Header Ads

Airul Fiham tamatkan penantian negara di World Skills Competition apabila merangkul pingat

Kejayaan Airul Fiham tamat penantian negara di World Skills Competition | Kejayaan Airul Firham Che Amran di World Skills Competition yang diadakan di Sao Paulo mengakhiri penantian negara untuk merangkul sebuah pingat di acara gemilang itu.

Pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak, Kuala Kubu Baharu yang berusia 21 tahun itu sekali gus menjadi peserta pertama negara menaiki podium daripada 12 penyertaan Malaysia di WSC sejak 1993 memetik Astro Awani.

Airul Fiham tamatkan penantian negara di World Skills Competition apabila merangkul pingat

“Saya rasa bangga, gembira dan bersyukur dengan kemenangan ini,” kata Airul Firham yang memenangi pingat gangsa dalam bidang kemahiran dandanan rambut.

Ketika diminta untuk mengulas tentang minatnya dalam bidang dandanan rambut, Airul Firham berkata ia bermula secara tidak langsung.

Ini kerana, minatnya lebih kepada pekerjaan beruniform seperti polis.

“Kakak ipar saya merupakan cikgu di GIATMARA dalam bidang fesyen. Dia juga sering masuk beberapa pertandingan. Pada masa yang sama, saya sebelum ini pernah gunting rambut rakan-rakan.

“Mungkin dari situ dia nampak kemahiran saya dan suruh saya mencuba bidang dandanan rambut. Saya masuk GIATMARA dan kemudian ke Khal Hair Salon,” jelasnya.

Beliau akui bidang ini juga membolehkan beliau untuk menonjolkan kreativiti menerusi pelbagai modul yang memerlukan beliau bereksperimen dengan pelbagai gaya rambut dan warna.

Dengan kemahiran yang ada, Airul Firham mula memasuki beberapa pertandingan di dalam negara dan juga luar negara seperti di Vietnam, New Zealand dan yang terbaru di Sao Paulo.

“Kalau nak ikutkan, saya dah boleh menang pingat emas dah, tapi mungkin sistem pemarkahan tidak memihak kepada saya.

“Terdapat lapan modul seperti Modern Classic, Main Fashion, Bridal Long Hair Up dan Hair Tattoo. Markah saya konsisten berbanding dengan pesaing lain namun ia tidak memihak kepada saya,” katanya.

Sementara itu, Airul Firham akui masih terlalu muda untuk mengedalikan salon sendiri dan perancangan beliau selepas ini adalah untuk memenangi pingat emas di World Skills Competition yang seterusnya di Abu Dhabi pada tahun 2017.

“Saya ingin tebus kegagalan saya untuk menang pingat emas di Brazil di sana (Abu Dhabi). Selain itu, saya juga ingin menjadi pelatih kepada anak-anak muda yang lain,” katanya.

No comments:

Powered by Blogger.