Header Ads

Penjelasan Kenapa Bahaya Menahan Kencing

Kadang kala sewaktu sedang berkerja, sedang memandu ataupun sedang melakukan sebarang aktiviti kita selalunya mempunya tabiat suka menahan kencing, tabiat ini berpunca daripada malas hendak ke tandas, tidak cukup masa, dan suka mengambil mudah. 

Tahukah anda tabiat ini mempunyai banyak kesan buruk terhadap kesihatan kita. 

Antaranya masalah paling biasa yang sering terjadi adalah jangkitan saluran kencing. jangkitan saluran kencing terjadi kerana adanya bakteria yang terdapat di saluran kencing. Urin yang terlalu lama disimpan di saluran kencingakan menyebabkan munculnya bakteria, yang akhirnya menyebabkan jangkitan. 

Ia Juga boleh juga berpunca dari titisan urin (air kencing ) yang keluar membasahi pakaian dalam, akibat menahan kencing terlalu lama, air kencing yang menitis keluar juga mengakibatkan jangkitan bakteria dan kuman.

Jadi, bagaimana pula jika anda terpaksa menahan kencing kerana keadaan yang tidak mengizinkan untuk anda buang air kecil, contohnya di dalam kenderaan dan teperangkap dalam kesesakkan lalu lintas, ataupun tempat di mana tidak ada tandas awam? 

Penjelasan Kenapa Bahaya Menahan Kencing

Menurut Vemale sebenarnya kemampuan tubuh seseorang untuk menyimpan air kencing dipengaruhi oleh masa tertentu, untuk seorang wanita, biasanya mereka boleh menyimpan urin di saluran kencingnya selama tiga hingga enam jam. pekara ini juga bergantung dengan usia mereka masing-masing.

Selain bergantung dengan faktor usia masing-masing, ukuran pundi kencing juga mempengaruhi seberapa lama seseorang bolehtahan untuk menahan buang air kecil. ada orang yang memiliki pundi kencing yang besar, bolehmenampung air kencing yang lebih banyak dan automatik lebih lama. 

tetapi, sebaiknya anda harus membuang air kecil secepat mungkin, kerana ia jauh lebih baik. kalau boleh tinggalkan kerja anda seketika untuk membuang air kecil, untuk mengelakkan masalah jangkitan saluran kencing. Bukan saja masalah jangkitan saluran , Anda juga mudah merasa sakit, pada bahagian perut pundi ataupun pada alat kelamin Anda. 

Cara rawatan 

Untuk mengatasi jangkitan saluran kencing, doktor akan memberikan anda antibiotik, untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan bakteria. pengjagaan rapi khususnya untuk wanita hamil dan kanak-kanak, bakteria dan sebarang jangkitan dapat dihindari dengan selalu menjaga kebersihan bahagian organ intim, menjaga kelembapan organ intim, dan mengelakkan penggunaan pembersih organ intim yang mengandungi bahan pewangi dan melakukan pemeriksaan diri segera ketika Anda mengalami masalah keputihan, termasuk juga menghindari diri dari tabiat menahan kencing. 

Jika Anda memiliki tabiat menahan kencing, sekali dua kali mungkin masih boleh dimaafkan. Namun, jika memang ianya sering Anda lakukan, cuba lihat apa puncanya dan ubah kebiasaannya.

Apakah Fungsi sebenar Buang Air kecil Pada Tubuh kita?? 

Proses buang air kecil ini menunjukkan bahawa sistem pencernaan yang ada di dalam tubuh sedang bekerja dengan baik dan normal. Semua kotoran dan sisa sisa pencernaan yang sudah ditapis dan dibersihkan oleh tubuh akan keluar melalui urin. 

Selain itu, proses buang air kecil juga memiliki tanda tanda tertentu yang boleh kita jadikan sebagai panduan mengenai tahap kesihatan kita. pekara ini boleh dilihat dari warna urin yang keluar dari tubuh kita. Apabila memiliki warna yang jernih, Ianya bermaksud tubuh anda mengalami dehidrasi dan pencernaan yang berjalan dengan sangat baik. Tetapi, apabila urin berwarna kuning pekat, mungkin terdapat masalah di bahagian pencernaan, seperti dehidrasi (kekurangan air) . Selain itu urin yang keluar Bersama darah juga menunjukkan adanya jangkitan pada bahagian bahagian organ dalam tertentu. 

Berikut adalah 5 fakta dan kesan bahaya menahan kencing 

1. Menahan kencing bermaksud menahan pembuangan kotoran dalam badan 

Bahaya menahan air kencingterlalu lama yang pertama adalah membiarkan kotoran berada di dalam badanlebih lama. Apabila anda menahan untuk membuang air kecil, maksudnyaanda menunda dan menyimpan sisa kotoran dan sisapencernaan di dalam tubuh anda. kotoran yang sepatutnya di proses keluar akhirnya menjadi racun dn bakteria pada tubuh kita. 

