0
A+ A-
“Bagaimana Saya Boleh Buang Lemak Sebelum Majlis Persandingan” | Assalamualaikum. Ramai sangat x percaya diet sy.. Mencerca hamba. Hahaha. So saya jelaskan disini.

Guys. Sblm hentam saya. Baca la biar jelas. Habis habis. Stress hamba taw. Jgn la jadi org yg x bahagia k. Sangat Susah bila sesetengah orang ni ada otak ketiga. Iaitu otak mencari kesalahan. Hmm. Maafkan hamba.

Lelaki yang Dahulunya Gemuk Kongsikan Bagaimana Boleh Kurus Menjelang Majlis Perkahwinannya

Perkongsian motivasi ini dipetik menerusi Razak Rahim dan semoga menjadi inspirasi kepada anda terutama yang mahu berdiet secara sihat.

Bismillahirrahmanirahim

Ada satu hari.. Saya ke butik nak cuba baju pengantin.. Banyak banyak baju... Baju hijau je saya berkenan. Sy try..

Baju ketat.. Rimas. Sooh
Seluar sendat.. Paha bergesel
Sila tgk gambar dibawah.

“Bagaimana Saya Boleh Buang Lemak Sebelum Majlis Persandingan”

Tapi saya cakap dalam hati.. Saya naak juga baju ni.. Akak butik tu pun tgk sy mcm x selesa je. Mcm nk suruh sybpilih baju lain je. Hahahha

Saya cakap saya akan turunkan berat saya 5-6 kg. My wife now x percaya.. Ingat saya main main.. So saya rasa tercabar. Kalau x turun berat sy.. Mst buruk sy pakai baju sanding tu nnt.. Saya mesti.. Harus diet..

Balik rumah.. Seminggu pertama target diet x buat langsung.. Tapi hari hari pk.. Nak diet.. Nak diet.. Then bermula hari jumaat.. Sy diet.. Tawakkal je la.. Target sebulan 5-7 kg turun.

Pk punya pk.. Mcm mana nk diet ni..

Teringat balik.. Dulu ambil subjek pengurusan makanan kat upsi 6 semester. So tahu la apa yg menambah lemak. Apa yang membantutkan penggunaan lemak dan apa yv membakar lemak. So aku buat syarat no karbo. No sugar. No fruit.

Seriously aku x tahu cara aku sama mcm diet athkins. Lps kawan tgk aku kurus n tanya aku buat macam mana.. Aku cakapla x mkn karbo gula buah. Dia pun cakap oh athkins. Aku ahhh. Apa tu. Aku balik google. 
Then barula aku lebih fokus ada guide. Lau x aku aku x ada guide yg lebih bagus.

Hari first.. Sblm diet. Timbang dulu berat asal. Wow. 77.7 kg.

Razak Rahim Diet Buang Lemak

Nk mula diet ni ..Rasa penat sangat sangat..

Bangun pagi buka peti ais. Hampir lupa niat nk diet. Tp nasib baik x mkn apa apa karbo. Just buat telur half cook letak garam sikit je. X sedap tp demi nak kurus. Relakan diri telan. Jangan guna kicap. Pantang.

Kat tempat kerja banyak sangat cabaran.. Kawan sebelah makan nasi ayam. Depan makan spageti.. Kiri kanan belum kira lagi.. Saya buka bekal saya.. Ayam goreng 1/4 ekor.. Makan. Kenyang untuk lunch.

Balik rumah hbs keje petang buka peti ais.. Nampak macam macam.. Coklat. Buah. Mcm mcm air kotak.. Hampir ambil hari first.. Tp semangat kuat tutup peti ais.. Dinner sy grill daging.. Letak garam dan black pepper je. Sedap giler.

Razak Rahim Diet Buang Lemak

Pada lewat malam terfikir.. Mampu x aku nk teruskan. Selama sebulan diet.

On laptop. Taip kat kertas
'razak, kamu sedang diet.. Jangan terpengaruh dengan segala jenis makanan. Sabar. Sebulan je. Nak kurus waktu sanding kan.. Print banyak2.. Tampal kat peti ais.. Tampal kat pintu tandas.. Tampal kat pintu bilik.. Nasib baik duduk sendiri. X ada org nak marah. Nak perli. Nak sakat aku over sgt.

Hari kedua bersemangat. Nk g timbang. Turun x berat. Negetif.. Berat x turun. Kecewa. Tp pernah terbaca.. Bila diet jangan timbang hari hari berat badan. Takut kecewa. Semangat akan hilang. Mempengaruhi motivasi diri.

So aku anggap esok lusa turun la. Hehehe.

Waktu diet.. Aku sedekahkan segala stok makanan aku yang harga beratus ringgit tu pada saudara mara terdekat. Gula yang aku dah buka n guna separuh pun aku bg kakak aku. Seriously beb. Rumah aku zero food waktu tu. Semua aku sedekahkan. 100% licin x ada makanan.

Kawan kawan ajak lepak makan luar. Aku tolak. Alasan busy. Lau keluar hancus diet. Sbb bila langgar pantang. Diet kena mula semula dari hari pertama.

Hari demi hari aku Diet seperti biasa.

Aku makan hari hari lauk mcm mcm jenis. Yg penting x ada gula. Kari ayam jangan la makan. Ayam masak merah jangan la makan. Sos jgn guna. Faham faham la kenapa kann Buah aku elakkan terus sbb buah ada gula. Melambatkan pembakaran lemak. Bukan x makan gula selamanya. Dah capai target aku makan la macam macam. Air kosong 3-4 liter sehari. Jangan letak lemon. Sebab lemon pun buah. Diet hari ke 3..4..5 dan seterusnya makin senang bagi aku. Nasi pun aku x lalu dah nk mkn.

Aku rasa Badan dah kecil. Aku Timbang. Ya Allah hari ke 7 turun beberapa kg. Suka bukan kepalang lg. Berat aku jadi 72 kg. Turun hampir 6 kg beb.

Hari ke 14 aku melepasi target aku. Berat kau jadi 66 kg. Gila x happy. Target nak 7 kg sebulan. Dapat 11 kg dalam masa 14 hari.

Hari ke 17 berat aku 64 kg

Hari ke 18 ..63 kg

Hari ke 21.. 61.5 kg. Hmmm. Turun berterusan. Yg penting disiplin.

Razak Rahim Diet Buang Lemak

Aku makan macam yg aku tulis ni

14 hari jangan makan karbohidrat. Jangan ambil gula langsung. Makanan yang ada gula elakkan. Jangan ambil buah langsung sbb dalam buah ada gula. Gula menghasilkan tenaga. Melambatkan pembakaran lemak. Ambil lauk sahaja n air 3 liter sehari. N sayuran hijau buat sup atau makan mentah or grill. No seafood. Lapar je mkn lauk. Lapar je makan lauk. Tp jgn la mkn ayam massk merah. Mst la ada gulakn. Elakkn gula. Sy mkn ayam goreng je.. Atau bkr.

Aku lgsg. X buat exercise. X joging n x Senaman. Aku naik turun tangga tmpat keje tingkat 4 je 5-6 kali sehari. Hehhe. Penat. Berpeluh.

Salah satu sebab lain aku diet. Aku ni jenis berselera makan. Suka memasak. So berat aku naik mendadak. Wwalaau aku ssakit aku tetap berselera makan. Sbb aou ssakit kaki je. Bukaan sakit muluut. Haaha. Aku sakit backbone n lutut. Doktor cakap aku kena turunkan berat badan. Supaya beban x kuat pada lutut aku. Menyebabkan Susah nk jalan. Sampai masuk wad 3 hari. Sbb tu aku diet. Ramai salah faham. Anggap aku kurus sebab sakit. Aku kurus untuk kurangkkan sakit. N aku berjaya.

