Header Ads

254 Peluru Berpandu Qatar Sedia Disasarkan Ke Israel Isu Palestin Dizalimi

254 Peluru Berpandu Qatar Sedia Disasarkan Ke Israel Isu Palestin Dizalimi

Sikap anti-Israel makin meluas. Beberapa buah negara Teluk kini ikut mengambil sikap atas kebongkakan Israel. Salah satunya ditunjukkan Qatar. Pemerintah Qatar dikhabarkan telah menyiapkan 254 peluru berpandu terbarunya untuk langkah bersiap sedia.

“Qatar memiliki kemampuan ketenteraan untuk melindungi negara manapun, termasuk Palestin dari ancaman penjajah. Qatar tidak akan memiliki kesulitan untuk menggunakan peluru berpandu tersebut dalam Angkatan Bersenjatanya,” jelas tentera Qatar yang dipetik dari Sputnik.

Seperti diketahui, peluru berpandu automatik yang dimiliki Qatar ini sangat kecil dan ringan, serta telah digunakan oleh beberapa sekutu AS. Peluru berpandu ini dilengkapi dengan kawalan infra merah untuk memudahkan mengenai sasaran dan tidak bersuara kerana berputar saat ditembakkan, seperti peluru yang diletupkan dari sempadan.

Semakin hari di kebanyakan negara-negara Teluk membeli dan memborong untuk membeli bagi meningkatkan kemampuan ketenteraan. Walau dalam kenyataan Qatar tidak menjelaskan secara langsung yang mereka akan gunakan peluru berpandu tersebut terhadap Israel, tapi ada bayangan yang ianya sebagai amaran terhadap negara Israel yang sangat kecil itu. Wallahualam.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.