2. Ganggu proses pencernaan 

Apabila menahan buang air kecil, jadi secara tak langsung anda akan mengganggu dan merosakkan proses pencernaan yang terjadi di dalam diri anda. ketika proses pencernaan belum selesai, jadi perkara tersebut akan mengganggu proses pencernaan berikutnya. Proses pencernaan berikutnya akan tertunda kerana anda belum membuang sisa pencernaan sebelum ini,

3. Ganggu organ organ pencernaan 

Dengan terganggunya proses pencernaan, maka organ organ yang bertugas untuk melancarkan proses dan sistem pencernaan pun akan berubah dan terganggu. Beberapa organ seperti buah pinggang, pundi kencing dan saluran kencing akan terganggu fungsinya. 

4. Penyakit penyakit dan jangkitanpada organ pencernaan

Dengan menahan kencing, penyakit-penyakit akn mudah menyerang organ-organ pencernaan anda ini terjadi ketika anda menahan untuk membuang air kecil: 

jangkitan pada buah pinggang,

jangkitan pada buah pinggang boleh berlaku disebabkan anda menyimpan urin yang seharusnya dikeluarkan dari pada bahagian buah pinggang, kesan jangkitan buah pinggang adalah seperti berikut:

 • Gagal Pembuangan Urin
 • Pendarahan Ketika Melakukan pembuangan urin
 • Terjadinya kegagalan buah pinggang


Jangkitan pada buah pinggang masih dapat disembuhkan dengan cara hentikan kebiasaan menahan buang air kecil dan rajin minum air mineral. 

Kegagalan buah pinggang Dengan menyimpan kotoran yang berasal dari urin yang seharusnya dikeluarkan, jadi buah pinggang kan mengalami kerosakkan yang serius, apabila kegagalan buah pinggang sudah terjadi:

 • buah pinggang tidak mampu menyaring dan membuang kotoran kotoran sisa pencernaan
 • sistem pencernaan akan menjadi semakin buruk 


Kegagalan buah pinggang merupakan tahap yang sudah teruk dan tidak boleh disembuhkan. kecuali dengan pertukaran atau permindahan buah pinggang, 

Batu Karang Batu Pada Saluran Kencingakan terbentuk ketika urin yang disimpan pada bahagian buah pinggang mula menggumpal dan mengalami pengerasan. Pengerasan ini boleh terjadi, kerana urin memiliki kandungan Kristal Kristal garam, yang akan menggumpal dan mengeras ketika semakin bertambah banyak. kesan batu karang ialah:

 • jangkitan pada buah pinggang
 • Rasa sakit dan pedih pada saat buang air kecil
 • sukar buang air kecil
 • Rasa sakit pada bahagian ulu hati


Untuk mengubati masalah batu karang, caranya ialanh melakukan pembedahan/laser untuk membuang dan memecahkan batu karang, 

jangkitan pundi kencing

jangkitan ini disebabkan oleh bakteria bakteria yang melekatpada bahagian pundi kencing. jangkitan pada kandung kemih pundi kencing dapat dirasakan ketika :

 • rasa sakit pada perut bahagian bawah
 • rasa sakit saat buang air kecil
 • Buang air kecil lebih kerap dengan jumlah air yang sedikit
 • Buang air kecil dan wujudnya pendarahan


Jangkitan Saluran Kencing

Lebih kurang sama degan jangkitan pundi kencing, jangkitan pada saluran kencing juga dapat terjadi kerana bakteria dan kotoran yang ada pada bahagian tersebut. jangkitan pada saluran kencing juga memiliki gejala gejala yang sama dengan jangkitan pundi kencing 

Ketika anda mengalami gejala gejala seperti di atas, maka anda wajib melakukan pemerikssaan segera, 

5. Apakah Menahan kencing boleh mengakibatkan kanser 

Mungkin akan muncul satu pertanyaan penting dari anda, apakah dengan menahan buang air kecil akan mengakibatkan kanser? Pada dasarnya, proses menahan buang air kecil saja tidak akan menimbulkan kanser. Namun demikian, beberapa penyakit yang ditimbulkan kerana kekerapan menahan kencing memiliki potensi untuk menimbulkan gejala gejala pertumbuhan kanser pada tubuh anda. 

Menahan kencing dapat berpengaruh pada jangkitan saluran kencing, jangkitan pundi kencing dan jangkitan buah pinggang. Dengan terjadinya jangkitan tersebut, maka bakteria dan kuman dapat merebak, sehingga mungkin dapat berkembang menjadi sel kanser, jika tidak dirawat. 

Beberapa kanser di bawah ini dapat terbentuk karana jangkitayang terjadi pada saluran pencernaan : 

 • Kanser Prostat
 • Kanser Serviks
 • Kanser Rahim
 • Kanser Kelenjar Getah Bening


Bagaimana Mencegah Semua itu Terjadi? 

 • Jangan pernah menahan buang air kecil.
 • Selalu minum air putih atau air mineral yang cukup.
 • Makan makanan yang menandung serat tinggi
 • Selalu lakukan pemeriksaan ke doktor apabila mengalami gejala gejala yang dirasa pelik pada bahagian perut dan pencernaan.Itulah beberapa bahaya yang dapat ditumbulkan ketika anda suka menahan kencing dalam waktu yang lama, Semoga bermanfaat. Jagalah kesihatan anda!

No comments:

Powered by Blogger.