Header Ads

Sebenarnya Sangat Bagus Bawa Anak Main Di Pantai. Jangan Fikir Kotor Tapi Baik Untuk Rangsangan Deria AnakMenurut Terapis Cara Kerja, Aisyah Rozalli, eksplorasi sensori merujuk kepada keadaan ketika kanak-kanak sedang bermain dengan stimulasi pelbagai medium sensori.

Sebagai contoh, semasa bermain di pantai kanak-kanak akan mendapat pelbagai stimulasi sensori penting. Antaranya ialah:

Tactile: Bila kanak-kanak sentuh tekstur pasir, air dan campuran pasir dengan air laut

Vestibular & Proprioseptif : Bila kanak-kanak perlu melakukan pergerakan tubuh semasa berjalan di atas pasir dan di dalam laut.

Visual: Bila kanak-kanak perlu melihat objek yang bergerak di atas air, objek tersembunyi di sebalik pasir, dan membezakan bentuk-bentuk objek yang dijumpai

Auditori: Bila kanak-kanak perlu fokus pada bunyi suara ibu ayah dan adik-beradik di samping bunyi deruan ombak yang kuat.

Gustatori: Bila anak rasa masinnya air lautKesemua ini adalah perkara-perkara penting yang akan mengukuhkan foundasi perkembangan kanak-kanak.

Kesemua ini juga adalah pencetus kepada minat kanak-kanak untuk berkomunikasi dengan orang di sekililingnya:


1. Melihat adik-beradik main pasir, membina istana pasir lantas teruja meniru.
Meniru atau imitasi perbuatan adalah kemahiran asas sosial komunikasi yang kanak-kanak perlukan bagi membolehkan mereka belajar bertutur.

2. Cuba menyelesakan diri dengan kesan air laut dan pasir pada tubuh.
Ini meningkatkan kesedaran tubuh, iaitu kemahiran yang sangat penting bagi membolehkan kanak-kanak selesa dengan tubuhnya, dan seterusnya mengurangkan anxiety. Ini akan membuatkan kanak-kanak lebih selesa untuk bersosial dan berkomunikasi.

3. Sifat ingin tahu melihat pelbagai objek yang dijumpai di pantai.
Sifat ingin tahu akan mencetuskan insiasi komunikasi. Anak akan teruja untuk melakukan perhatian bersama ibu bapa untuk memenuhi sifat ingin tahu mereka.

Sumber: OT AisyahRozalli

Sumber artikel : Majalah PaMa

Peluk Anak 10 Saat, Cium Dan Ucap Kata-Kata Positif Sangat Berkesan Lembutkan Hati AnakBila sampai tahap macam ni, ibu bapa kena sedar ada sesuatu yang kita kurang bagi pada anak. Jangan hanya nampak kesalahan dalam diri anak semata-mata tapi mungkin juga silapnya dari kita.

Salah satu tip nak bagi anak lembut hatinya dan buat emosi anak sentiasa positif adalah dengan mengamalkan pelukan efektif seperti yang dikongsikan oleh Fadzielah Ayub.Ini adalah salah satu cara untuk kita lembutkan hati anak dan bina emotionally connection antara ibu bapa dengan anak.

Eye level kena sama. Duduk atau berlutut supaya dapat bertentang mata dengan mata anak.
Peluk anak selama 8-20 saat. 10 saat sudah memadai.
Usap belakang anak atau bahagian belakang kepala anak untuk aktifkan rasa kasih sayang pada anak.
Ucap, peluk dan cium sekurang-kurangnya 3x sehari atau paling kurang sehari sekali.


Masa Pelukan Effektif Ni, Kita Ucapkanlah Kasih Sayang, Kata-Kata Positif, Minta Maaf Dan Pesan Yang Baik-Baik Pada Anak. Doakan Yang Baik-Baik Untuk Anak.

Jangan sesekali ungkit kesalahan anak yang anak lakukan masa pelukan.

“Zayd, ummi minta maaf kalau ummi buat salah hari ni. Terima kasih sebab banyak dengar cakap ummi hari ni. ummi doakan Zayd sihat selalu. Jangan lupa dengar cakap ummi dan abah.”

InsyaAllah, anak akan rasa keikhlasan hati kita bila kita ucap dan doakan yang baik-baik padanya.

Sumber: Fadzielah Ayub

Sumber artikel : Majalah PaMa

No comments:

Powered by Blogger.