Header Ads

Kisah Misteri Disebalik Kematian Nike Ardilla

Kisah Misteri Disebalik Kematian Nike Ardilla

19 Mac 1995, tarikh kematian seorang legenda yang cukup terkenal suatu ketika dahulu yang berasal dari negara seberang, Nike Ardilla.

Sedikit info tentang Nike Ardilla.

Nama : Raden Nike Ratnadilla
Nama Komersial : Nike Ardilla
Tarikh Lahir : 27/12/1975
Tarikh Meninggal dunia : 19/03/1995
Lokasi Kematian : Jalan Riau (Dulu dikenali dengan R.S Martadinata)
Punca Kematian : Ok.. Sebenarnya ada beberapa versi tentang kematian Nike Ardilla.

Kematian Kerana Kecuaian (Human Error)

Terbabit dalam kemalangan jalan raya selepas melanggar pintu masuk sebuah pejabat Syarikat Nata Usaha Abadi, kerana Nike cuba memintas kereta dihadapannya, tiba-tiba ada satu kereta yang laju datang dari bertentangan arah, memaksa Nike Ardilla terlebih membelok keretanya ke kiri sehingga menyebabkan kemalangan maut.

Misteri Kematian Nike Ardilla Yang Sehingga Kini Menjadi Tanda Tanya

Kematian Berunsur Khianat

Sebenarnya sebelum Nike Ardilla meninggal, ada krisis cinta tiga segi antara Nike Ardilla, Enno Sigit (Cucu Perempuan Soeharto bekas Pemimpin Indonesia) dan Tommy Nasution (Anak Lelaki Bekas Gabenor Sumatera, Khairudin Nasution).

Kemesraan Nike Ardilla dan Tommy Nasution pernah dilihat sendiri oleh Enno Sigit dan kawannya Ramon. Menurut Ramon, walaupun Enno tidak marah, tapi dari raut wajahnya jelas menunjukkan bahawa Enno tidak suka melihat 'boyfriend' dia sendiri 'bercengkerama' dengan perempuan lain, nak-nak pulak Tommy dan Enno dah 'couple' dekat 6 tahun.

Kemuncak Cinta Tiga Segi ini, apabila satu malam Enno Sigit dengan beraninya mengacu pistol tepat ke muka Nike Ardilla di M Club Diskotek (Disco) Blok M, Jakarta Selatan.

Selepas kejadian itu, Enno berhijrah ke London untuk belajar. Sewaktu diberitahu Nike Ardilla dah meninggal, Enno cuma menjawab "Bukan Saya Lho!". Diorang pelik kenapa Enno jawab macam tu kan?

Tapi laporan polis kuat mengatakan, kematian Nike Ardilla bukanlah berunsur khianat. Ada yang mengatakan, polis sengaja berkata seperti itu kerana tidak mahu membabitkan Enno kerana Enno merupakan Cucu Soeharto, pada waktu itu Soeharto sangat berkuasa di Indonesia.

Peminat fanatik Nike Ardilla pula tidak dapat menerima kenyataan yang 'Bintang Kehidupan' mereka telah pergi meninggalkan mereka, maka cerita tentang Enno Sigit diadakan bagi menunjukkan kematian Nike Ardilla ada berunsurkan pembunuhan.

Kisah Kematian Nike Ardilla

Pengambilan Alkohol

Sewaktu ditanya kepada Produser A Hon, "Adakah benar saat kematian Nike Ardilla dia sebenarnya mabuk?"... A. Hon dengan keras menjawab "Enggak.. enggak.. (tidak, tidak) Nike Ardilla tidak pernah mabuk."

Rentetan dari ulasan A Hon, wartawan menyiasat ke Pusat-Pusat Hiburan yang pernah dikunjungi oleh Nike Ardilla seperti Disco, Pub melalui bil yang dibayar oleh Nike, mereka mendapati Nike Ardilla tidak pernah memesan minuman keras (Alkohol).

Kisah Kematian Nike Ardilla

Dilanggar Hard Top Merah

Ada saksi yang terlihat kereta Nike Ardilla dihimpit oleh Hard Top Merah yang menyebabkan kereta Nike Ardilla terlibat kemalangan.

Tapi dalam laporan polis, memang tiada cerita berkenaan Hard Top Merah nih, yang ada dalam laporan polis ialah sebuah 'Taft' yang laju yang datang dari depan menyebabkan Kereta Genio milik Nike Ardilla terpusing stereng terlalu kekiri dan terpelanting lalu terlanggar tembok.

Kisah Kematian Nike Ardilla

KISAH MISTERI DI KUBURAN NIKE ARDILLA

Nike Ardilla disemadikan di Kompleks Pemakaman Keluarga di Desa Imbanegara, Ciamis. Para pengunjung mendakwa kadang kala terlihat kelibat seperti Arwah Nike Ardilla berjalan-berjalan di kawasan perkuburan tersebut.

Untuk pengetahuan, kawasan perkuburan Nike Ardilla ada tempat penginapan, kadang kala pengunjung disitu di ganggu dengan bunyi orang mandi dalam bilik air atau ternampak seorang perempuan dengan muka tertutup berambut panjang.

Hasil penemuan dari Team Misteri Dua Dunia, Ustaz Hakim Bawazir mengatakan yang pergi takkan kembali lagi. Yang ada mungkin sekumpulan Jin Pengganggu yang berada di Kompleks Makam terbabit.

Jin-jin itu meniru bentuk tubuh atau gaya Nike Ardilla dan merasuk ke dalam tubuh manusia yang jiwanya kosong yang suka mengelamun lantas mengaku sebagai Nike Ardilla.

Menurut Ustaz Hakim Bawazir lagi, diantara Alam Kubur dan Alam Kehidupan ada satu tembok atau dinding yang kuat (Barzakh) dimana dinding ini tidak mampu ditembus oleh orang yang telah mati.

Kita sering terdengar cerita roh orang meninggal yang merayau-rayau di tempat kemalangan atau di tempat yang pernah ditimpa tragedi seperti kawasan runtuhan Highland Tower mahupun tempat-tempat bencana seperti Tsunami. Apa-apa pun, hanya Tuhan sahaja yang mengetahui.

Demikianlah sedikit info tentang penyanyi, pelakon dan model terkenal ni. Admin minat sangat lagu beliau. Semoga roh beliau tenang di samping orang-orang yang beriman.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.