Header Ads

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

“Dah sembuh empat hari, tiba-tiba dia jatuh sakit lagi sekali. Tapi dia tak nak kena tahan kat hospital sebab dia rasa itu hanyalah sakit kepala biasa.”

Kita semua mesti pernah rasa sakit kepala, kan? Kalau time sakit kepala tu, telan panadol dua biji then rehat or tidur. Lepas tu kita biar je, dua tiga jam lagi okey la tu. Lelaki ni buat benda yang sama macam kita semua, tapi tak sangka something yang sangat tragik dah terjadi kat dia.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Menurut Definitely Filipino, seorang lelaki dikenali sebagai Patrick Mendoza telah meninggal dunia kerana sakit kepala dan beberapa komplikasi kesihatan yang lain. Kakak Patrick, Jovelyn nak beri amaran kepada orang ramai tentang apa yang jadi kat adik dia, so dia upload pasal ni kat Facebook.

Jovelyn dan Patrick ni dua-dua kerja kat sebuah kilang di Korea Selatan. Mula-mula Patrick ni cuma sakit kepala dan demam. Dia sure yang ni bukan la serious sangat, so dia pergi terima suntikan dan ambil ubat kat klinik.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Baru empat hari sembuh, tiba-tiba Patrick jatuh sakit lagi sekali. Tapi dia tak nak la kena tahan kat hospital sebab dia rasa tu sakit kepala biasa je. Takkan la sakit kepala pun nak kena tahan kat wad, betul tak? Itu lah yang Patrick fikir sampailah tiba-tiba esok tu dia sawan sampai tak sedarkan diri dan dikejarkan ke hospital.

Lepas dah bagi suntikan dan macam-macam ubat, Patrick still tak bertambah baik. Disebabkan keadaan dia yang makin kritikal, Patrick ditempatkan kat Unit Rawatan Rapi (ICU). Apa yang mengejutkan, Patrick rupanya ada penyakit encephalitis, sejenis penyakit keradangan dalam otak yang disebabkan virus.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

Siapa sangka benda yang kita selalu pandang remeh macam sakit kepala boleh membawa kepada perkara yang lebih bahaya. Ini kerana sakit yang kita rasa sikit tu mungkin petanda kepada penyakit yang lebih teruk dan boleh menyebabkan kematian.

Mati-mati Ingat Sakit Kepala Biasa, Namun Remaja Ini Mati Tiba-tiba Selepas Dua Minggu! Ini Rupanya yang Berlaku.

So korang kalau rasa pening kepala tu, jangan makan panadol je tau, better pergi jumpa doktor cepat-cepat okay!

Sumber: Facebook Jovelyn Mendoza Maniebo/lobakmerah.com

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.