0
A+ A-
Isteri mengidap penyakit kanser, layanan suaminya ini buat kami menangis | Satu status yang dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook, bercerita tentang kisah sambutan ulang tahun sahabatnya, menjadi perkongsian hebat di laman Facebook hari ini.

Bersama status itu, pengguna Facebook dengan nama Fdaus Ahmad itu turut meletakkan hashtag #doauntukhafizlaila.

Lihat bagaimana suami melayan isterinya yang mengidap penyakit kanser

Fdaus pada mulanya agak sinis dengan sambutan meriah majlis ulang tahun perkahwinan rakannya

Hashtag itu kini menjadi perhatian dan digunakan ramai sebagai satu cara untuk berkongsi harapan dan doa mereka buat pasangan itu.

Dalam ceritanya, Fdaus mengimbas bagaimana dia pada mulanya memberi reaksi yang agak sinis apabila mendapat tahu rakannya, Hafiz dan isterinya Laila, diraikan rakan-rakan mereka dengan meriah, sempena sambutan ulangtahun perkahwinan mereka yang keenam lapor stro Awani.

Nukilan ini dipetik menerusi facebook Fdaus Ahmad.

Doakan untuk mereka

————————–

Masa anniversary aku 11hb hari tu, di dunia realiti aku dan wife tak celebrate apa apa pun sebenarnya, tak ada buat makan makan sebab tak buat rancangan pun. Aku hanya bawa dia ke Mitsui Outlet untuk belikan kasut DocMart yang dah lama aku janji nak belikan. Itu saja. Cuma di alam maya kecoh hal puisi tu yang secara tak langsung memberi sedikit rasa ‘diraikan’ walaupun ianya bukan realiti yang fizikal.

Dan kelmarin, aku terlihat di wall Shahrul Rock salah seorang sahabat aku, ada beberapa gambar celebration anniversary yang sangat happening. Celebration itu meraikan pasangan Hafiz Gaban Jepun dan isterinya Laila.

Ya, kawan kawan buat kejutan meraikan hari ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-6.

Aku rasakan Gaban dan isterinya bersama seorang anak mereka yang berumur 5 tahun sangat bertuah diraikan dengan sebegitu rupa.

Pada aku Anniversary disambut oleh kawan kawan siap buat surprise di Twenty & Co adalah sesuatu yang best dan wow!

Aku macam biasa, asal boleh nak menyibuk, aku wassap Shahrul.

“Power hangpa ni anniversary kawan pun hangpa celebrate ramai ramai”

Lama tak ada balasan, sampailah siang tadi aku dapat wassap reply siap dengan gambar Hafiz dengan isteri dia potong kek;

“Ni kawan aku, Hafiz aka Gaban Jepun nama dia. Ini sambutan ulangtahun perkahwinan ke 6 untuk dia dan isteri, dan dia masih mahu meraikan lagi untuk tahun-tahun akan datang.
Kami buat ni untuk gembirakan mereka”

Aku reply semula;

“Pehh nak gembirakan macam mana tu? aku pun gembira kalau kawan kawan celebrate woihh!”

Shahrul balas lagi;

“Untuk pengetahuan hang, isteri dia mengidap kanser advance stage. Hang pun tau kan penyakit kanser advance stage ni selalunya berakhir dengan tragedi air mata. Tapi ini jangkaan manusia, kuasa Tuhan kita tak tahu, hang doakan lah sama”

Aku terkedu terus.

Aku perhatikan semula gambar yang dia bagi, gambar yang sangat bahagia. Sepasang suami isteri bersama anak lelaki yang riang ceria. Gambar yang perfect untuk sebuah keluarga.

Namun tidak aku tahu apa perasaan mereka saat itu, sedang bertarung jiwa raga mengharung ketentuan Tuhan Yang Maha Esa.

“Kalau rakyat Malaysia boleh doakan hang, isteri dan anak anak hari tu, mungkin rakyat Malaysia juga boleh doakan isteri Hafiz, Laila ni semoga disembuhkan daripada penyakit yang boleh mengambil nyawa ni” – Shahrul sambung lagi.

Aku beristighfar dan berasa sangat sedih. Doakanlah untuk ini, Doa ini berkali ganda lebih utama mesti kita hulurkan.

Kita raikan mereka dengan doa yang baik baik semoga terus cekal tabah berhadapan ujian segetir ini.

Keluarga bahagia ini tidak minta wang ringgit, yang mereka perlukan adalah doa dari kita semua.

Semoga Anniversary ini bukan yang terakhir.

Wahai Tuhan penguasa alam, anugerahkan lah yang terbaik untuk pasangan ini dalam menempuh hari hari mendatang.

Isteri mengidap penyakit kanser, layanan suaminya ini buat kami menangis |

#‎DoaUntukHafizLaila

Menerusi pesanan melalui WhatsApp, kata Fdaus, dia sempat memerli seorang rakannya, Shahrul, yang dilihat begitu bersungguh-sungguh mahu menggembirakan Hafiz dan Laila.

Namun, semua tanggapan negatif yang difikirkannya, lenyap apabila diberitahu, Laila kini menghidap kanser yang kini sudah berada di peringkat advanced.

Di akhir statusnya, Fdaus menyatakan harapan agar rakyat Malaysia dapat bersama-sama dengannya, berdoa untuk Hafiz dan Laila agar diberi kekuatan untuk mengharungi dugaan getir ini.

Status yang dimuat naik malam semalam itu sudah menerima hampir 30 ribu likes, dengan hampir 7 ribu perkongsian.
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
LAMPU SOLAR ISTIMEWA-JIMAT BIL ELEKTRIK ANDA & MUDAH DIPASANG!
Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift!

Catat Ulasan Blogger

 
Top