Header Ads

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kuasa Allah SWT

JERUSALEM: Ketika kebakaran yang bermula Selasa lepas di wilayah Modiin, Israel, terus marak diasak angin kuat dan merebak ke kawasan lain, pasukan bomba Israel lumpuh kerana kebakaran tersebut bermula dari tapak balai bomba.

Insiden marak di Nataf berhampiran Maaleh Hahamisha di Bukit Jerusalem Hills menjadi lebih besar dibawa angin yang kuat dan mengancam perkampungan Neve Ilan, berhampiran lebuh raya Jerusalem-Tel Aviv.

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kuasa Allah SWT

Pegawai bomba di Haifa memberitahu pihak media, kebakaran sengaja dilakukan berdekatan balai bomba di daerah itu bagi melumpuhkan operasi bomba di sana.

“Mereka sengaja melakukan kebakaran di balai bomba supaya operasi menyelamat kebakaran di Haifa lumpuh sepenuhnya,” katanya.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu seperti biasa mencari “musuh” di kalangan Palestin untuk di dituduh sebagai dalang memulakan kebakaran tersebut dan berikrar memburu pihak yang terlibat.

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kekuasaan Allah SWT

Difahamkan, empat penduduk Palestin ditahan di Baitulmaqdis berhubung dakwaan melakukan kebakaran tersebut, tetapi kemudiannya dibebaskan kerana kekurangan bukti.

Menteri Keselamatan Awam Israel, Gilad Erdan mendakwa kejadian kebakaran terbaharu itu berpunca daripada cebisan kebakaran dua hari lepas.

Sehingga hari ketiga, rejim Israel terpaksa menebalkan muka meminta bantuan Greece, Croatia, Cyprus serta Turki menghantar pesawat pengebom air membantu memadamkan kebakaran.

Rusia dan Itali antara negara yang turut menghulurkan bantuan memadam kebakaran berkenaan.

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kekuasaan Allah SWT

Rakaman video yang tersebar di media sosial menunjukkan angin kencang memburukkan lagi keadaan sehingga kebakaran merebak ke kawasan yang lebih luas.

Menurut sumber, pesawat milik polis Israel pada Rabu cuba memadamkan berpuluh-puluh kawasan yang ditawan api.

Kali ini, tampaknya rejim Israel benar-benar tidak berupaya melawan sendirian takdir alam ini.

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kekuasaan Allah SWT

Kebakaran sudah merebak ke penempatan haram Yahudi di Karkom, Tiberias, Nataf, Orot Rabin di Hadera, Zichron Yaakov, Umm al-Fachm, Lachish, Nesher dan Kfar Vradim.

Akhbar Globes melaporlan api marak di sekitar bandar besar Haifa, Modi’in dan Neve Ilan berhampiran Jerusalem.

Sejumlah besar rumah pendatang Yahudi musnah dalam kebakaran itu.

Israel Pun Tak Mampu Lawan Kekuasaan Allah SWT

Pihak berkuasa telah mengarah penduduk berpindah keluar dari kediaman masing-masing di beberapa daerah Timur Israel seperti di Romema.

Kesemua tenaga menyelamat dikerahkan memadamkan kebakaran.

Syarikat pembekalan elektrik Israel turut mematikan beberapa sumber elektrik di bagi mengelak kebakaran merebak.

Sumber : Sarawakvoice

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.