Header Ads

Tidak takut dipecat, ahli UMNO saman Najib Razak atas isu derma RM2.6 bilion

Najib disaman ahli Umno berhubung derma RM2.6 bilion | Seorang ahli Umno hari ini memfailkan saman terhadap presiden parti menggesa beliau menjawab rentetan peristiwa yang terjadi melibatkan dana RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak.

Peguam bagi plaintif, Hanif Khatri memberitahu The Malaysian Insider saman itu difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Jalan Duta pagi ini memetik Malaysian Insider.

ahli UMNO saman Najib Razak atas isu derma RM2.6 bilion

“Pada dasarnya ini adalah saman oleh Umno untuk Umno, meminta presiden parti bertanggungjawab terhadap kronologi yang berkaitan wang RM2.6 bilion itu, dari mana datangnya, ke mana perginya, berapa banyak yang tinggal dan pulangkan ia bagi kebaikan Umno,” katanya, sambil menambah beliau akan menjelaskan lebih lanjut pada satu sidang media hari ini.

Beliau berkata, nama yang disenaraikan sebagai plaintif di writ saman itu ialah seorang wanita yang merupakan ahli Umno.

Jumlah RM2.6 bilion itu didakwa tidak muncul dalam akaun yang sudah diaudit Umno bagi tahun kewangan 2013 dan 2014, menurut pernyataan tuntutan itu, lapor portal Malaysiakini.

Najib baru-baru ini mengaku, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membersihkan beliau dalam kes wang RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya, yang katanya diterimanya bagi pihak Umno, bukan untuk kegunaan peribadi.

Bagaimanapun, SPRM kemudiannya mengatakan siasatan terhadap wang RM2.6 bilion itu masih sedang berjalan dan sebelum ini mengatakan, pihaknya akan memanggil Najib menjelaskan perkara itu.

Dakwaan mengenai RM2.6 bilion dalam akaun Najib mula timbul dalam satu laporan The Wall Street Journal (WSJ) pada 2 Julai, memetik dokumen diperolehi daripada penyiasat Malaysia.

WSJ berkata sumber dana itu tidak diketahui, tetapi ia mengalir melalui beberapa entiti berkaitan 1MDB dalam beberapa bahagian, dan yang terbesar – AS$ 681 juta – dimasukkan ke akaun Najib pada Mac 2013, menjelang pilihan raya umum pada Mei tahun yang sama.

SPRM berkata, wang yang disalurkan ke dalam akaun Najib itu adalah derma, dan bukannya daripada 1MDB.

The Malaysian Insider difahamkan, saman difailkan itu bertujuan mencabar Najib mengemukakan penyata kewangan parti bagi membuktikan beliau menerima wang itu.

“Saman difailkan terhadap Najib untuk beliau mengemukakan penyata kewangan parti yang mengatakan beliau terima derma RM2.6 bilion itu,” kata sumber dalaman Umno.

Katanya, saman itu akan memetik Perlembagaan Umno yang menyentuh mengenai dana parti, yang mana ia perlu diisytiharkan kepada ahli.

“Oleh kerana ini proses perundangan, kita akan petik beberapa perlembagaan dalam parti berdasarkan artikel yang menuntut beliau mendedahkan kepada ahli di mana sumber dana itu didapati,” katanya.

Sumber itu juga berkata, ahli Umno seluruh negara bakal memfailkan saman tersebut selepas ini selepas yang pertama di Kuala Lumpur.

Pada masa sama, katanya, beberapa peguam juga sedang menyiapkan kertas untuk menyaman Najib dan bertindak selaku wakil kepada ahli Umno tersebut.

“Setiap ahli seluruh negara akan mengambil langkah sama satu persatu dengan mengemukakan saman ini terhadap presiden,” kata sumber itu.

Walaupun ahli yang mengemukakan saman tersebut berdepan risiko bakal dipecat, kata sumber, mereka akan meneruskan tindakan itu untuk menjaga parti yang mereka sayangi.

“Ahli rela dipecat daripada membiarkan parti yang mereka sayangi ini terkorban dan lenyap,” katanya sambil menambah kes kali ini dijangka menarik kerana ahli Umno sendiri yang akan melawan Najib selaku pihak yang disaman.

No comments:

Powered by Blogger.