Razak Rahim Diet Buang Lemak

*** rintangan dan halangan yg paling kuat adalah dari keluarga dan teman terdekat. Yg menerima kita seadanya. X nk kita kurus.

Family semua marah aku kurus. Tp aku tahu dan faham apa yg badan aku perlu. Kadang kadang sampai nenek beli nasi 4 kali sehari nk bg aku gemok semula. Nenek lah yg selalu ganggu diet aku. Hehehe

*** pernah ambil pil kurus jap tapi stop sbb jantung kencang. Tangan menggigil. Nafas laju. Pening. So x jd. Bg org lain je pil tu.

*** guys dalam badan kita dah ada gula sedia ada. Boleh bertahan beberapa hari tanpa gula. Bukannya awk nak diet selama lamanya kan.

*** sy x mkn karbo gula buah lgsg 14 hari je. 
Hari ke 15 sy ada makan karbo n buah sikit sikit. Jgn la makan sepinggan nasi sebiji betik k. 
Saya x ambil air manis lgsg 21 hari.

Razak Rahim Diet Buang Lemak

**** pelbagaikan lauk pauk anda. Telus bungkus isi ayam. N macam macam la.

***lauk paling senang bagi aku adalah ayam goreng yang nasi kukus tepi jalan tu. Ayam dia besar bapak tu. Beli ayam je. Kenyang. Hehehe

*** sayur plg suka brokoli - dapat prevent kanser

*** jangan biarkan badan lapar. Makan jika lapar. Diet tanpa makan bodoh namanya sbb buat perkara sia sia dan menyiksa diri.

*** jangan telan ubat gigi sebab manis tu. Hahahaha ( gurau je. )

*** saya pun x tahu betul x istilah no karbo tu.. Sbb katanya dalam lauk n sayur ada sikit karbo. Ingat ada fiber je. X pe la. Yg pntg lauk n sayur hijau leh makan . Hehe.

*** dalam badan kita dah ada lemak gula karbo sedia ada. Nak kurus kena hapuskan lemak lemak asal tersebut dahulu. Caranya jgn tambah karbo gula. Dah habis basmi / guna lemak asal. Baru la tambah tenaga baru dengan pengambilan yg minimun. Sy sambung hari ke 15 makan karbo sikit2. Hehe

*** saya ni bukan pakar diet. Sy diet cara saya. Jgn pula salahkan sy. Cakap sy membahayakan anda. Maafkan hamba

Razak Rahim Diet Buang Lemak

****Selepas 14 hari saya minum air jarang bubuh lemon setiap hari.. Sampai skrg. Kdg2 habis stok x buatla. Hehehe

*** seeloknya guna la minyak sayuran..

*** pada ibu ibu mengandung jangan gatal gatal nk diet. Kesian kat baby tu. Hehehe

***Anda janganla nak kurus cepat cepat. Ambil masa. Saya buat cepat sebab kejar tarikh sanding. Hehe

***Badan sesiapa yg x tahan asid.. Ambil ayam daging ikan secara mencukupi je. Jangan lebih lebih. Jgn lapar sepnjang masa. Heheh

***maybe faktor cepat kurus kerana mendaki anak tangga bangunan hingga ke tingkat 4 hampir 10 kali setiap hari. Jarak antara kelas ke kelas yang lain sangat jauh.. Sentiasa berpeluh.. Saya juga tidak dibenarkan duduk waktu mengajar. Kena meronda dalam kelas setiap masa.

*** jangan paksa diri ikut diet saya. Kalau rasa nk mati stop k. Sy x nk jd pembunuh. Sbb lain badan. Lain la imunisasinya. Kekuatannya.

Lepas kahwin aKu dah x diet. Aku makan macam macam. N naik 3 kg. Skrg berat 64.5

Catat Ulasan Blogger

 
Top