat’ Sam itu, menangis teresak-esak disisi suaminya kerana terkejut.

Bagaimanapun suasana bertukar ceria semula apabila kek hari lahir dibawa keluar. Sweetkan pasangan ini?  

Menurut laporan Berita Harian Online, Sam,34 dan Syatilla,25 sah bergelar suami isteri pada jam 9 malam Isnin di kediaman keluarga Syatilla di Jawi, Pulau Pinang.

Majlis akad nikah itu dikendalikan jurunikah, yang juga Pengarah Pusat Transformasi Insan Universiti Sains Malaysia (USM), Datuk Ellias Zakaria, dengan berwalikan bapa Syatilla, Amirol Melvin Abdullah. 

Syatilla menerima mas kahwin sebanyak RM10,082 bersama tujuh dulang hantaran berbalas sembilan. 

Majlis pernikahan yang diadakan secara tertutup itu hanya dihadiri teman rapat dan keluarga terdekat. 

Kedua-duanya akan diraikan dalam majlis resepsi di Bukit Jawi Golf Villa, hari ini (Selasa). 

Majlis resepsi pengantin lelaki pula akan berlangsung di Hotel Mandarin Oriental Kuala Lumpur pada 14 Februari.

Jom lihat foto menarik sepanjang majlis akad nikah Sam dan Syatilla yang dikongsikan menerusi Instagram TV9 Malaysia:

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah

Tonton video Syatilla Melvin Panik Apabila Shaheizy Sam Pengsan Selepas Akad Nikah di bawah:

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia | Anda dinasihatkan melawat Greenland antara Mei hingga Oktober. Setelah itu Greenland, akan bergelap selama 3 bulan semasa musim sejuk. 
Pengenalan

Terletak di sudut paling utara dunia, Greenland adalah pulau terbesar di dunia yang terletak di Benua Amerika Utara di antara Lautan Artik dan Lautan Atlantik.

Ia adalah sebuah wilayah autonomi di bawah kedaulatan Kerajaan Denmark. Berkeluasan lebih kurang 2,100,000km persegi, pulau ini adalah tiga kali ganda lebih kecil dari Australia.

Meskipun digelar pulau terbesar di dunia, Greenland hanya mempunyai penduduk berjumlah 56,480 (mengikut bancian 2013), antara kawasan yang berpendudukan paling jarang di dunia lapor Astro Awani.

Tips penting jika anda ingin mengembara ke Greenland dan Denmark

Tidak seperti yang digambarkan namanya, Greenland kekurangan tanah hijau yang subur, sentiasa diliputi lapisan ais yang tebal dan bersuhu ekstrem, boleh mencecah suhu 40 darjah Celsius di bawah paras beku pada musim dingin.

Ini mungkin menyumbang kepada kurangnya jumlah penduduk di tanah di hujung utara dunia ini. Greenland juga dikenali sebagai Kalaalit Nunaat di dalam bahasa Greenlandic (bahasa suku asli kaum Inuit) atau Grønland dalam Bahasa Denmark.

Nama Greenland diberikan oleh seorang penjenayah berketurunan Norway dari Iceland, Erik the Red, yang dibuang ke situ. Di sebalik cuaca melampau dan aisberg yang menghalang pelayarannya, beliau berjaya menemukan tanah hijau di sudut barat daya pulau tersebut dan menamakannya ‘Grønland’ bermaksud Tanah Hijau dengan harapan lebih ramai penduduk Scandinavia akan berhijrah ke situ.

Nama Kalaalit Nunaat pula bermaksud ‘tanah Kalaalit’ merujuk kepada pribumi kaum Inuit di situ. Kota Nuuk adalah kota terbesar di Greenland, sekali gus menjadi ibu negeri wilayah autonomi Denmark ini. Nuuk juga dikenali dalam bahasa Denmark sebagai Godthåb, beerti Good Hope – ‘harapan baik’.

Berbanding kawasan-kawasan lain di Eropah mahupun Amerika Utara, tiada kerajaan berdaulat di bawah pentadbiran masyarakat asli Inuit pernah melebarkan kedaulatannya ke Greenland. Greenland telah diduduki seawal Tahun 2500 Sebelum Masihi. Bangsa Eropah, iaitu masyarakat kulit putih Iceland dan Norway berhijrah dalam kawanan 14 bot diketuai Erik the Red sejak tahun 986.

