0
A+ A-
Baru-baru ini, jadi viral di media sosial apabila seorang pengguna Syairah Borhan memuat naik sebuah status yang dilihat memperlekehkan golongan jururawat di Malaysia.

“Nurse Sekarang Tak Ikhlas, Kerja Untuk Duit Dan Bajet Diva”

Baca status Syairah di bawah:

“Nurse Sekarang Kerja Tak Ikhlas, Kerja Untuk Duit Semata-Mata Dan Acah-Acah Diva”

Bukan nk kata apa, kebanyakan nurse yang muda sekarang kerja hanya sebab dah tiada pilihan nak kerja lain. Dengan keputusan yang suam-suam kuku, tiada jalan lain nak kerja dan terpaksa pilih nursing.

Tu yang jadinya buat kerja tidak ikhlas, sebab kerja nakkan duit untuk survive. Kereta Honda City secondhand, handbag Gucci gred AAA, lipstick MAC nak melawa.

Nurse dulu-dulu nak nampak dia orang pakai lipstick merah pun susah, lagikan eye liner, blusher. Dulu pakai lipstick biasa-biasa aje. Janji ada seri. Kalau nampak orang senyum, tunduk hormat.

Sekarang? Siap berkanta lekap, mekap tebal, manjang selfie dekat tempat dia. Bila cakap dengan orang tua pun langsung taknak pandang mua. Banyak kalilah kalau datang melawat orang kat hospital, nak jawab pesakit katil nombor berapa pun siap menjeling. Macam diva bergaya. Padahal nan hado je muka tu.

Kebiasaannya nurse hospital kerajaan la. Yel lah, kerja gomen kan? Haruslah acah diva. Sabar ye kak. Saya faham, yang penting baby selamat.

Berikutan status yang dimuatnaik oleh Syairah, ramai jururawat telah memberi respon yang rata-ratanya mengutuk status Syairah itu dan ada juga yang dilihat yang mengutuk sikap jururawat muda sekarang ini.

Baca respons yang dimuatnaik oleh seorang bekas jururawat ini di bawah:

Just read this comment.

Memula masa baca status ini memangg sentap. sebab cara dia kondem nurse gomenagak keterlaluan.

1. Dengan keputusan yangg suam-suam kuku , tiada jalan lain nak kerja jadi terpaksa kerja nursing

– Adik if u know how struggle nurses yang study dibawah tajaan KKM, you will regret to say this. Untuk pass tiap semester, OSCE, nak dapatkanlesen jururawat silap-silap haribulan adik sendiri tidak mampu)

2. Kereta Honda City secondhand, handbag Gucci gred AAA, lisptick MAC

– kenapa perlu pertikai kan rezeki org lain, Allah x ajar kita berbusuk hati, janji x myusahkan org lain dan x menganggu keselamatan nyawa pesakit.

3. Nurse dulu2 nmpk org senyum tnduk hormat?

– Tak sangka plak adik dah ada masa zaman nurse dulu-dulu

Pengajaran buat nurse baru baiki lah attidue kalau dah makeup cantik2 naik kereta honda second bwk handbeg gucci triple AAA jangan lah acah diva , kalau mcm ni peragai korang akak pun malas nak backup.

Korang pun tahu kan dekat Malaysia 2 pekerjaan yg selalu org kutuk . Jadi Perdana Menteri atau kau jadi Jururawat kerajaan.

Perangai biar cantik sikit tgk kan org dah mengata kita.

Nurse saya yang cantik selfie sikit letak picture korang kat komen nt akak like hahahahahaha

Syairah Borhan terima kasih atas teguran!!tapi berpada2 sikit dunia bukan tempat kita seorang

Salam sayang lagi semanis kurma,
Akak misi ex goverment
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
LAMPU SOLAR ISTIMEWA-JIMAT BIL ELEKTRIK ANDA & MUDAH DIPASANG!
Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift!

Catat Ulasan Blogger

 
Top