Header Ads

Pelajar Luah Rasa Kecewa 'Tersiksa' Selepas 'Dipaksa' Beli Tiket Wayang Badang Untuk Markah Peperiksaan

Sebelum ini ada keluar dakwaan bahawa pelajar dari salah sebuah Institut Pengajian Tinggi (IPT) di’paksa’ membeli tiket untuk Tayangan Perdana Filem Badang. 

Viral di media sosial, luahan pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang mendakwa mereka telah dipaksa untuk melakukan perkara yang tidak sepatutnya sehingga ada sesetengahnya terpaksa mengeluarkan wang belanja sendiri.

Pelajar Luah Rasa Kecewa 'Tersiksa' Selepas 'Dipaksa' Beli Tiket Wayang Badang Untuk Markah Peperiksaan

Menurut Aye (@jajingyulah), yang memuat naik dua gambar luahan berkenaan juga mendakwa mereka dipaksa menonton filem Badang yang dilakonkan oleh jutawan kosmetik, Dato’ Aliff Syukri Kamarzaman.

“Kami dipaksa untuk menonton filem Badang yang dilakonkan oleh Aliff Syukri,” – Aye.

“Apa perasaan korang kalau kolej atau universiti korang buat event, tapi korang as a student gak kena keluar duit? Kalau sikit-sikit takpe, ni banyak babe! Alasan kena bayar sebab kedatangan kelas dan markah.

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

“Aku tak pernah ponteng kelas weh! Takkan sebab tak bayar benda alah tu, akan effect kedatangan aku yang selama ini perfect? Aku pening ah? Aku masuk universiti sebab nak belajar, bukan untuk menampung ekonomi universiti doh.

“Tolonglah faham, aku ni student. Nak makan pun duk berkira-kira duit. Ini dah nak kena bayar itu ini alasan support faculty. Faculty ada support aku as a student masa kitorang susah nak makan pun takde duit? Ada? Jangan harap.

“Kami dipaksa beli tiket yang berharga RM15 semata-mata atas dasar ‘menyokong fakulti’. Tetapi mengikat kami dengan ‘class attendance and assignments’.

“Kami dipaksa menjadi crew atas dasar untuk memenuhi kewajipan subject. Kami dipaksa menjual tiket dengan alasan untuk menambah markah ujian. Kami dipaksa hadir ke ujibakat choir atas dasar kelas ganti yang langsung tiada kaitan.

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

“Bukan tak nak support, tetapi kalau setiap sem duit dikikis atas dasar ‘attendance and assighnment’, habislah duit saya. Harga tiket mahal, standard wayang pun baru RM9.

“Saya sebagai pelajar sedih dan kesal. Tiada dana untuk kami, semuanya hasil sendiri dan setiap benda kami keluarkan duit walhal barang-barang keperluan yang sememangnya harus disediakan tidak ada untuk kami. Bagaimana kami pelapis baru anak seni ingin bangun dan meningkat?

“Help us spread our voice. We just want education, we want to succeed. We don’t want coercion, just chances,” kata kenyataan yang dikongsikan oleh Aye di akaun Twitternya.

Sementara itu, netizen juga berkongsikan pengalaman yang sama di mana mereka juga dipaksa menonton filem Chowrasta.

INI UPDATE TERBARU BERSERTA BUKTI YANG BARU SAHAJA DIVIRALKAN

Pengguna Facebook yang bernama Asrul Muzaffar Mohammed telah mengeluarkan satu status “Benarkah pelajar Fakulti Filem Teater dan Animasi (FiTA) UiTM dipaksa membayar tiket untuk menonton BADANG atau mana mana filem produksi Dekan mereka? (2018)”.

Rata rata mendapat kencaman teruk terhadap filem itu dari pelajar dan alumni IPTA itu sendiri. Bukti disediakan yang menunjukkan memang mereka perlu menonton filem Badang lakonan Aliff Syukri itu.

Ini antara komen komen terdapat pada facebook.

“kalau perasan kan,pelakon² taraf antarabangsa semuanya turun padang promosi filem sendiri tak kiralah dia ke,member dia yang lain ke mesti akan ramai yang support tapi cuba tengok pelakon Badang,siap sempat bercuti kat London”

“Wajib dengan pemberian markah….agak celaka jugak cara nak dapat carry mark kalau dipaksa sampai macam tu sekali”

Ada juga yang menganggap ini bukan satu paksaan tetapi untuk memperolehi markah extra dalam pembelajaran mereka.

“I as ex student FiTA would say it’s not PAKSA but it’s up pada student untuk pergi menonton because somehow the film will be one fo your assessment to get your carry marks. As we as film students memang ada subjek that need us to analyse any film eg cinematography, cgi effect blablabla.”

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

BUKTI YANG MENUNJUKKAN MEREKA PERLU BAYAR

Pelajar Dedah Bukti WAJIB Beli Tiket Filem Badang Untuk Markah Peperiksaan

Sumber: GedebakViral.com

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.