Header Ads

7 Penjara Yang Penjenayah Paling Takut Di Dunia

Kalau namanya penjara, sudah semestinya keadaannya jauh berbeza daripada makna keselesaan.

Malah di dalam dunia ini pun, hanya ada satu sahaja penjara yang dianggap mewah, iaitu di Arab Saudi, dimana ia menawarkan layanan bertaraf lima bintang.

Namun, jika namanya penjara, sudah tentu ia merupakan satu tempat yang dikhususkan untuk mendidik dan menginsafkan penjenayah, lebih-lebih lagi dengan keadaannya dan kemudahan yang terhad dan rutin harian yang membosankan.

Ada yang kata penjara di Malaysia mengamalkan kezaliman. Betul ke? Jom kita teliti 7 senarai penjara yang paling kejam dan tidak berperikemanusiaan di dunia.

1. Candiru Prison (Brazil)

7 Penjara Yang Penjenayah Paling Takut Di Dunia

Penjara ini pernah mengemparkan Brasil juga dunia ketika berlaku rusuhan besar di penjara tersebut pada tahun 1992. Tragedi pembaunuhan yang melibatkan polis tempatan. Ratusan mangsa terkorban, 103 (ada yang mengatakan 111 banduan) di antaranya telah terbunuh.

Tragedi Caradiru bermula dari meletusnya perang antara kumpulan di penjara tersebut, yang merebak hingga melibatkan banyak banduan. Polis kemudian datang mengawal keadaan.

Sebenarnya semasa itu banyak banduan telah menyerah dengan melemparkan senjata mereka . Mereka meminta perlindungan polis. Namun dijawab polis dengan menembak mereka.

2. Bang Kwang Prison (Thailand)

Inilah 7 Penjara Paling Kejam Di Dunia

Dikenali sebagai “Bangkok Hilton”. Penjara ini boleh dikatakan sudah tidak layak lagi, selain penuh sesak, juga kekurangan tenaga penjaga banduan. Banduannya dirantai. Banyak banduan jadi gila akibat tekanan bermula bulan-bulan pertama di penjara itu.

Pengarah Penjara Khun Nattee mengakui, penjaranya adalah paling teruk di seluruh Thailand. Di sini kemudahan sangat minima, termasuk rawatan kesihatan terhadap banduan sangat kurang. Banduan yang sakit hanya boleh meringkuk dengan kaki dirantai di biliknya, sambil menunggu datangnya ubat (jika ada)

3. ADX Florence Supermax Prison (Colorado)

Inilah 7 Penjara Paling Menakutkan Di Dunia

Penjara ini dibina sebagai respon atas serangan terhadap penjaga banduan dan kakitangan yang terjadi di penjara lain di Amerika. Di penjara ini menerapkan maximum security untuk mencegah terjadinya serangan banduan terhadap penjaga banduan dan kakitangan penjara.

Akibatnya banduan diasingkan dari kakitangan penjara. Banduan menerima penyiksaaan psikologi kerana selama 23 jam hanya dihabiskan di selnya. mereka tak boleh ke mana mana.

Menjadi banduan di ADX adalah suatu mimpi buruk tidak boleh dilupakan oleh mereka. Di sana mereka menerima keadaan paling teruk dari yang terburuk. Banduan yang masuk ke sini adalah penjenayah kelas pertama termasuk yang telah berkali-kali masuk penjara. Di sinilah “neraka” penjara yang boleh mengakibatkan derita seumur hidup.

Selama 13 tahun beroperasi, dua orang tawanan diberitakan mati terbunuh di ADX Florence. Salah seorangnya Lawrence Klaker. Ada yang menyebut dia mati ditembak, tapi ada juga yang mengatakan beliau membunuh diri.

4. Alcatraz Island Prison

7 Penjara Paling Menakutkan Di Dunia

(San Francisco, CA) Penjara ini, yang dikenali sebagai “The Rock”, atau “Devil’s Island”. Dibina pada tahun 1920-an. Segala yang tidak nyaman ada di sini. Alcatraz dirancang sedemikian rupa sehingga amat kecil kemungkinan banduan boleh melarikan diri dari sini. Alcatraz benar-benar menciptakan dunia sendiri. Banduan benar-benar terputus hubungan dengan kehidupan di luar sana.

