0
A+ A-
Tak salah nak promote diri untuk benda Halal..

Terpanggil untuk menulis.. sebab..

"..Ada org kata kat FB ni banyak racun, berbanding madunya.."

Saya kata tidak..

>> ia bergantung pada siapa kawan yg kita pilih.. siapa kawan kawan anda dalam list friend.. yg baik atau sebaliknya..

Ni few step yang relevan sape rasa nak dapat bakal Zauj/zaujah pada masa sekarang..

Dihentam Hebat Akibat Cari Jodoh Di Laman Sosial, Pemuda Ini ‘Sekolahkan’ Pengkritik

1. PERSEDIAAN: buat persediaan diri, perbaiki diri.. Tajdid niat nak kahwin tu buat perr yaa..

Selaintu, boleh belajar belajar keluar 3 hari, iktikaf di masjid, hadir kuliah agama, perbaiki bacaan Al-Quran..

Dan bersedia jadi imam masa berjemaah dgn kengkawan..Persediaan banyak lagi.. Nafkahnye, Kewangannya.. Pengurusan diri nya.. Pengurusan masanya..

2. SUASANA: Banyak baca pasal ilmu berkahwin..

Banyak pengang baby, banyak bergaul dengan orang dah kawin, minta pendapat, cadangan, apa perancangan kita nak kahwin nanti..

3. TANYA: Banyak tempat boleh kita tanya, boleh tanya kat kawan, cikgu, atau dalam organisasi..

"..Ada tak kawan kawan nak jadikan bakal zaujah.."

Tak de masalah, kalau bakal isteri anda tu rupanya dari orang dekat dekat jer..

Boleh juga promote diri kat Baitul Muslim.. Atau promote jerr kat FB ni.. Mmg malu kan, tapi "..Be Confident.." sikit.. (Walaupun saya pemalu sesangt)

4. TAARUF: Sebaiknya, ada orang ketiga buat urusan taaruf..

Suruh mak ke, suruh classmate perempuan yang tolong sepanjang taaruf.. Kalau kita sendiri jaga adab dalam taaruf.. jaga ikhtilat..

Maaf, Saya belum arif lagi bab ni.. Tapi jangan taaruf lelama pulak.. taaruf ni proses nak kenal bakal zaujah kita..

5. ISTIKHARAH: Jangan lupa buat istikharah.. Penting tu..

Walaupun tak mimpi juga, jangan tunggu mimpi, tapi ikut gerak hari anda, mana yang lebih kuat..
Banyakkan doa.. dan berselawat.. InshaAllah, Allah datangkan Ilham..tak harini.. esok..

Pemuda Malaysia Jawab Kritikan Pengkritik Selepas Akaun Facebook ‘Diserang’ Hebat

6. JUMPA BAKAL MAK AYAH: kat sini la baru kita nak kenal hati budi masing masing..

Semuanya depan mak ayah..Saya tiada masalah, kalau harini kenal.. Esok nak jumpa mak ayah terus..
Bukan terburu-buru.. Tapi nak baik dulu dengan bakal mak ayah.. Siap-siap Bakal Mak ayah yang suruk kawin cecepat..

Bawak mak ayah kita kalau boleh, bincang terus mahar bape, hantaran berapa yang dipersetujui.

7. ATTEND KURSUS PERNIKAHAN & MEDICAL CHECK UP - Step ni wajib sebelum nikah.. Boleh hadir sebelum/selepas jumpa bakal zaujah/zauj..

8. WALIMAH: Ukur baju sendiri tau.. Kalau rasa tak mampu.. sebab student lagi.. Jangan la meminjam nak buat grand-grand.

Sekarang kan Trend 'Make It Simple'.. Pakai pelamin bese bese pun jadi pelamin.. Kawan saya ramai buat pelamin Hipster lagettew harga terbaik..

Ramai jer pakai baju pengatin tak berpasang-pasang pun.. Okay jerr bahagia sampai sekarang.. Better saving duit utk survival lepas kahwin nanti..

9. BISNES: Kenapa saya selitkan pasal bisnes, it will make your planning happens..

Pandai saving, pandai asingkan duit, pandai rolling.. InshaAllah, Tak payah tunggu kerja, awak semua da mampu da nak kahwin..

(Dari segi kewangan la, jgn lupa persediaan lain yg dah cite kat no.1)

Sekarang ni, banyak bisnes yang tak mengganggu waktu belajar.. Kalau nak sambung master.. Biarlah kena ada kerjaya sampingan..

Jangan lupa bantu orang lain, sedekah, gunakan sedikit keuntungan untuk orang yg memerlukan...

Teringat masa tahun 1, teruja sgt Tuan Amin Idris bagi talk kat UTHM.. Masa tu beliau buat Master.. Pun boleh aktif bg talk, motivator, penyampai TV Alhijrah.. Kenapa tidak saya?

Nasihatnya, "impian biar besar gila gila"

Beliau ajar la tips nak ada impian besar gila.. Sangat terinspirasi..

Keluar dewan tu, saya mula setup impian besar..

Nak jadi penulis, motivator, dan ada bisnes.. dan Nikah..

Siap tulis tarikh spesifik tu!

Alhamdulillah, walaupun tak tepat masa apa yg sy plan, sekurang kurangnya, tercapai jgk impian sy.. tak semua, tapi ada =)

Sekadar tips biasa biasa jerr dari saya... Papepun doakan saya yang terbaik dalam membuat keputusan..

Kalau awak rasa Okay dan relevan.. Minta jasa baik untuk SHARE kat rakan rakan anda ya..

Atau komen pendapat anda kat bawah.. - Ubaidullah Jaafar

Catat Ulasan Blogger

 
Top