Header Ads

Gaji Basic RM1,000 Tapi Sudah Beli Rumah Harga RM400k Walau Usia Baru 23. Demi Ibu, Impian Akhirnya Terlaksana!

Kebanyakan kita terfikir untuk beli rumah lepas kahwin dan ada anak, tapi berlainan dengan anak muda ini.

Pada usia awal 20-an lagi dia sudah menanam impian untuk memiliki rumah sendiri. Niatnya membeli rumah adalah untuk ibu yang tersayang.

Menariknya kerja sebagai kabin krew gaji asasnya cuma RM1,000 tapi hasil kerja lebih masa (OT) yang disimpan dalam tempoh tak sampai setahun dia berjaya merealisasikan impiannya.

Jom lihat macam mana anak muda yang dikenali sebagai @KitSwagger ini menyimpan sampai mampu beli rumah.

Gaji Basic RM1,000 Tapi Sudah Beli Rumah Harga RM400k Walau Usia Baru 23. Demi Ibu, Impian Akhirnya Terlaksana!

Rumah atau kereta

Umur 23 tahun boleh beli rumah almost rm400k dengan basic rm1000 sahaja . Ini thread

Rumah atau kereta ? Kalau korag rasa sudah mampu nak ada commitment beli rumah jangan beli kereta sbb kereta liability bukan aset.

Buat apa membazir 100k beli kereta kalau 6 bulan akan datang nilai dia hanya 80k rugi . Dari beli kereta baik beli rumah.

Rumah lelong around 100k pun ada zaman skrg . Mayb after 2 years . Rumah dah jadi lebih 100k. Macam mana nak start beli rumah?

Try search harga rumah yg anda nak beli . Simpan at least 10% dari harga rumah itu sebelum proceed beli . Jimat tahan sikit hawa nafsu.

Usia Baru 23, Gaji Basic RM1,000 Tapi Mampu Beli Rumah Harga RM400k! Demi Ibu, Impian Terlaksana Dalam Masa Setahun

Dapatkan payslip yang cantik dulu

Setahun simpan duit . Kalau kerja korang ada OT or allowances buat kaw2 selama 4-6 bulan . Untuk dapat payslip yg cantik untuk loan korang.

Gaji tu kalau boleh simpan 65% simpan . Pakai gaji untuk tambang pergi keje dgn makan sahaja . Yg lain tahan dulu untuk 6 bulan je.

Once bank saving kau dah ada mcm gunung semut n payslip cantek . Dah boleh dh try merisik rumah yg kau suka .

Kalau nak bank loan kau approve dgn senang try Hong Leong Islamic atau Muamalat sebab dorg kira OT dan allownces kau. Bank lain tengok basic.

Usia Baru 23, Gaji Basic RM1,000 Tapi Mampu Beli Rumah Harga RM400k! Demi Ibu, Impian Terlaksana Dalam Masa Setahun

Betulkan niat

Kalau ada rezeki , insha Allah loan kau lulus janji niat kau betul . Beli untuk parents kau, bukan untuk ‘pp’ .

Kalau kau boleh buat buat part time atau side income lagi bagus . Jangan takut beli rumah masa umur muda .

Mulai hari ni kalau ada niat nak beli kereta honda zero dp tu lupakan tu semua pelaburan atas angin . Simpan duit tu lg setahun beli rumah . 👍

For me gaji basic rm1000 je, allowences n commission yg buat setiap bulan cecah rm5k . Even baru keje 11 bulan every month simpan 3.5k .

My story on how i get my own car n house within a year 😊

Usia Baru 23, Gaji Basic RM1,000 Tapi Mampu Beli Rumah Harga RM400k! Demi Ibu, Impian Terlaksana Dalam Masa Setahun

Usia Baru 23, Gaji Basic RM1,000 Tapi Mampu Beli Rumah Harga RM400k! Demi Ibu, Impian Terlaksana Dalam Masa Setahun

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.