Pada tahun 1262, Greenland diletakkan di bawah kedaulatan Norway dan diserahkan kepada Denmark pada tahun 1814. Malah, selepas Perang Dunia Kedua, Amerika Syarikat ada memberi tawaran sebanyak AS$100 juta kepada Denmark untuk membeli Greenland, tetapi tawaran ini ditolak. Greenland kekal sebagai wilayah di dalam Denmark dan telah diberikan status autonomi pada tahun 2009 oleh Copenhagen. Greenland dikatakan sedang bergerak menuju kemerdekaan penuh dari Denmark menjelang tahun 2021.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Kini, dari segi demografi, Greenland didiami 88 peratus pribumi Inuit dan 12 peratus penduduk Denmark dan kaum Eropah yang lain. Bahasa Greenlandic dipakai secara meluas di Kota Nuuk, Greenland dan rakyat Greenland, terutamanya generasi muda boleh berbahasa Inggeris dengan baik.

Perjalanan ke Greenland

Tujuan utama saya ke Greenland adalah untuk menyertai persidangan anjuran Institut Island Dynamics bernama ‘Indigenous Resources: Decolonisation and Development’ pada Oktober 2015 yang lalu.

8 fakta berguna bagi warga Malaysia yang ingin berkunjung ke Greenland:

  1. Perjalanan pergi-balik Kuala Lumpur ke Nuuk adalah agak mahal kerana perlu ke Copenhagen, Denmark atau ke Reykjavik, Iceland dahulu.
  2. Malaysia Airlines tidak terbang ke Copenhagen. Etihad Airways ada menyediakan penerbangan ke Copenhagen menerusi Abu Dhabi, Emiriyah Arab Bersatu dan Dusseldorf, Jerman dengan kos sekitar RM2700.
  3. Keseluruhan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Dusseldorf mengambil masa 14 jam.
  4. Dari Dusseldorf, perjalanan ke Copenhagen akan ditempuh selama 1 jam 30 minit dengan Scandinavian Airlines atau Air Berlin.
  5. Hanya Air Greenland terbang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kastrup, Copenhagen ke Kangerlussuaq International Airport, Greenland. Kos penerbangan adalah RM4,300 untuk pergi balik.
  6. Walaupun Greenland adalah sebahagian dari Denmark, jarak di antara keduanya hampir 3000km.
  7. Alternatif lain adalah untuk terbang ke Greenland dengan Icelandair dengan kos yang lebih kurang sama harganya.
  8. Adalah dinasihatkan untuk berkunjung ke Greenland di antara bulan Mei hingga Oktober. Setelah itu Greenland bergelap untuk 3 bulan bersempena musim sejuk.


Saya agak bertuah kerana mendapat wang sagu hati dari Maritime Institute of Malaysia (MIMA) kerana perkhidmatan saya sebagai penilai luar untuk buku terbitan mereka. Wang itu cukup untuk menampung 60 peratus kos kepergian saya ke sana.

Penerbangan dari Copenhagen ke Kangerlussuaq, Greenland berlepas setiap pagi pada jam 9 pagi dengan Air Greenland. Oleh itu, pengembara yang hendak ke Greenland harus bermalam di Copenhagen untuk satu hari bagi menunggu penerbangan keesokan paginya.

Copenhagen-Malmo

Seperti kota-kota Eropah lain, Copenhagen dihubungkan dengan sistem pengangkutan keretapi yang sangat baik. Wang Danish Krone bernilai separuh dengan wang Ringgit Malaysia akan tetapi harga barang di Copenhagen sangat mahal. Nilai Danish Krone sama seperti Dolar Hong Kong tapi kos hidup di sana sangat tinggi berbanding Malaysia.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Bagi pengembara yang mahu transit sahaja di Copenhagen, boleh memilih untuk bermalam di Lapangan Terbang atau bagi yang memerlukan hotel dengan kos yang berpatutan boleh bermalam di Copenhagen GO! Hotel yang terletak berdekatan Stesen Tarnby, 3 minit dari Lapangan Terbang dengan menaiki tren.

