0
A+ A-
Kisah ini dipetik menerusi iiumc conffesion, iiumc.com. Semoga memberi pengajaran kepada anda semua.

Ceritanya macam ni. Abg sulung aku seorang yg sangat baik. Jaga solat 5 waktu, byk contribute to kerja dakwah, bisnes laju, dah nikah, tapi belum ada anak lagi.

Kitorang keluarga biasa2 je. Mak aku kerja gaji 1k je sebulan. Abang aku ni, dia sangat manja dgn mak aku. semua benda dia lebihkan mak aku. tiap2 bulan hlur rm300, tiap2 bulan wajib balik (yelah dia lelaki, kena lebihkan mak). tapi kat mertua dia pun dia hulur jugak. Aku ni family kampung. Mak aku mcm mak mak yg duk kat kampung la. Hari2 masak, berkebun, etc.

Wife abang aku family kaya. Dia berniqab, tapi wallahi baik. Dia tak kisah pun walau keluarga aku ni miskin, sebab bagi dia ckup apa yg Allah kasi. Cuma satu, tiap kali diorg berdua balik kg, akak ipar aku xreti masak.

“Tergamak Along Cakap Macam Tu Kat Mak Demi Pertahankan Bini.."

So dia memang berkurung je kat bilik. Tak turun dapur, xtlg masak. mak aku terasa.. dia kalau blh nk menantu turun masak sama2, kalau tak reti mak cakap mak boleh je ajar. Tapi still, dia mmg xturun dapur.

Aku tau semua org ada kelemahan, tapi mak aku kalau boleh nk dia pandai masak utk abg aku. Abg aku, kalau balik rumah, selalu rquest mintak aku masakkan macam2 utk dia. aku boleh ja masakkan, cuma wife dia xterasa ke? kalau aku lah, aku nak rasa air tgn wife sdri. lagi boleh ikat kasih syg.

Mak aku pernah tgur abg aku sekali. Dia cakap lah , "along nanti suruh la wife along bljr masak dgn mak. mak boleh je ajar. jgn terperap je kat bilik. masa ni la nk rapat dgn mertua ke apa."

akak ipar aku pendiam. kurang komunikasi. xramah dgn mak mertua. biasanya pagi2 dia tidur ke apa taktau lah, tp pkul 1 camtu bru kluar bilik. aku…. faham perasaan mak aku mcm mana.. dia nak rasa ad mnntu macam org lain.

tahu apa along aku jawab? aku nk nangis masa mak aku cerita kat aku.

"Kalau mak tak suka wife along xpela. lepas ni along balik kg sorg je."

padahal mak aku suarakan isi hati aku je. mak aku cerita kat aku sorg je. dia kata dia terasa. dia kata, "along baik sgt tp when it comes to his wife, dia sanggup cakap camtu kat mak."

mak aku pernah kata, maybe Allah xbg lg depa zuriat sbb Allah tau along maybe xmmpu lg nak jaga anak. wife pun xnk buat sgt kerja rumah.

Akhirnya , pesan aku, perempuan please… kau kaya ke, biasa2 je ke, belajar la masak. Mak ni kdg2 bukan nk apa sgt. hal kecik pun dia blh terasa sbb dia nk yg smpurna utk anak lelaki dia.

kau bygkan.. kau jaga anak llaki kau 24 tahun smpai dia hensem berkerjaya. tiba2 lepas dia kawen, dia syg isteri dia lebih dr kau.

Aku faham mak. aku harap sgt along aku baca ni. hari2 aku doa, ya Allah jadikan aku anak yg sentiasa menjaga hati mak aku ya Allah.

korang, lelaki. mak tu syurga korang. please jaga.

– Anak mak.
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
LAMPU SOLAR ISTIMEWA-JIMAT BIL ELEKTRIK ANDA & MUDAH DIPASANG!
Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift!

Catat Ulasan Blogger

 
Top