Pejabat penjara yang ganas, penjaga banduan yang kasar, tindakan tidak berperikemanusiaan mewarnai hari-hari para banduan di sana. Tidak hairan jika banyak yang mengalami gangguan jiwa akibat tekanan psikologi yang luar biasa.

Bayangkan saja, di sana ada larangan untuk tidak boleh bercakap-cakap dengan banduan lain, kalau tidak menurut, hukuman menunggu. Banduan dilarang menzahirkan emosinya. Mereka dipaksa diam. Hak-hak sebagai manusia, di Alcatraz, telah dicabut. Sungguh penjara “neraka”. Penjara ini ditutup pada 1963, tetapi warisan kegelapan terus “hidup” dan menjadi legenda.

5. San Quentin Prison, California

7 Penjara Paling Menakutkan Di Dunia

Tahun 1930an, pengelolaan penjara ini penuh dengan rasuah, sehingga akhirnya muncul pengarah baru Clinton Truman Duffy yang melihat keadaan tidak berperikemanusiaan dari penjara ini, memutuskan melakukan penambahbaikan di tahun 1940 an.

Tapi sebelum masuknya pengarah baru, penjara ini dikenali sangat tidak berperikemanusiaan memperlakukan para banduan, khususnya yang masih baru. Kepala mereka dibotakkan dan dipaksa memakai seragam yang diberi nombor, mereka makan dengan makanan busuk. Menghuni sel sempit tanpa diberi lampu.

Di sini nyawa tidak ada harganya. Rusuhan antara etnik kerap terjadi. Etnik antara penjaga penjara dan banduan tidak sama, itu sebabnya banyak perkara terjadi diluar kawalan.

6. Diyarbakr Prison, Turki

7 Penjara Paling Menakutkan Di Dunia

Penjara ini disebut sebagai penjara terkejam di Turki di mana segala keganasan dan kekejaman begitu lumrah terjadi. Dari tahun 1981 sehingga 1984, 34 orang tawanan maut kerana penyiksaan berlebihan, baik jiwa maupun fizikalnya.

Belum lagi dicampur dengan kekejaman seksual yang merajalela. Para banduan sebenarnya telah melakukan protes terhadap pengelolaan penjara. Mereka melakukan mogok makan, malah membakar diri sendiri sebagai bentuk protes, namun tidak berhasil.

Kemudahan penjara ini sangat mengerikan dan jauh dari standard. Di sini pernah terjadi peristiwa dahsyat di mana kanak-kanak juga dimasukkan di sini dan mendapat hukuman penjara seumur hidup.

Kekejaman sesama manusia sepertinya menjadi peristiwa biasa saja. Tidak hairan penjara ini termasuk dalam salah satu penjara yang paling menyeramkan di dunia.

7. La Sabaneta Prison, Venezuela

7 Penjara Paling Menakutkan Di Dunia

Venezuela juga mempunyai penjara tidak kalah ganasnya, iaitu La Sabanetaa, di mana kekejaman menjadi “santapan” sehari-hari. Kemudahan yang sangat minima, menjadikan wabak penyakit begitu mudah tersebar. Rawatan doktor sangatlah minima, malah boleh dikatakan tidak ada. Makanan kurang dengan menu yang jauh dari sederhana.

Keadaan banduan di Penjara La Sabaneta adalah yang buruk dari yang terburuk. Tidak hairan jika wabak kolera menyerang di sini dan meragut nyawa 700 banduan. Di sini pun pernah terjadi pembunuhan banduan yang meragut jiwa lebih 100 banduan pada tahun 1994.

Kematian merajalela di La Sabaneta. Salah sedikit, nyawa boleh melayang. Para kakitangan penjara yang malas mengurus banduan sehingga para banduan boleh berbuat apa sahaja. Mereka berkelahi malah membunuh sesama banduan. Para penjaga banduan menutup mata atas kejadian-kejadian ini.

No comments:

Powered by Blogger.