Header Ads

Lihat Bagaimana Filem '3 Idiots' Memusnahkan Keindahan Ladakh

Lihat Bagaimana Filem '3 Idiots' Memusnahkan Keindahan Ladakh

Tempat yang dimaksudkan adalah “Ladakh”, iaitu tempat yang merupakan babak terakhir di dalam filem terkenal 3 Idiots. Keindahan Ladakh membuatkan ramai penonton terpegun dan ingin berada di tempat ini.

Bagaimana filem ini dikatakan memusnahkan keindahan semulajadi Ladakh? Menerusi BuzzFeed, kami kongsikan kisahnya.

Pada tahun 2008, tahun sebelum terbitnya filem itu, 400,000 pelancong India melawat Ladakh – sudah menjadi angka yang cukup besar bagi sebuah rantau yang terletak kira-kira 200,000 orang.

Tiga tahun kemudian, angka tersebut hampir empat kali ganda. Mereka tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan sejak itu.

Selepas demam 3 idiots mula melanda dunia, pengunjung meningkat kepada populariti yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Keindahan Ladakh Dimusnahkan Oleh Filem '3 Idiots'

3 Idiots Telah Menghancurkan Ekosistem di Ladakh

“Semuanya bermula dengan filem itu,” kata Noori Noorjahan, seorang pemulih seni dari Leh, ibukota kecil.

Beliau berkata sebagai bukti keindahan Ladakh, kecantikan yang menghantui atau keindahan filem yang tidak dapat dinafikan, tetapi tujuh tahun kemudian 3 orang bodoh masih menggunakan ribuan malah lebih ramai pelancong daripada ekosistem yang semakin hancur ini.

Keindahan Ladakh Dimusnahkan Oleh Filem '3 Idiots'

Orang luar kini melebihi jumlah penduduk semasa bulan-bulan puncak musim panas.

Kebanjiran pelancongan Ladakh telah bertepatan dengan kenaikan mendadak kelas pertengahan India. Dari tahun 2005 hingga 2010, tahap pendapatan tahunan hampir dua kali ganda.

Kelas menengah negara kini termasuk kira-kira 50 juta orang – menjelang 2025, ia akan berjumlah 583 juta – dan gaji dijangka meningkat tiga kali ganda dalam tempoh dua dekad akan datang.

Keindahan Ladakh Dimusnahkan Oleh Filem '3 Idiots'

Dahulunya Biasa Minum Air Dari Aliran

Botol-botol mula terapung di permukaan air. “[Kami] biasa minum dari aliran – sekarang anda tidak mahu meletakkan tangan anda di dalamnya, apatah lagi mulut anda,” kata Yangchan Dolma, 64, naib presiden Perikatan Wanita, sebuah NGO yang telah berjuang untuk larangan pada beg plastik.

Di luar bandar, kelihatan kenderaan putih mengangkut jalan-jalan gunung yang berbaris dengan sampah. Tempat ini mula kotor! Kotor disebabkan oleh sikap pelancong yang membuang sampah sesuka hati.

Keindahan Ladakh Dimusnahkan Oleh Filem '3 Idiots'

Kini keindahan Ladakh telah dicemari dengan timbunan sampah. Jika ianya tidak dijaga dan dikawal mungkin suatu hari nanti ekosistem di Ladakh tidak lagi baik seperti dahulu. Keindahan dan kejernihan air sungainya mungkin akan mula hilang.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.