Header Ads

12 Tips Elakkan Radiasi Telefon Pintar

Radiasi adalah pancaran kuasa melalui satu bilik atau bahan berbentuk panas, zarah, maupun gelombang elektromagnetik atau cahaya (foton) dari sumber radiasi.

Biasanya sinaran banyak dihasilkan oleh pelbagai peralatan elektronik atau peralatan elektrik di sekitar kita, seperti tv, lampu penerangan, gelombang mikro, computer, handphone/smartphone dan sebagainya. 

Perubahan teknologi selalu menghasilkan dua perkara iaitu manfaat dan mudarat, termasuk handphone atau telefon bimbit. Bahaya radiasi handphone merupakan satu di antara muharat dari hadirnya handphone ini.

Dalam satu panel perbincangan WHO mengesahkan bahawa handphone merupakan karsinogenik. Sehingga strategi dan edukasi diperlukan untuk mengatasi bahaya radiasi handphone dalam kesihatan manusia. 

12 Tips Elakkan Radiasi Telefon Pintar

Kesan buruk radiasi handphone untuk kesihatan:

 1. Mengakibatkan kanser otak
 2. Mengakibatkan ketumbuhan otak
 3. Mengakibatkan ganggguan pendengaran
 4. Menyebabkan iritasi pada kulit
 5. Mengakibatkan penyakit jantung
 6. Mengakibatkan kerosakan kornea pada mata
 7. Mengakibatkan kanser payudara
 8. Kurangkan kekuatan daya ingat
 9. Turunkan system kekebalan badan
 10. Tingkatkan hormon stress
 11. Mengganggu kehamilan dan janin


Diatas merupakan sebahagian besar kesan buruk yang jalan pada tubuh manusia yang kerana oleh radiasi handphone yang sudah diteliti oleh sebahagian ahli kesihatan di seluruh dunia. Pastinya perkara sebegini buat kita semua mahu tahu bagaimana langkahnya mengelak radiasi pada handphone agar boleh lepas dari kesan buruk pada kesihatan tubuh kita. 

Langkah mengelak bahaya radiasi handphone:

Jangan sampai dekatkan handphone pada telinga apabila panggilan belum masuk

Saat lakukan panggilan (berbunyi tut … tut … tut) usahakan agar tidak mendekatkan handphone anda pada telinga, tunggu hingga panggilan telah disambung lebih dulu kerana sinaran pada masa itu besar gelombangnya dibandingkan dengan panggilan yang telah disambung.

Gunakan alat dengar apabila menelefon

Radiasi terbesar boleh kita jauhi saat menelefon iaitu dengan menggunakan alat dengar. Hal ini akan jauhi gelombang radiasi di sekitaran handphone ketika menelefon. 

Pakai pembesar suara semasa menelefon

Pembesar suara merupakan pembesar suara yang bertindak untuk dengarkan suara tidak ada perlu mendekatkan diri dengan benda itu. Hal ini pastinya dapat jauhi diri kita dari sinaran sepantasnya dengan hanphone. 

Jangan sampai menelefon diruang sempit

Bilik bakal mengubah kekuatan radiasi, kerana ruang yang sempit jadi akan jadi besar kekerapan sinaran pada handphone kita.

Jangan sampai menyimpan handphone di dalam poket seluar

Menyimpan handphone pada saku poket seluar boleh turunkan kualiti lelaki. Oleh itu lebih baik ubahlah rutin anda ini terutama pada lelaki. 

Memakai telinga melalui langkah bertukaran

Jika anda menelefon tidak menggunakan alat dengar dan hanphone anda tidak mempunyai ciri-ciri pembesar suara, usahakan saat menelefon agar untuk kedua-duanya sama ubah posisi telinga masa dengar perbincangan. Misalnya 1 minit telinga kiri dan 1 minit telinga kanan, dan demikian selepas itu. 

Gunakan feature Bluetooth, wifi dan gps seadanya saja

Bluetooth, wifi dan gps iaitu ciri-ciri yang mempunyai radiasi yang cukup besar, bukan hanya pada komputer sekarang ini ciri-ciri ini sudah ada pada handphone. Kerana itu usaha untuk tidak hidupkan ciri ini ketika menelefon, kerana boleh melipatgandakan radiasi atau gelombang kuasa yang kuat yang boleh membahayakan kesihatan. Gunakan ciri ini seadanya saja dan jangan pernah begitu lama menyentuh handphone saat ciri ini aktif. 

Matikan handphone saat signal lemah

Pasti kita pernah saksikan signal di handphone kita alami penurunan bukan? Jika hal seperti ini berlaku, jalan terbaik anda adalah mematikan handphone sementara waktu. Kerana masa itu handphone bakal tingkatkan kemampuan penerimaan signal hingga optimum supaya jaringan kembali normal. 

Diam ditempat menelefon

Pada masa terima panggilan atau tengah menghubungi orang lain jauhi untuk jalan ke sana ke mari kerana masa bergerak isyarat pada handphone sentiasa mencari pancaran isyarat yang kuat dari Base Transceiver Station (BTS). Ini mungkin saja alasan mengapa dilarang menelefon semasa memandu. 

Pastikan handphone semasa tidur

Jangan sampai pernah untuk meletakkan handphone dekat diri kita terutama di dekat kepala dan bantal tidur. Lantaran rangkaian kad sim di handphone kita selalu aktif walau tidak ada yang menelefon atau sms. Hal sejenis ini demikian mempunyai peluang untuk kesihatan bila perlu matikan handphone semasa tidur. 

Mematikan kad sim

Matikan saja kad sim sebentar atau cabut saja kad sim pada handphone jika seumpamanya handphone tidaklah sangat paling utama (misalnya pada kanak-kanak yang hanya menggunakan handphone untuk game, bergambar, dan lain-lain). 

Gunakan pelekat anti radiasi

Racun pasti ada penawarnya begitulah istilahnya, sekarang ini sudah ada pelekat anti radiasi yang boleh anda beli di kedai telefon bimbit berdekatan. Apabila tidak ada di kedai, anda perlu mencari di atas talian.

No comments:

Powered by Blogger.