Copenhagen GO! Hotel berharga lebih kurang RM300.00 semalam (paling murah untuk kawasan sekitar Lapangan Terbang Copenhagen). Kos dari Lapangan Terbang Copenhagen ke Stesen Tarnby adalah DKK24, bersamaan RM12.00 (memang sudah dikatakan tadi Copenhagen adalah sebuah kota yang mahal).

9 tips berguna untuk pengembara Malaysia ke Copenhagen:

  1. Passport Malaysia boleh digunakan untuk berkunjung ke mana-mana wilayah Eropah tanpa perlu visa, termasuk Greenland. Sekiranya terbang bersama Etihad ke Copenhagen, urusan imigresen akan dijalankan di Dusseldorf, tidak perlu melewati imigresen lagi di Copenhagen. Jadi sekiranya waktu transit di Dusseldorf singkat, pastikan anda berlari menuju ke kaunter imigresen.
  2. Hampir semua penduduk di Copenhagen boleh berbahasa Inggeris, jadi jurang bahasa bukanlah suatu masalah yang besar.
  3. Rugi kalau tidak naik keretapi menyeberang Selat Oresund untuk pergi ke Malmo, Sweden. Malmo adalah sebuah kota kecil yang sememangnya patut dikunjungi – kota pinggir laut yang indah dan boleh dicapai dalam masa setengah jam sahaja dari Copenhagen, Denmark!
  4. Tiket pergi balik dari Copenhagen ke Malmo adalah DKK358 sekitar RM179.
  5. Tidak perlu menukarkan wang kepada Swedish Krone kerana Danish Krone diterima di Malmo tetapi tukaran wangnya adalah dalam duit Sweden.
  6. Pusat kota Malmo dan sekitarnya tidak begitu besar dan boleh dicapai dengan berjalan kaki. Seperti kota Eropah lain, kota Malmo dilengkapi mall pejalan kaki yang luas dan besar, bangunan-bangunan lama dan taman-taman menghijau.
  7. Sekiranya sudah puas menikmati Malmo, boleh berangkat pulang ke Copenhagen untuk mengunjungi bandaraya ini yang hampir mirip tatakotanya dengan Malmo.
  8. Stesen Copenhagen Central terletak di tengah-tengah bandar dan dari sini, pengunjung boleh berjalan kaki untuk ke Muzium Copenhagen atau berjalan-jalan di mall-mall terbuka di sini.
  9. Makanan halal banyak terdapat di Copenhagen yang kini didiami banyak imigran dari Timur Tengah.


Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Copenhagen-Kangerlussuaq-Sisimiut-Nuuk

Tidak seperti jarak di antara Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur yang mencecah lebih dari 50km, Lapangan Terbang Antarabangsa Kastrup terletak hanya 13km dari pusat bandaraya Copenhagen. Perkhidmatan tren metronya 24jam.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Penerbangan ke Kangerlussuaq, satu-satunya kota di Greenland yang dilengkapi lapangan terbang yang boleh memuatkan pesawat Boeing adalah 10 jam 30 minit (termasuk waktu transit). Dari jendela pesawat ketika melintasi Pulau Greenland, saya dapat lihat dataran ais luas terbentang tanpa kelihatan apa-apa hidupan sekalipun.

Kangerlussuaq atau nama tempatannya, Stromje Stromford, adalah bekas pangkalan tentera Amerika Syarikat sewaktu Perang Dunia Kedua.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Lapangan Terbang Kangerlussuaq sangat sederhana, dan hanya mempunyai sebuah kafe.

Waktu menunggu di Kangerlussuaq adalah 4 jam, dan berikut adalah 3 perkara yang boleh penuhi masa anda semasa menunggu:

