Header Ads

Sapukan Pada Dada Dan Perut , Petua Untuk Hilangkan Batuk Berkahak BayiSekarang musim demam, batuk+selsema. Paling tak tahan bila anak batuk berkahak. Malam-malam pas minum susu batuk-batuk muntah. tidur pun tak selesa pusing-pusing nangis kita tengok pun sedih huhuhu T.TAida bagi makan ubat pun tak jalan sebab duduk di neseri mmg macam tu. Bila dah sihat, jangkit dengan kawan-kawan tak boleh nak buat apa huhuhu T.T nangis lagii…  Pastuu Aida ada google cara untuk hilangkan batuk berkahak secara traditional. Aida buatla memandangkan bahan-bahan semua ada di rumah.

Kawan-kawan yang ada masalah yang sama boleh try buat. Aida buat waktu dia tidur siang, belakang badan dia Aida pakaikan minyak yuyii pastuu di dada dan di perut aida bubuh campuran Kapur+Daun Kaduk+Air. Hmmm boleh dikatakan menjadi sebab anak Aida tidur dengan lamanya.. huhuhuPetua campuran daun kaduk+air+kapur ini dikatakan boleh mengeluarkan kahak bayi melalui najis nya.. Cubala kawan-kawan try ye

Artikel menarik lain

Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam SehariKebanyakan orang berfikir hanya pesa-kit kencing manis mempunyai kadar gula yang tinggi dan perlu mengawal dan berhati-hati dengan jenis makanan yang diambil. Namun, tidaklah sebegitu. Setiap orang boleh mengalami ini dan mungkin tidak melihat bahaya yang sedang berlaku pada saraf, saluran da-rah, dan organ badan.


Bagi mengelakkan komplikasi, ini adalah penting untuk mengenali tanda-tanda membimbangkan dan mengambil langkah yang sesuai.

1.Kelaparan berterusan

Kandungan gula yang tinggi dalam dar-ah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, badan tidak menerima tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.

2.Penyebab keletihan

Kandungan gula yang tinggi dalam da-rah, badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap, dan sel-sel badan tidak menerima bahan api yang mereka perlukan. Semua ini membuat anda rasa letih tanpa sebab.

3.Kerap membuang air kecil

Jika gula dar-ah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam da-rah dan dalam sel-sel, melarutkan da-rah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

4.Mulut kering, dahaga berlebihan

Mulut kering dan dahaga yang kuat adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Baan dapat menilai tahap dehidrasi dan menyebabkan dahaga, menghantar isyarat berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda tidak boleh menolak untuk minum, tetapi lebih baik jika anda memilih air atau teh tanpa gula.

5.Pengurangan berat badan

Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan adalah kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa sebab untuk ini:

Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan menyebabkan penurunan berat badan.

Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak.

Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk “membuang” glukosa yang berlebihan.

6.Penya-kit berjangkit

Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

7.Kulit kering

Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada dar-ah untuk pelbagai sebab:

Kencing berlebihan menyebab badan dihidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit mula kering.
Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran d-arah – peny-akit yang sering berlaku pada pes-akit kencing manis.
Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.

8.Sukar menumpukan perhatian

Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan membuat keputusan.

9.Penglihatan kabur

Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dalam da-rah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mereka berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi tumpuan betul.

10.Lu-ka yang lambat sembuh

Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh dar-ah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran d-arah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.

11.Mati pucuk

Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam da-rah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran dar-ah yang baik, dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam dar-ah boleh menjejaskan setiap sistem ini.

12.Cepat marah

Menurut kajian, orang dengan gula yang tinggi adalah lebih cemas, marah, dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada bekalan yang sama glukosa, dan melompat mendadak paras memberikan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk.

Gula juga memberi kesan kepada penyerapan nutrien lain: kromium. Mineral ini diperlukan untuk mengekalkan tahap gula yang stabil dalam dar-ah kerana insulin, yang membersihkan glukosa daripada dar-ah, tidak boleh berfungsi dengan baik tanpanya.

Sumber: Brightside via karteldakwah.com

No comments:

Powered by Blogger.