Header Ads

Fakta Menjijikkan Tentang Fast Food

6 Fakta Menjijikkan Tentang Fast Food Yang Anda Perlu Tahu | Siapa yang tidak sukakan fast food atau makanan segera? Tidak kira muda ataupun tua, semua orang sangat sukakan fast food.

Walaupun sedap, namun banyak kajian menyatakan, makan fast food terlalu banyak boleh membahayakan kesihatan.

Menerusi Hanasuva.com, kami kongsikan fakta yang sangat mengejutkan mengenai Fast Food atau makanan segera.

Fakta Menjijikkan Tentang Fast Food

1. Kentang goreng tidak akan busuk selama 3 tahun

Tahukah anda bahawa kentang goreng mempunyai banyak bahan pengawet? Disebabkan itu kentang goreng tidak akan busuk selama tiga tahun. Bahan pengawet bertujuan untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dan kulat.

2. Burger tidak akan busuk selama 14 tahun

Seorang lelaki bernama David Whipple pernah membuktikan bahawa burger mempunyai banyak bahan pengawet. Dia meletakkan burger ke dalam beg kertas dan biarkan di dalam bonet kereta selama 2 tahun dan burger tersebut tidak berubah langsung. Kemudian, dia meneruskan percubaan hingga 14 tahun kemudian dan burger itu masih dalam keadaan yang sama seperti baru dibeli.

3. Kandungan sebenar keju hanya 49 % sahaja

Keju memang sedap. Itulah sebabnya setiap fast food mempunyai keju untuk menarik minat pembeli. Tapi sebenarnya, kandungan keju asli dalam setiap fast food hanyalah 49% sahaja, selebihnya adalah perasa dan bahan kimia buatan.

4. Kandungan milkshake tidak ‘semanis’ rasanya

Selain coke, milkshake menjadi menu minuman di restoran makanan segera. Minuman ini memang mempunyai rasa yang sedap dan manis. Tetapi, kandungan milkshake sangatlah berbahaya kerana mengandungi banyak bahan kimia.

5. Jual lebihan makanan semalam

Tahukah Anda bahwa tidak semua makanan segera habis dijual setiap hari? Dan biasanya, lebihan makanan tersebut dijual pada keesokan harinya.

6. Tinggi kalori

Kita semua tahu, fast food mengadungi tinggi kalori. Bukan itu sahaja, jumlah kalori dalam satu hidangan fast food, bersamaan dengan jumlah kalori yang sama selama 2 hingga 3 hari anda makan makanan lain. Memang gemuk la!

No comments:

Powered by Blogger.