  • Berfoto di Papan Arah ‘Top of the World’, titik paling dekat dengan Kutub Utara yang boleh dicapai menggunakan Pesawat Boeing. Dari Kangerlussuaq, jarak penerbangan ke titik paling utara dunia itu secara total adalah 3 jam 15 minit.
  • Jalan-jalan keliling di kota kecil ini yang didiami hanya 556 orang – bangunan-bangunan yang terdapat di sini berbentuk kotak-kotak kabin – ringkas tapi menarik bentuknya. Suhu udara di Kangerlussuaq pada bulan Oktober adalah takat beku.
  • Sekiranya bermalam di Kangerlussuaq, boleh turut serta bersama ‘tour’ untuk ke ‘icecaps’ atau lapisan ais kekal. Hanya di Kangerlussuaq ‘icecaps’ ini boleh dicapai dengan kereta. Harga tour adalah dalam DKK325 bersamaan RM150.00 untuk seorang.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Dari Kangerlussuaq, saya menyertai pesawat ATR untuk terbang ke Sisimiut, pekan kecil dengan penduduk lebih kurang 5000 orang di pantai barat Greenland yang terletak lebih kurang 706km dari Kangerlussuaq. Waktu transit di Sisimiut adalah 45 minit, dan saya mengambil kesempatan berfoto di kawasan sekitar Lapangan Terbang Sisimiut yang berlatarbelakangkan Gunung Nasaasaaq yang diliputi salji pada ketika itu. Disebabkan suhu sejuk yang agak melampau, tumbuh-tumbuhan renek dilihat mendominasi pekan ini.

Nak pergi ke Greenland dan Denmark? Ini tips penting untuk orang Malaysia

Saya agak bertuah untuk penerbangan final leg ke Nuuk kerana cuaca sangat baik dan lanskap semulajadi Greenland dapat dilihat dengan jelas. Pemandangannya sungguh mengasyikkan! Tanah Greenland diliputi salji kekal yang memutih, persis filem animasi Frozen.

Dataran salju di Greenland pula dibatasi sungai-sungai atau fjord yang mengalir air berwarna biru kehijauan merentasinya. Setelah terbang selama 1 jam, akhirnya saya tiba di destinasi terakhir, Nuuk, ibu negeri bagi ‘Negara Greenland’, wilayah autonomi di dalam Denmark.

Perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Nuuk ke Kota Nuuk adalah lebih kurang DKK100, RM50– amaun yang sangat mahal kerana jarak di antara keduanya hanyalah 3km. Kalaulah cuaca tidak terlalu sejuk, mahu saja berjalan kaki dari lapangan terbang ke pusat kotanya.

Nuuk

Kota Nuuk mempunyai hampir 17,000 orang penduduk – satu-satunya ‘metropolis’ di tanah kutub ini. Bersaiz lebih kecil dari Arau, Perlis, kota Nuuk mempunyai bangunan parlimennya sendiri, pusat beli belah, sebuah Hotel bertaraf 4 bintang, kafe-kafe dan bar, stadium, sebuah pelabuhan dan yang paling aneh, sebuah universiti – University of Greenland, universiti terkecil di dunia.

Disebabkan Nuuk bukanlah destinasi pelancongan yang popular, kos penginapan di hotel sangatlah mahal di kota ini yang boleh mencecah RM1,500 semalam untuk Hotel Hans Egede (satu-satunya hotel dalam erti kata sebenar di kota ini) dan RM600 semalam untuk motel-motel biasa.

Menerusi Tupilak Travel (www.tupilak.gl), saya menguruskan penginapan homestay yang berharga DKK500 semalam (RM307), masih mahal, tetapi inilah harga yang perlu dibayar untuk berkunjung ke Nuuk, Greenland. Adalah mustahil untuk mendapatkan penginapan dengan harga kurang dari RM100 semalam di kota ini. Saya ditempatkan bersama sebuah keluarga hos, dan disambut oleh Puan Hansine Geisler, seorang wanita berketurunan Danish yang telah tinggal di Nuuk hampir sepanjang hayatnya. Selain saya, Puan Geisler juga menjadi hos untuk seorang pemuda Rusia, Vladimir Gavrilenko yang turut serta menyertai persidangan di University of Greenland. Homestay yang disediakan sangat selesa dan terletak hanya 5 minit berjalan dari pusat kota Nuuk.

Masyarakat di Nuuk terutama generasi muda fasih berbahasa Inggeris dan tiada masalah komunikasi boleh berlaku di kota ini. Internet 3G adalah tersangat mahal, akan tetapi perkhidmatan internet yang percuma dan laju boleh dinikmati di Perpustakaan Nuuk. Nuuk adalah kota kecil dan segalanya boleh dicapai dengan berjalan kaki – tergantung sama ada kuat untuk menghadapi cuaca sejuknya yang agak mencabar. Pada hari ketibaan saya, salji turun dengan banyak dan angin dingin bertiup dengan agak kencang.

