0
A+ A-
Alahai malunya melihat lelaki dan perempuan saling berhimpit dan menjerit-jerit semata-mata untuk mendapatkan nombor giliran untuk koleksi terbaru keluaran Fareeda. Video viral yang berdurasi 15 saat itu memaparkan peminat fanatik tudung Fareeda berebut-rebut telah mengundang cemuhan dari masyarakat.

Ramai yang memberi kritikan dengan mengatakan pihak pengurusan Fareeda tidak mahir menguruskan pelanggan mereka. Malah, Da’i Wan Dazrin, finalis Da’i Pendakwah Milenia Musim Ke 2 juga kecewa dengan sikap masyarakat kita dan ini teguran ‘khas’ buat peminat tegar tudung Fareeda.

Sebelum ini, Wardina menegur pihak pengurusan Fareeda yang disifatkan olehnya melayan pelanggan seperti melayan haiwan.

(Baca: “Fareeda Layan Pelanggan Macam Haiwan” - Wardina)

Tulisan ini dipetik menerusi Wan Dazrin.

Teguran Sentap Da’i Wan Buat Peminat Tegar Tudung Fareeda

Penyakit cinta dunia ‘Wahn’ – Menyanjungi mereka yang tidak menjaga syariat Allah swt

Kes Viral Tudung Fareeda.

Akhirnya.

Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk saya berikan teguran hit.

Saya dah lama simpan point ini, dan hari ini saya nak warwarkan pada semua rakyat Malaysia. Tolong bantu saya hitkan post ini.

Ada satu benda yg kita selalu terlepas pandang sebenarnya.

Kita rakyat Malaysia ini selalu menyanjungi satu benda bukan pada tempatnya.

Lihat seorang Jutawan Kosmetik bersedekah, pemurah, suka menderma, kaya raya, kita anggap dia berjaya. Kita ‘Admire’ dia. Kita sanjung dia.

Inilah kata Nabi “Wahn” penyakit cinta dunia.

Kita sanjung orang yang berjaya dalam hal keduniaan, sedang mereka tidak sepenuhnya menjaga syariat Allah swt.

Mekap melebih, tudung tidak labuh dan baju glamour melambangkan status & kekayaan

Mekap melebihi segala, tudung tidak cukup labuhnya, dan baju glamour nak melambangkan status dan kekayaan, bersalaman dengan berlainan jantina, berurusan dgn kekotoran politik.

Saya tanya.

Wajarkah kita letakkan kekaguman kita pada orang yang tidak utamakan Allah swt meskipun dia berjaya dalam dunia ini. Dia kaya. Dia berjaya. Dia pemurah. Itu ukurannya ke? Mana pergi rasa agung syariat Allah swt dalam hidup kita, Tuan Puan semua, mana? Kalau dia hormat syariat Allah, walaupun dia x berjaya kaya raya, saya bagitahu terus terang, orang itu lagi layak dapat penghormatan drpd yg kaya dunia harta tp gagal dlm mengikut syariat Allah.

Sila labuhkannya Akak Fareeda yang dikasihi

Saya tegur jelas.

Sebab saya nampak betapa mata kita2 ini kelabu. Kelabu dengan kekayaan, harta bnda dunia dan duit.

Kita hanyut dengan keduniaan, lihatlah kita sanggup berlanggar, berebut, dan bersanggah satu dgn yg lain hanya untuk dapatkan sehelai tudung dgn harga promosi.

“Tudung Fareeda juga saya tegur secara amnya, masih belum sempurna labuhnya dari sudut syariat. Sila labuhkannya Akak Fareeda yang dikasihi”

Teguran Da’i Wan Buat Fareeda

‘Public Figure’ begitu tinggi dan tidak boleh disentuh kedudukannya. Senang lenang sahaja?

Saya Da’i Wan, setuju dengan kenyataan Akak Wardina Safiyyah: Sepatutnya pihak pengurusan termasuk pengasas dan abang Fizo Omar sewaktu itu, berusaha menyelesaikan hal keramaian dengan cara pengagihan yang lebih teliti. Lihat macam mana kalian tidak tersentuh lansung sedangkan dibelakang sana perempuan dan lelaki tolak menolak satu sama lain, jangan nak cakap pasal ikhtilat, jauh api dari panggang utk di ambil kira, buat saya terpana betapa ‘Public Figure’ begitu tinggi dan tidak blh disentuh kedudukan dia rupanya. Senang lenang sahaja? Sedangkan yang memajukan mereka itu datang dari duit poket orang yang bernama “Tribe” penyokong tegar. Kalau tidak? Tidak ada.

Ingat. Pada semua pengasas produk atau barangan2 kecantikkan. Anda bertanggung jawab dalam apa yang anda jualkan, dalam apa yang anda uruskan, dalam apa yang anda paparkan.

Sebab itu Saidina Uthman dgn Abdul Rahman ibn Affan radhuma antara orang yang terakhir dihitung amalnya, banyak sgt urusan harta dgn manusia lain, Nabi pun keluh saat bagitahu pada mereka.

Pada makcik dan akak diluar, sudahlah. Bersederhanalah dalam mengejar segala design tudung ini. Tolonglah. Tolonglah letakkan syariat Allah swt sebagai yang utama. Ia memudahkan lagikan.

Nak buat apa tudung cantik glamour begitu?

Tengoklah labuh tudung itu sebelum nak berebut, tengoklah laki dan perempuan ditempat ketika membeli itu, jagalah, kita ada agamakan ke kita ada dunia sahaja? Tengoklah duit yang ad dikocek masing2, ukur baju pada badan sendiri. Mengapa, mengapa perlu rebutkan benda-benda yang sntiasa akn ada ciptaan lebih baik dan baik pada masa akn datang? Tudung tu akan habis, tapi masa akn datang akn ada yang baru, yang lagi menarik, yg lagi sesuai, kita x tahukan? Asal nak kejar sampai kita sanggup jadi seolah lembu yg dicucuk talinya pada hidung. Berapa shj harganya terus sahaja kita beli.

Nak buat apa tudung cantik glamour begitu?

Utk keselesaankah? Atau untuk dipakai buat halwa mata orang luar melihat?

Check hati kita, adakah udah miliki penyakit ‘Wahn’?

Tepuk dada tanya iman.

Last but not least, saya tegaskan sekali lagi!

Jgnlh kita sanjung orang yg bukan pada tempatnya. Bersederhanalah. Cukuplah cinta dunia yg x berkesudahan. Cukup. Orang yang tidak letakkan syariat Allah sbagai yg pertama dalam hidup dia, kita x blh ‘Admire’. Fahamkan itu.

P/s: Abg Fizo Omar dan Kak Mawar, sila terima teguran dengan terbuka, itu tanda kita tidak riak. Kami tegur untuk perubahan yang lebih baik.

Ikhlas, Da’i Wan.

Cuba check adakah kita semua ada penyakit ‘Wahn’ni? Bersederhanalah dalam setiap segi, tak glamour pun tak apa lah.

Catat Ulasan Blogger

 
Top