Header Ads

Nanti dah mati, nak kubur indah macam ni?

Binaan Kubur Islam yang Haram | Tidak dapat dinafikan, jika kita pergi menziarahi tanah perkuburan Islam, semakin banyak binaan kubur yang 'sedap' mata memandang.

Oleh yang demikian, seorang lelaki tampil meluahkan rasa hatinya kerana semakin 'selesa' melihat binaan-binaan kuburan Islam yang indah-indah belaka.

Nanti dah mati, nak kubur indah macam ni?

Kubur Islam yang Haram!!

Berikut adalah Kawasan Perkuburan Islam di Singapura. (lihat saja di Bukit Kiara, Kg Tunku..)

Hakikat yang tak dapat ditolak, pusara ni semua memang sangat cantik. Malah teramat-amat cantik. Tentu ada antara korang yang terniat nak ada kubur macam ni bila dah KO nanti.

Tapi mengapa kubur-kubur sebegini dikatakan haram?

Larangan dari Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wasallam: Dari Jabir radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Dan membawa bunga-bungaan/jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular di kalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga.

Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata’ ala.

Ali bin Abi Talib radhiyallahu ‘anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi.

wALLAHua’lam.

Renung-renungkan..

No comments:

Powered by Blogger.