Berikut adalah perkara-perkara yang boleh dilakukan di Nuuk (semuanya bergantung dengan ketahanan tubuh menghadapi cuaca sejukbeku):

  • Pastikan diri sendiri membawa baju panas dan kelengkapan seperti makanan dan ubat-ubatan untuk menghadapi cuaca dingin.
  • Pastikan wang yang dibawa untuk berbelanja melebihi DKK2000 (RM1200) untuk wang makan dan kontigensi – sekiranya berlaku kecederaan, perkhidmatan perubatan sangat mahal di sini.
  • Berkunjung ke Tugu Hans Egede (tokoh yang menubuhkan kota ini). Tugu ini terletak di atas bukit dan kota Nuuk tersergam dari sini. Benar tapi pelik, bangunan-bangunan kota Nuuk kelihatan bagai hiasan mainan Lego yang biasa kita lihat di kedai mainan.
  • Mengunjungi Gereja Hans Egede, gereja tertua di kota Nuuk.
  • Menziarahi Muzium Nuuk yang dibuka percuma kepada orang ramai bagi mempelajari sejarah kaum asli Inuit dan perkembangan Greenland.
  • Jalan-jalan di pusat kotanya yang kecil tapi agak hingar-bingar dengan aktiviti masyarakat setempat.
  • Mengambil foto di pinggir pantai di mana bekas-bekas aisberg dari musim dingin masih lagi terapung.
  • Berjalan kaki dari Kota Nuuk ke University of Greenland, yang berjarak kurang dari 2km – pemandangan sepanjang perjalanan sangat menarik dengan pemandangan gunung bersalji, laut berais serta senibina rumah tempatan yang menawan.


University of Greenland/ Illisimatusarfik

Selain mempunyai reputasi sebagai universiti terkecil di dunia dengan hanya empat fakulti dan 14 orang staf akademik, universiti yang ditubuhkan pada tahun 1987 ini dianggap sebagai salah sebuah universiti yang terletak paling utara di dunia. Kebanyakan subjek di ajar dalam bahasa Inggeris dan sedikit di dalam bahasa Greenlandic dan Danish. Pada tahun 2010, terdapat 197 pelajar yang mendaftar untuk mengikuti kursus pengajian tinggi di sini dan dikatakan jumlah pelajar telah meningkat dalam beberapa tahun yang lalu.

Di persidangan tersebut, saya amat bertuah untuk bertemu dengan Dr. Yaso Nadarajah, seorang pensyarah warganegara Malaysia yang dahulu pernah berkhidmat di Univeristi Putra Malaysia (UPM) tetapi sekarang mengajar di Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), Melbourne, Australia. Seringkali apabila kita berada di luar negeri, adalah mustahil untuk kita bertutur dalam bahasa kita sendiri. Walaupun sudah berada di Australia bertahun-tahun, Dr. Nadarajah tetap seorang rakyat yang mempunyai jati diri Malaysia yang kuat.

Dr. Nadarajah membentangkan kertas kerja kajiannya mengenai suku kaum asli di Papua New Guinea, manakala saya pula menyampaikan syarahan mengenai sumbangan orang Melayu dan bangsa Asia lain terhadap perkembangan undang-undang laut antarabangsa berjudul ‘Mare Liberum in the Malay Archipelago: A Forgotten Traditional Wisdom’. Persidangan di University of Greenland ini disertai oleh ahli akademik dari lebih 15 negara yang berkampung di Nuuk selama lebih 3 hari.

Penerbangan Pulang

Segala yang menyeronokkan pasti akan berakhir. Setelah 5 hari di Nuuk, tiba saatnya untuk pulang. Penerbangan pulang ke Kuala Lumpur mengambil masa selama sehari setengah dan sangat melelahkan. Tetapi pengalaman manis di Greenland menutupi kepenatan saya yang sememangnya lelah untuk menghadapi perjalanan yang sangat jauh. Kota Nuuk adalah sebuah kota kecil yang mengasyikkan dan akan kekal dalam ingatan saya sampai bila-bila pun.

Mohd Hazmi bin Mohd Rusli (Ph. D) adalah pensyarah kanan di Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia dan profesor pelawat di School of Law, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget