Prof Abu Hassan Kantoi Plagiat

Tesis Prof Abu Hassan Disahkan Mahkamah Plagiat | KUALA LUMPUR – Mahkamah mengesahkan tesis Profesor Abu Hassan Hasbullah yang menjadi kontroversi sebelum ini adalah merupakan hasil plagiat.
Sebelum ini, menerusi penulisan tesis kedoktorannya dikatakan disiasat pihak Universiti Vienna, Austria dan mengumumkan hasil daripada siasatan kes tersebut.
Sementara itu, Abu Hassan telah meminta bersara awal dengan alasan untuk menjalankan perniagaan keluarga dan menjaga isterinya yang sakit kanser lapor SuaraTV.
Prof Abu Hassan Kantoi Plagiat
Bagaimanapun, keputusan Phd beliau adalah tidak sah dan telah menjawat jawatan dekan di UMK secara haram.
Menerusi satu kenyataan keputusan kes setelah perbicaraan penuh mendapati hujahan bertulis kedua belah pihak, mahkamah menolak tuntutan plaintif dengan kos RM10,000 yang perlu dibayar kepada defenden.
Ia diputuskan atas alasan justifikasi yang dilakukan oleh defenden telah dicedok bulat-bulat dari penulisan oleh Viola Shafik dalam buku Arab Cinema (AC) tanpa dirujuk dari mana-mana rujukan buku tersebut yang satu persatu dimuat turun dan diceduk seratus peratus hanya sekadar menggantikan perkataan Cinema Malaysia.
Isu yang lain diteliti mahkamah dan mendapati ia memenuhi pembelaan justifikasi yang mana terdapat kebenaran kepada alegasi dan defendan layak kepada perlindungan berpatutan dan bersyarat sebagai ahli dan pensyarah fakulti yang sama dan universiti yang sama.
Defenden telah menyalurkan segala kenyataannya melalui laporan polis dan dipersembahkan kepada DYMM Sultan Kelantan.
Terdahulu, wakil daripada Universiti Vienna akan datang ke Malaysia untuk memaklumkan mengenai hasil siasatan kes yang didakwa menghasilkan tesis Ph.D yang diciplak daripada beberapa buah buku pada tahun 2004.
Katanya, pihak UMK telah menulis semua laporan berkaitan kes itu dan ia telah diserahkan kepada pihak Universiti Vienna.
Beberapa orang kakitangan akademik UMK sebelum ini mendedahkan kepada SuaraTV berhubung salah laku jenayah dan penipuan akademi yang didakwa dilakukan oleh bekas pensyarah Universiti Malaya itu ketika menyiapkan tesis kedoktorannya.
UMK sebelum ini menafikan berlaku plagiat dalam kalangan ahli akademik universiti berkenaan.
Naib Canselornya, Datuk Dr Raduan Che Rose ketika ditanya berkata pihaknya memandang serius dakwaan itu dan telah melakukan siasatan.
Terdahulu, Abu Hassan berdepan dengan tuduhan plagiat apabila seorang pensyarah di universiti yang sama tampil membuat laporan polis pada 1 November 2014, di Balai Polis Bachok, Kelantan.
Di dalam laporan polis tersebut, persyarah terbabit mendakwa menemui bukti yang menunjukkan tesis Abu Hassan tidak sah untuk penilaian akademik kerana telah ‘diciplak’ dari sebuah buku yang ditulis oleh Viola Shafik bertajuk ‘Arab Cinema History And Cultural Identity’.
Tesis Prof Abu Hassan Disahkan Mahkamah Plagiat

Tesis Prof Abu Hassan Disahkan Mahkamah Plagiat

© copyright 2018 – All rights reserved

BLOGMAZEER.COM

Loading...

Comments (No)

Leave a Reply