Header Ads

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

“Tudung ultraman, Tudung bunga kembang atas kepala, Tudung pocong, Tudung gaya Melly Goeslow, Tudung 10 kali lilit, Tudung bertingkat-tingkat, Tudung Darth Vader, Tudung zip tutup muka, Tudung Kool Fever, Tudung gaya macam rambut.”

Memang tak dinafikanlah, gadis-gadis yang berhijab zaman sekarang ni antara wanita yang paling stailo dan mendapat perhatian ramai di media sosial dengan gaya hijab mereka yang unik.

Iye memang betul semua orang boleh pakai tudung jenis macam mana yang dorang nak sebab tu pilihan dorang kan? Tapi… tak semua fesyen tudung yang tengah hot sekarang ni sesuai digayakan oleh semua orang. Ada yang pelik gila sampai korang secara tak sengaja terkutuk pulak yang pakai tudung macam ni. Untuk elakkan korang jadi bahan mengata orang lain, ini kami senaraikan sembilan trend tudung yang orang Malaysia patut stop pakai tahun 2018 ini. 

1. Tudung gaya macam rambut

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Kami tahu korang rindukan zaman free hair korang. Tapi tolonglah stop pakai tudung jenis macam ni… Dah lah korang terpaksa ambik banyak masa untuk shape kain shawl tu jadi macam rambut. Lepas tu korang ‘terpaksa’ dedahkan dada (aurat tu wei!) gara-gara tak cukup kain shawl nak tutup bahagian tu. Tudung jenis apa ni? 

2. Tudung Kool Fever

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Cara penggayaan tudung jenis macam ni pernah keluar dalam satu majalah terkenal satu masa dulu. Memang nampak macam senang nak pakai dan manis je sebab tutup aurat semua. Tapi bila tengok kali kedua, dah macam pakai Kool Fever pulak dekat dahi! Opps! Sudahlah kena guna dua jenis shawl kalau nak pakai gaya macam ni. Kalau korang jenis pemalas nak lilit dan pergi tempat yang panas, kami nasihatkan anda jangan cuba gaya ni.

3. Tudung zip tutup muka

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Tak lama dulu, ada sorang artis terkenal ni lancarkan tudung style macam ni. Katanya kalau nak tidur senang sikit. Korang terus tarik zip, pastu tutup muka korang tu. Tapi bahaya pulak kalau terzip sekali dengan kulit muka. Tragedi beb! 

4. Tudung Darth Vader

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Pernah tengok Star Wars? Kenal Darth Vader? Gaya tudung macam ni pernah femes sekejap bila ada sorang artis tu pakai kat red carpet dulu. Tapi yang tak bestnya, tudung ni serkup kepala macam pakai hoodie. Lepas tu bahagian leher confirm lah terdedah. Tolonglah jangan pakai style yang dedah-dedahkan aurat ni! Ramai yang standby nak kecam nanti.

5. Tudung bertingkat-tingkat

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Ehem! Admin tak nak lah sebut ni tudung dari jenama mana tapi satu masa dulu tudung jenis ni femes sangat. Ada makcik-makcik sampai sanggup tidur tepi kedai semata-mata nak borong tudung ni. Wow! Tapi kalau korang tanya remaja zaman sekarang sama ada dorang nak pakai ke tak tudung bertingkat ni, dorang mesti cakap no! Sebabnya warna tudung ni striking habis, pastu kain dia bertingkat-tingkat sampai boleh buat korang rimas. Ada yang cakap gaya tudung ni macam kampung sikit. Ye ke??

6. Tudung 10 kali lilit

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Kami tahu korang memang ada banyak masa dan effort untuk melilit tudung sampai 10 kali. Tapi korang tak rasa ke pakai style macam ni ambik masa yang lama sebab kena ikut banyak steps. Lepas tu dekat 20 jenis pin korang kena selit kat shawl tu untuk elak kain bergerak. Tak ke seksa bila nak buka balik lilitan untuk ambil wuduk, lepas solat kena lilit balik pulak tu adoi. Kan pakai tudung simple dengan satu, dua lilitan tu mudah? Lilit-lilit kang terbelit leher baru tau!

7. Tudung gaya Melly Goeslow

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Siapa tak kenal Melly Goeslow, penyanyi dan pencipta lagu dari Indonesia? Kalau korang perasan, tudung dari Melly ni memang extravagant sikit dari tudung-tudung yang kita biasa tengok kan. Kalau dia yang pakai takpelah, sebab dia artis dan rajin buat show. Tapi korang kat luar tu janganlah tiru gaya dia ni. Tak sesuai langsung! Mau terkejut bakal mak mertua korang kalau tengok nanti!

8. Tudung pocong

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Gaya pelik-pelik macam ni selalunya korang akan perasan ia datang dari negara seberang. Tapi yang tak bestnya ramai pulak orang kita yang nak mengikut fesyen scary macam ni. Baguslah pakai tudung macam ni sebab mengingatkan kita akan kematian. Tapi… cuba kalau korang pakai waktu malam, habis semua orang lari sebab ingat korang jadi pocong. Nak nak pulak tudung tu warna putih. Lintang pukang orang lari!

9. Tudung bunga kembang atas kepala

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Sorry hijabisters kalau kami cakap korang yang pakai tudung macam ni memang out of style betul! Kami tahu korang nak nampak trendy dan lain dari lain sambil tonjolkan girlish side korang yang ala-ala budak sekolah darjah dua tu. Tapi tak rasa berat ke letakkan bunga atas kepala? Tersenget kepala tu nanti sebab nak kena balance dengan bunga yang ada dua tiga kuntum atas kepala! Huhu!

10. Tudung Ultraman dan Tudung pelik-pelik sampai menjadi bahan ejekan

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Orang pakai tudung ni, motif utama dia adalah menutup aurat. Jadi, kalo korang pakai tudung ultraman contohnya, memang betul dah tutup aurat. Tapi, jika ia bakal membuatkan anda menjadi bahan ejekan dan gurauan orang lain, takyah la pakai. Bikin malu je!

10 Trend Tudung Yang Wanita di Malaysia Patut STOP Pakai Pada Tahun 2018

Kesimpulan

Bagi kami, tudung yang sweet dan mudah dipakai oleh semua wanita ialah tudung bawal. Mana-mana lelaki pun mesti jatuh cinta kalau tengok perempuan pakai tudung macam ni. Apa-apapun korang boleh je pakai gaya tudung macam mana korang nak. Yang penting jangan terlalu over!

Ingat! Less is more tau! 

Sumber: lobakmerah.com

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.