Header Ads

4 Kajian Menakjubkan Mengenai Darah Manusia yang Anda Boleh Cuba

4 Fakta Menarik Mengenai Darah Dengan Ujikaji yang Membawa Hasil Memeranjatkan | Darah. Ada yang fobia bila dengar darah. Tanpa darah, pasti tidak akan sampai oksigen ke organ dalam kita.

Namun, tahukah anda fakta mengejutkan mengenai darah manusia? Jom kita baca.

4 Kajian Menakjubkan Mengenai Darah Manusia yang Anda Boleh Cuba

Berikut fakta mengagumkan dari darah kita:

1) Apabila gelas diisi air putih, dititiskan darah manusia, maka air berubah menjadi merah kerana darah tercampur rata dengan air tanpa perlu dikacau.

Kesimpulan: Air putih itu sangat baik untuk tubuh/darah kita.

2) Gelas diisi air garam, dititiskan darah segar, dikacau. Tetap tidak tercampur dengan baik/rata, terlihat darah bergumpal kecil-kecil dan kental.

Kesimpulan: Terlalu banyak makan garam, darah jadi kental, menyebabkan penyumbatan pada pembuluh darah, jantung harus bekerja lebih keras mengalirkannya. Boleh mengakibatkan darah tinggi dan stroke.

3) Gelas diisi minyak, dititiskan darah. Tidak mau bercampur dan bergumpal besar.

Kesimpulan: Terlalu banyak makan makanan berminyak tidak baik, kolesterol menyumbat pembuluh darah yang mengalir ke jantung, menyebabkan penyakit jantung yang amat berisiko. Boleh menyebabkan kematian mengejut kerana jantung tidak dapat bekerja.

4) Gelas diisi alkohol, dititiskan darah manusia. Terus bercampur, tapi lama-lama darah berubah warna menjadi coklat, bererti darah menjadi rosak.

Mari kita sampaikan informasi berharga ini untuk orang lain.

Semoga bermanfaat untuk kesihatan tubuh dengan menjaga pola makanan setiap hari.

No comments:

Powered by Blogger.