Header Ads

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”

“Apa salah saya dilahirkan sebagai perempuan? Adakah kelahiran saya tidak diterima? Jangan sangka anak kecil tak ada perasaan.”

Lelaki atau perempuan, both jantina ada kelebihan masing-masing. Ada sebab Allah jadikan perempuan dan jugak lelaki. As a human, kita tak layak untuk question benda tu tapi seorang wanita share bagaimana kata-kata yang keluar dari mulut seseorang boleh buat dia terguris and persoal mengapa dia dilahirkan sebagai perempuan.

Baca apa yang wanita ni share dekat Facebook:

“Apa salah saya dilahirkan perempuan? Mereka tidak tahu perasaan anak kecil pun boleh terguris dan boleh terluka.”

Imelda Balchin akui peristiwa itu until now masih dia ingat dan beri kesan mendalam. Kata-kata itu begitu mengguris hati sampai kan dia selalu nangis sorang-sorang seawal usia 4 tahun dan berfikir adakah menjadi seorang perempuan itu salah dan adakah dirinya tak diterima?

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”

“Adakah kelahiran saya tidak diterima bila mereka berkata-kata sedemikian? Apakah kelemahan saya?”

Punyalah orang skeptikal dengan perempuan, sampai ada pakcik-pakcik menasihati bapa Imelda untuk tak galakkan dia further study nak jadi doktor. Whattt?

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”

Tapi….akhirnya….

“At the end of the day, it’s the daughters, who will look after you when you’re old”

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”
Gambar terkini Imelda dan bapanya

“Salahkah Dilahirkan Sebagai Perempuan? Adakah Kelahiran Saya Tidak Diterima?”
Imelda dan adik beradik bersama bapanya

Ramai yang baca status Imelda dan share cerita mereka yang pernah alami perkara yang sama. And ada yang agree that kadang kala orang tua jugak tak jaga percakapan mereka sampai tak sedar hati budak kecil pun terguris.

“Masa saya 5 or 6 tahun ada ‘makcik’ pernah cakap mcm ni, kesian kau Milah anak kau semua perempuan esok tua susah la kau…”

“A friend posted this on her wall and it caught my attention. I am touched because I can relate to being hurt as a child by what adults say as well.”

“Betul. Jarang-jarang sekali anak lelaki yang mampu berkorban masa menjaga orang tua mereka.”

Kalau kita nak orang hormat kita, kita dulu kena hormat orang jugak and salah satu cara is dengan jaga percakapan, tak kira jarak usia.

Sumber: Facebook Imelda Balchin/lobakmerah.com

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.